Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Yamilia (19) begon Jezus te volgen door Christian TikTok: 'Ik wil hetzelfde doen met mijn social media'

30 april 2024 · Leestijd 5 min

”Mijn deur stond al open, maar Jezus is een gentleman en trapt niet zomaar iemands deur in. TikTok gaf dat laatste zetje.” 🚪🔑 Via social media over Jezus horen? Het overkwam Yamilia (19): het begon met een video waarin ze vertelde dat ze opeens op Christian TikTok kwam, wat leidde tot een overspoeling aan reacties van christenen die zeiden: ‘Dit is Jezus die je roept!’. Little did she know, dat ze later talloze christenen met elkaar zou verbinden. 👀

Hoe kwam je op Christan TikTok terecht?

“Ik zag veel Bijbelteksten voorbij komen, veel getuigenissen, of mensen die heel stevig stonden in hun geloof. Dit inspireerde mij. Als je interact met bepaalde video’s krijg je steeds meer van dat soort video’s op je for you page, en dat blijft zich steeds vullen. Dit zorgde ervoor dat ik sinds Pasen een bepaalde aantrekkingskracht naar het christelijke geloof voelde.” Hier maakte Yamilia een TikTok over:

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
God, doe met deze video wat U wilt.

Ze vertelt verder: “Toen ik die video had geplaatst, dacht ik ‘s avonds: God, doe met deze video wat U wilt. De volgende ochtend werd ik wakker met meer dan duizend likes en reacties, die mij aanmoedigde en verwelkomde. Sindsdien ben ik heel consistent gebleven en heb ik drie dagen later mijn eigen Bijbel gekocht en ben ik begonnen een relatie op te bouwen met Jezus.”

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uh, ✨Christian TikTok✨: wat is dat?

TikTok is een heel veelzijdig platform met veel verschillende soorten video’s. Zo zijn er ook christelijke makers: dit noemen we dan de christelijke kant van Tiktok, oftwel: Christian Tiktok.

Christelijke achtergrond

“Toen ik klein was, ging ik weleens naar de kerk met mijn oma. Later ben ik met mijn ouders ook een aantal jaar naar de kerk geweest. Maar dan ben je nog jong en snap je er niet zoveel van. Door wat onderlinge spanningen in de kerk zijn we toen niet meer gegaan. Ik had het geloof compleet losgelaten.” 

“Ik geloofde wel in God, maar ik deed er niks mee. Als je er niet mee bezig bent, weet je ook niet hoe je moet leven. Het is niet dat ik out of nowhere van een atheïst naar een gelovige ging. Maar ik had mijn geloof compleet losgelaten en met Pasen voelde ik me opeens aangetrokken om mezelf erin te verdiepen. Mijn deur stond al open, maar Jezus is een gentleman en trapt niet zomaar iemands deur in. TikTok gaf dat laatste zetje. Als mijn deur niet openstond, zou ik meer hebben genoten van verleidingen op TikTok, zoals veel drank- en drugsgebruik. Je moet er ook voor open staan.”

Ik had mijn geloof compleet losgelaten.

“Je kan je leven leven wetende dat er iets groters is, maar hier niks mee doen. Veel mensen hebben een besef dat er iets groters is dan wij, maar nemen niet de tijd om zich daarin te verdiepen of er onderzoek in te doen. Sinds Pasen heb ik dit wel gedaan en daardoor vallen dingen langzaam op zijn plek in mijn leven: dit was Gods plan! Dit gebeurt niet in een dag, maar het is toen wel in stand gezet.”

Vervelende comments

“Ik krijg veel lastige reacties terwijl ik zelf nog niet zo lang geloof. Mensen zeggen: je kan net zo goed de fabeltjeskrant lezen. Ik heb zelf meer medelijden met die mensen dan dat ik de haat echt voel. Je hebt mensen die naar je toe komen: hoe verklaar je dan dit en dit en dat, ik zeg dan: ‘we leven in een gebroken wereld🤷‍♀️. Mensen gooien alle slechte dingen overboord bij God: ‘laat Hem dat fixen dan’. Dat vind ik moeilijk mee om te gaan. Ik kan de discussies niet aangaan, maar ik wil wel graag helpen om mensen aan de goede kant te krijgen. Ik hoop dat wat TikTok voor mij heeft gedaan, ik ook voor anderen kan doen: hen helpen het geloof te ontdekken.“

Ik hoop dat wat TikTok voor mij heeft gedaan, ik ook voor anderen kan doen.

“Vanwege de vele reacties, dacht ik ook: het is belangrijk om je te omringen met andere christenen. Er moet een groep komen met mensen die al langer geloven of net beginnen met geloven. Zo ben ik een Whatsapp community gestart en binnen een week zaten er 250 meiden alleen al in de groepsapp! Mensen reageren blij en zeggen: ik kan eindelijk mijn vragen stellen.”

'Social media is nu een stukje lastiger'

“Sinds ik tot geloof ben gekomen, voel ik me verantwoordelijk voor de content die ik maak op TikTok. Alles wat ik post, zien mensen ook als waarheid. Social media vind ik daardoor nu een stukje lastiger, omdat ik het goede nieuws met mensen wil delen, maar zelf ook nog aan het leren ben. Ik wil juist mijn journey delen: het is niet altijd makkelijk, maar je bent niet alleen. Je bent niet ineens super gelovig of kent ineens de hele Bijbel. Ik hoop eerlijk te zijn naar mensen toe en hen daardoor inspireren zelf op zoek te gaan naar wat het geloof voor hen betekent.”

Joachim (18) maakte christelijke social media: ‘Veel christenen worden niet blij van TikTok'

Lees ook over:

Joachim (18) maakte christelijke social media: ‘Veel christenen worden niet blij van TikTok'

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡