Deze 5 dingen moet je NIET zeggen als iemand ongesteld is
Het is weer tijd voor code rood. De eicel is niet bevrucht, verlaat het lichaam van de vrouw en neemt daarom ook maar een lading bloed met zich mee. Dat is wat ongesteldheid is en voor veel vrouwen is het maandelijks de realiteit. Toch kunnen zowel mannen als vrouwen bijzondere opmerkingen maken naar iemand die ongesteld is (en dat is dus iets wat je niet moet doen).
“Doe niet zo chagrijnig. Ben je ongesteld ofzo?”
De meest bekende en misschien de meest irritante om te horen. Zowel voor als je niet ongesteld bent als dat je het wél bent. Door alle hormoonschommelingen kan een vrouw last hebben van stemmingswisselingen en prikkelbaar zijn. Dus gooi door deze opmerking geen olie op het vuur, maar probeer iets liefs te zeggen om die persoon op te vrolijken.
“Hahaha jij hebt tampons in je tas zitten.”
Op de een of andere manier moeten mensen giechelen als ze tot de ontdekking komen dat je ongesteld zou kunnen zijn. Misschien een verrassing: maar het is niet zo grappig.
Lach dan om deze leuke grap. Het is rood en het springt door de wei. Wat is het? Een tamponijntje.
“Ben je aangekomen?”
Maybe it’s just me, maar is deze vraag niet ongepast in alle omstandigheden? Tijdens de ongesteldheid, kan hij nog net ietsje gevoeliger zijn. Je hebt pijn en voelt je mentaal niet al te best, heeft iemand dan nog zin om te horen dat je er voller uitziet? Natuurlijk niet!
Gek is het overigens niet. Door diezelfde hormoonschommelingen zijn er, vlak voor de ongesteldheid, meer vrouwelijke hormonen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat iemand extra veel vocht vasthoudt. In de loop van de dagen zakt dit weer. Dus het klopt wat je ziet, maar het benoemen? Laat dat gewoon zitten.
“Stel je niet zo aan.”
Omdat iedere vrouw ongesteld wordt, betekent het niet dat dit normaal is om te zeggen. Kan jij voelen wat een ander voelt? Nee. Ieder lichaam is weer anders en iedere pijngrens is ook weer anders.
“Er zat bloed in de wc!”
Tenzij je bang bent dat er een seriemoordenaar rondloopt, is dit geen wereldnieuws. Tijdens code rood kan het voorkomen dat er wat bloed achterblijft in de wc. Natuurlijk wil jij een schone wc aantreffen, maar is dit iets om in paniek heel hard rond te bazuinen? Adem in en uit en spoel gewoon nog een keer door.
Lees ook over:
Joram wordt ongesteld: 'Als dit mij zou gebeuren, zou ik 112 bellen'
Geschreven door
Rebekka Rodenburg