Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joachim (18) maakte christelijke social media: ‘Veel christenen worden niet blij van TikTok'

28 januari 2023 · Leestijd 3 min

Instagram en TikTok bieden een heerlijk tijdverdrijf, maar er komt ook genoeg troep voorbij. Een gefilterd alternatief daarop is geen gek idee, dacht de 13-jarige Joachim Hofman. Vijf jaar en duizenden uren aan programmeren later heeft hij de app Kwebler ontwikkeld.

Joachim was nog maar 7 jaar oud toen zijn vader een deal met hem sloot: “Als jij de oude computer op zolder kunt maken, mag je ’m hebben.” En dus sleutelde Joachim tot hij het ding weer aan de praat kreeg. Daar had hij zo’n lol in dat hij er een bedrijfje in begon, waar de buurt gretig gebruik van maakte. 

Hij weet niet zo goed hoe het komt dat hij op zijn zevende al begreep hoe je computers, laptops en andere hardware repareert. “De apparatuur zit gewoon logisch in elkaar.”  

Je leerde jezelf ook programmeren en dat mondde uit in de app Kwebler. Waarom een christelijk socialmediaplatform?  

“Veel christenen willen online met elkaar verbonden zijn, maar worden niet echt blij van al die reclames, halfnaakte mensen of scheldpartijen op social media als Instagram of TikTok. Ik speelde al langer met het idee een christelijk socialmediaplatform te maken, als gefilterde aanvulling op die andere social media. Na vijf jaar sleutelen heb ik nu een platform waarop al meer dan vierduizend mensen actief zijn. Ik werk met huisregels die gebaseerd zijn op Bijbelse waarden: we gaan met elkaar op een fijne manier om. Vloeken of treiteren wordt niet getolereerd.”  

Hoe werkt het filter in jouw app?

“Dat doe ik met behulp van kunstmatige intelligentie. Die heb ik flink getraind om beelden of taalgebruik te detecteren die ik niet op het platform wil. Nu filtert-ie zelfs strandfoto’s – in bikini of zwembroek – eruit. Dat gaat misschien ver voor sommigen, maar anders komt er alsnog troep doorheen. Ja, dat houdt mensen ook weg, maar dat is oké. Dan zit je misschien niet in de doelgroep van Kwebler. Het platform is bedoeld voor christenen die het gezellig met elkaar willen hebben en ook serieuze gesprekken willen voeren over politiek en geloof.”

Een app up-to-date houden kost veel tijd. Hoe doe je dat?  

“Ik ben zo’n zestig tot honderd uur per week kwijt aan de app, maar ik studeer niet. Een tool toevoegen aan de app vraagt om een miljoen nieuwe codes en ik doe er een hele maand over om die te schrijven. De app in de lucht houden kost naast tijd ook veel geld. Om dat te kunnen betalen, bouw ik websites. Ik hoop dat mensen het zó leuk en waardevol vinden, dat ze iets willen bijdragen. Anders moet ik in de toekomst misschien naar een abonnementsvorm voor de app, van een paar euro per maand. Maar zolang het kan, wil ik het gratis houden.”

Ben je nog van plan in de toekomst de schoolbanken in te schuiven?

“Nee, ik vind programmeren geweldig en kan me niets beters voorstellen om te doen. Kwebler is echt mijn kindje en daar bouw ik voorlopig aan door.”

Kwebler is te downloaden via de App Store of Google Play Store.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡