Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Youtuber Rutger: 'Ik haal mijn waarde niet uit haatreacties'

25 januari 2022 · Leestijd 3 min

138k abonnees op zijn YouTube-kanaal Team Tantum, 87k volgers op Instagram en 187K volgers op TikTok. Door zijn populaire video’s over freerunning wordt Rutger (21) regelmatig herkend op straat. Op nare opmerkingen online reageert hij niet meer: “Ik haal daar mijn waarde niet uit.”

“Ik heb zoveel video’s op mijn YouTube-kanaal; vervelende reacties zijn dan soms onvermijdelijk. ‘Had je dat niet voor jezelf kunnen houden?’, denk ik weleens. Gelukkig zijn de meeste reacties onder mijn video’s positief. Vervelende opmerkingen gaan in veel gevallen over mijn enthousiaste manier van praten en bewegen. Ik vind dat zelf juist mijn kracht, maar sommige mensen vinden het ‘gay’. Vroeger was ik geneigd om me dan te verdedigen door te zeggen dat ik een vriendin heb. Tegenwoordig weet ik dat dit zinloos en onverstandig is. Online kun je zoiets nooit uitpraten. Bovendien is een tegenreactie precies wat ze willen. Negatieve aandacht moet je niet voeden."

Tekst loopt door onder foto:

BEAM - Rutger - cyberpesten -016- Mcklin Fotografie

"Toen ik met mijn kanaal begon, was ik een jaar of 16 en liet ik me daar makkelijk in meeslepen. Inmiddels kan ik het negeren. Ik haal mijn waarde niet uit online reacties. God heeft me uniek geschapen en daar ben ik heel blij mee. De reacties waar ik wel op inga, zijn meestal goed bedoeld, maar met de verkeerde woorden opgeschreven. Wanneer iemand zegt: ‘Dit is k*nkerleuk,’ probeer ik daar altijd wat van te zeggen. ‘Gewoon leuk is ook goed,’ reageer ik dan. Ik hoop daarin wel een voorbeeld te zijn. Als je last hebt van online haters, onthoud dan: God houdt van je zoals je bent. Tegelijk weet ik hoe lastig dat is. Het heeft mij ook jaren gekost om dat te leren." 

Artiesten-psycholoog Daisy Gubbels begeleidt en coacht artiesten en influencers onder andere in social media-gebruik:

“Rutger heeft in zekere zin gelijk. Reageren op gemene opmerkingen is meestal onverstandig. Dat soort mensen moet je inderdaad helemaal niet voeden door erop in te gaan. Bovendien vindt zo’n persoon het veel te leuk dat je reageert, dus zal het gesprek oneindig lang duren. Aan de andere kant moet je niet voorbijgaan aan wie je zelf bent. Als jij het gevoel hebt dat je ergens op moet reageren, doe dat dan ook. Probeer dan wel zo min mogelijk persoonlijke ergernis erin te verwerken, maar houd het lekker algemeen.”  

Sera Noa (21) eerlijk over haar muziekcarrière: "Eigenlijk ben ik mijn grootste vijand"

Lees ook over:

Sera Noa (21) eerlijk over haar muziekcarrière: "Eigenlijk ben ik mijn grootste vijand"

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡