Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esther hield een zero waste weekend: “Duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn”

7 februari 2020 · Leestijd 3 min

Esther (22) studeert Global Project and Change Management en weet daardoor extra goed waarmee we het klimaat kunnen maken of breken. Daarom hield ze een zero waste weekend: drie dagen lang zo min mogelijk uitstoten.

“Voor mijn opleiding deed ik onderzoek naar een complex probleem: overconsumptie. Dit betekent eigenlijk dat we meer van de aarde vragen dan zij aan kan. Gelukkig ontdekten mijn twee studiegenoten en ik dat daar ook iets aan te doen valt. We lazen over mensen die leven zonder afval te verwerken. Zij hadden dus een ‘zero waste’ levensstijl. We besloten het ook eens te proberen!”

Op de fiets

“Mijn ouders hebben een vrij duurzaam huis – met zonnepanelen en een waterbesparende kraan - dus dat was de ideale plek om ons zero waste weekend te proberen. Vooraf hebben we ons goed voorbereid: we deden – met eigen tasjes - boodschappen op de markt en kochten verpakkingsvrije zeep en tandpasta in een recyclebaar glazen potje.”

afbeelding

“Op zaterdagochtend vertrokken we. Per fiets! We dachten dat de trein niet energieneutraal was, dus waagden we ons aan de 2,5 uur durende tocht. Bij aankomst waren we hier zo moe van, dat we toch nog eens googelden hoe slecht de trein écht was. Wat blijkt? In Nederland rijdt de trein wél energieneutraal! Wij zijn in de war geraakt toen we lazen dat het energiegebruik op de treinstations niet altijd neutraal is.”

Het hoeft niet moeilijk te zijn

“Ons eten kwam deels van de markt en deels uit de moestuin en boomgaard van mijn ouders. Alle etensresten en koffiefilters die we tijdens het weekend produceerden, konden we kwijt in de compostbak. Wat tegenviel was dat we afhankelijk waren van seizoensproducten. In het najaar heb je in Nederland vooral saaie producten als boerenkool. Maar in het algemeen viel me mee hoeveel moeite dit weekend eigenlijk kostte, mede dankzij het huis van mijn ouders natuurlijk. Als je een beetje onderzoek doet, kom je voor veel producten op leuke alternatieven. Wij hebben onze zeep en tandpasta gekocht, maar dit kun je ook zelf maken. Dit is én goedkoper én je kunt zelf bepalen wat je erin doet.”

Tips

“Duurzaam leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Inmiddels maak ik mijn eigen afwasmiddel en gebruik ik shampoo-bars. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook vaker boodschappen doen op de markt: hier worden producten minder snel verpakt en worden er lokale producten verkocht. Hierdoor worden er minder grondstoffen gebruikt bij de productie. Bovendien is de markt vaak supergezellig! En een laatste tip: vraag voor je verjaardag een activiteit in plaats van een product. Hierdoor hoef je geen afval te maken en heb je herinneringen voor het leven!”

“Mijn zero waste weekend is voorbij, maar ik blijf in het dagelijks leven lekker experimenteren. Wat ik de volgende keer sowieso anders zou doen? Met een gerust hart in de trein stappen, dan blijft mijn lichaam ook energieneutraal!”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡