Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sera Noa (21) eerlijk over haar muziekcarrière: "Eigenlijk ben ik mijn grootste vijand"

17 januari 2022 · Leestijd 4 min

Nog maar 21 is Sera Noa, maar ze is al goed bekend in de muziekwereld. De zangeres deed op jonge leeftijd mee met het Junior Songfestival in 2011 en twee jaar terug won ze All Together Now. Al die bekendheid kan de indruk wekken dat Sera het perfecte leven heeft. Maar als BEAM haar interviewt laat ze zich van een hele kwetsbare kant zien.

Sera schrijft vaak haar eigen muziek: “Ik hou ervan om nummers te maken over wat ik meemaak als meid van 21. Heartbreaks, verdriet of onzekerheden – dat houdt mij bezig en daar wil ik ook graag over schrijven. Ik wil echte muziek schrijven: wat uit mijn hart komt, waar ik bewogen van word. Met mijn muziek wil ik hoop brengen bij de mensen voor wie ik zing. Ik ken de liefde, hoop en geborgenheid van God en die wil ik graag delen. Niet alleen in de christelijke wereld, maar ook in de ‘gewone’ wereld. In Nederland is de kloof tussen de christelijke en de niet-christelijke wereld heel groot. Ik wil graag die twee werelden samenbrengen.”

Kracht van muziek

Toen Sera meedeed met All Together Now, zag ze dat dat goed mogelijk is: “Bij die show zong ik voor allerlei soorten mensen: van dragqueens tot musical-experts. Ik zong ‘I look to You’, wat eigenlijk een christelijk nummer is. Toen ik dat nummer zong, merkte ik rust en liefde voor die mensen. Ook al hadden de mensen voor wie ik zong niets met het christelijk geloof, toch gingen ze staan en werden ze geraakt door de muziek. Toen merkte ik dat die twee werelden heel dicht bij elkaar kunnen komen en dat er veel kracht van uitgaat als ze elkaar raken. Want als ze samen komen, is er geen oordeel meer, maar verbinding. Dat is de kracht van muziek: het brengt mensen samen en helpt mensen om naar elkaar te luisteren.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ontroerende reactie

Op de vraag wat de mooiste reactie is die ze op haar muziek heeft gekregen, heeft ze direct een appje in gedachte. Ze duikt de archieven van haar telefoon in en vindt een screenshot van het bericht: ‘Ik wil je bedanken voor Author of my Life. Naast dat het een prachtig nummer is, heeft het voor mij perspectief gecreëerd. Mijn relatie met God voelde ik al een tijd niet meer maar door je nummer ben ik daar anders naar gaan kijken en geloof ik weer in Hem. En het voelt alsof Hij ook in mij gelooft.’ “Nou, ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik dat las. Dat ik iemand weer terug bij God kan brengen en hem weer het gevoel kan geven dat hij geliefd is! Daar doe ik het voor.”

Als ik iets heb uitgebracht, moet het volgende nóg beter, nóg mooier zijn.

Perfectie 

De reactie geeft haar weer motivatie om door te gaan met muziek maken – iets waar ze soms aan twijfelt: “Ik ben soms heel onzeker over wie ik ben, wat ik uitbreng en wat mensen wel niet van mij vinden. Ik heb een periode gehad waarin ik dacht: ik stop ermee! Ik voel mij te onzeker. Dat komt doordat ik de lat elke keer hoger leg. Als ik iets heb uitgebracht, moet het volgende nóg beter, nóg mooier zijn. Ik streef naar perfectie en raak teleurgesteld als het niet perfectie is. Eigenlijk ben ik mijn grootste vijand, omdat ik mijzelf de opdracht geef om mijn luisteraars te geven wat zij willen. Maar ik weet helemaal niet wat zij willen!”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Overslaande stem

Sera bracht pas ook een nummer uit dat hierover gaat. “Ik kwam erachter dat ik vaak woorden van dood over mijzelf uitspreek – ik ben niet goed genoeg, ik moet beter. Ik ben heel hard voor mijzelf. Dat wil ik niet meer, ik wil accepteren dat ik imperfect ben. Als mijn stem overslaat tijdens een concert wil ik daar niet de hele avond en de dagen daarna van slag van zijn – het is zo zonde als daardoor mijn blijdschap afgepakt wordt! Ik wil niet meer gefocust zijn op wat niet lukt, of wat fout gaat, maar op wat wel goed gaat. Dat lukt niet altijd, maar ik wil het wel proclameren: het over mijzelf uitspreken totdat ik het ga geloven. Want imperfectie, puurheid, echtheid – dat is uiteindelijk toch wat we allemaal willen zien?”

Rapper Typhoon open over zijn depressie: "Het was alsof ik al dood was"

Lees ook over:

Rapper Typhoon open over zijn depressie: "Het was alsof ik al dood was"

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡