Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Songfestivalzanger Jeangu Macrooy bij Adieu God: “In de ogen van God zou ik een schande zijn”

6 april 2021 · Leestijd 4 min

Maandag 5 april was zanger Jeangu Macrooy te gast bij het programma Adieu God. Jeangu is Rooms-Katholiek opgevoed in zijn geboortestad Paramaribo, maar hij verliet de kerk na onvriendelijke uitspraken van de paus. Presentator Tijs van den Brink is benieuwd: is Jeangu ook zijn geloof verloren?

Jeangu groeide op in een Rooms-Katholiek gezin. Hij was als kind bewust bezig met geloof: hij bad veel tot God en voelde zich thuis in de kerk. Op achtjarige leeftijd deed hij al de eerste (heilige) communie. Dit is een Rooms-katholiek feest waarbij wordt gevierd dat je voor het eerst meedoet aan de eucharistie: een heilige maaltijd, waarin christenen Jezus herdenken. Jeangu vertelt lachend dat dit een teleurstellende ervaring was: “Wanneer je communie hebt gedaan, krijg je de hostie. Dit is brood dat symbool staat voor het lichaam van Christus. Om deze reden dacht ik dat het brood het allerlekkerste zou zijn wat ik ooit in mijn mond had gestopt. Ik was teleurgesteld toen dit niet zo bleek te zijn.”

De tekst gaat verder onder de video

Bekijk de hele uitzending met Jeangu Macrooy hier:

Uit de kast

Op zijn zeventiende vertelde Jeangu zijn moeder dat hij homoseksueel was. In datzelfde jaar besloot hij weg te gaan bij de kerk: “De paus van dat moment vertelde dat homoseksuelen ziek waren. Aan het einde van het jaar, tijdens kerst, zat ik in de kerk. Op een gegeven moment keek ik om me heen en dacht: we zeggen ‘heb je naasten lief’ en ‘iedereen is welkom’. Maar ondertussen zegt de persoon die aan het hoofd van alle kerken staat dat ik er niet bij hoor. In de ogen van God zou ik een schande zijn. Dat was de laatste keer dat ik naar de kerk wilde. Het klopte voor mij niet meer.”

Paus Franciscus

Ondanks dat Jeangu al een tijd niet meer naar de kerk gaat, staat hij nog wel positief tegenover de geloofsgemeenschap waar hij mee is opgegroeid. Hij legt uit dat dit komt door de huidige paus Franciscus. Deze paus heeft namelijk een liefdevollere toon tegenover homoseksualiteit dan zijn voorganger. Jeangu: “Als Paus Franciscus er tijdens mijn jeugd was geweest, was ik misschien wel nooit gestopt met naar de kerk gaan.” Daarnaast mist hij het soms ook om naar de kerk te gaan: “Het idee van een kerkgemeenschap vind ik een heel mooi idee. Je gaat ergens heen waar je tot jezelf keert. Het gaat over dankbaarheid, over nadenken en over hoe je een beter mens kunt worden.

Gelooft Jeangu nog?

Jeangu vertelt dat hij het geloof op dit moment ziet als iets wat op verschillende manier geïnterpreteerd kan worden: “Als je me nu vraagt of ik in God geloof, zeg ik nog steeds ja. Toch is het voor mij wat abstracter dan ik als kind meekreeg. Ik zie het geloof terug in meer dan alleen het christendom. Wanneer ik voor een grote menigte muziek maak, herken ik de energie die ik ook voelde wanneer ik naar de kerk ging. Net als de kerkgemeenschap is dit een gemeenschap die liefde deelt. Ik geloof dat dit iets is waar we als mensen allemaal naar neigen: iedereen is op zoek naar harmonie uit zijn omgeving.”

Beeld: Evangelische Omroep

Ook Radio DJ Igmar was te gast bij Adieu God. Hij vertelt over zijn bijzondere jeugd bij de Jehova’s Getuigen!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡