Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wij gooiden een open brief aan de kerk de wereld in en dit gebeurde er: ‘Deze noodkreet moet gehoord worden’

17 mei 2023 · Leestijd 6 min

Maandag 15 mei was het hoge woord eruit: uit onderzoek blijkt dat nog maar 6 procent van de jongeren in Nederland zichzelf ‘toegewijd christen’ noemt. BEAM schreef samen met jullie een open brief aan alle kerken in Nederland met de oproep om naar jongeren te luisteren. Daarna stroomde onze mail en DM op Instagram vol met reacties.

‘Super goed dat jullie hier aandacht aan besteden’ en ‘ik wist niet dat het percentage zo laag was’ reageerden veel mensen toen we maandagochtend het onderzoek op Instagram postten. Het heeft veel mensen aan het denken en praten gekregen, wat precies onze bedoeling was. We stonden zelfs in de krant! De voorpagina van het Nederlands Dagblad stond maandag in het teken van de brief, cvandaag.nl en het Reformatorisch Dagblad deelden het onderzoek en het Friesch Dagblad gaf jongeren een stem met een uitgebreid artikel.

frieslanf

Verwende tieners

Met zoveel aandacht voor een onderwerp krijg je ook veel verschillende meningen. De een vindt jeugd ‘verwend’ en gooit Twitter vol met opmerkingen als: ‘Tieners weten niet wat ze willen en nodig hebben’.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Positiviteit

Gelukkig klinken de positieve geluiden een stuk harder en is deze open brief voor veel tieners en kerkleiders een opstapje naar een eerlijk en open gesprek met elkaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor Lieke (16) die het gevoel heeft dat ze niet serieus wordt genomen in haar kerk.

Lieke (16) stuurde de brandbrief naar haar kerkraad: ‘Er wordt nooit iets met mijn mening gedaan in de kerk’

Lieke zag op Instagram een story van Jelte voorbijkomen en ze herkende zijn verhaal gelijk. Omdat zij vindt dat er niet genoeg wordt omgekeken naar jongeren in haar kerk stuurde ze de brandbrief door naar de kerkraad van haar gemeente: “Wij, jongeren, krijgen in de kerk niet de mogelijkheid om onze stem te laten horen.”

“Zelf ga ik naar een kleine kerk. Van mijn leeftijd zijn er nog zes anderen in mijn kerk. Ik heb best veel meningen en ideeën over hoe we de kerk laagdrempeliger voor jongeren kunnen maken, maar als ik dat aan gemeenteleden vertel, wordt er nooit iets mee gedaan. Momenteel is de kerkraad bijvoorbeeld bezig met de vraag of kinderen en jongeren die nog geen belijdenis hebben gedaan, mee mogen doen aan het avondmaal. Met zulke discussies wordt er vaak wel over ons gepraat, maar niet met ons.”

Dit wil ik
“Dit vind ik het gekke: wanneer je als kind gedoopt wordt, zegt de gemeente ‘ja’ tegen een belofte: Zullen jullie de ouders helpen bij de geloofsopvoeding. Ik merk nu niks van die belofte. De kerkdiensten zoals die nu zijn sluiten niet bij mij aan en helpen mijn geloofsleven niet. Ik zou nooit vrienden meenemen naar mijn kerk, omdat ik weet dat ze na tien minuten verveeld om zich heen kijken. Ik wil graag preken die eindigen met een praktische toepassing voor je dagelijkse leven. Ik zou meer worshipmuziek willen horen en niet alleen een kindermoment, maar ook een jeugdmoment voor mensen van mijn leeftijd.”

Pionier
“Om toch iets voor jongeren uit mijn kerk te organiseren, ben ik zelf een activiteitencommissie gestart. Er is geen budget voor en het moet allemaal vanuit mij komen, maar de kerk reageerde wel positief. Ik heb gewoon behoefte aan meer contact met de kerk en de jeugd daar. In mijn klas ben ik de enige christen, maar ik haal niks uit de kerkdiensten over hoe ik me daarin staande kan houden. Daarom ben ik zelf maar die commissie gestart om toch meer betrokken bij de kerk te zijn.”

Gesprek met de kerkraad
“Ik heb de open brief van BEAM doorgestuurd naar mijn kerkraad. Er volgt binnenkort een gesprek over. Dat vind ik best spannend, maar het is nodig. Niet alleen voor andere jongeren in de kerk, maar ook om mijn eigen geloof vast te kunnen houden. Het is niet voor niets dat er nu een landelijke oproep is voor alle kerken: er moet iets gaan gebeuren.”

Onderteken de brief!

Onderaan de brief was de mogelijkheid deze te ondertekenen als je het ermee eens was. Ook kon je de naam van je kerk achterlaten als je wilde dat BEAM de brief naar jouw kerk mailde. Dit wilden 250 jongeren. De mails naar de 250 verschillende kerken zijn eruit en geven hopelijk het duwtje in de rug dat nodig is voor een gesprek. Ook Lennart (24) ondertekende de brief. Niet omdat zijn kerk niet goed luistert naar de jongeren, maar omdat de brief iets is dat heel christelijk Nederland gelezen moet hebben.

Lennart (24) heeft de brief doorgestuurd naar zijn kerk: ‘Dit is een noodkreet die gehoord moet worden’

Ook al zit je in een kerk met een geweldig jeugdprogramma, dan toch is het belangrijk om met je neus op de feiten gedrukt te worden. Daar weet Lennart (24) alles van. Hij stuurde de brandbrief door, omdat iedereen in Nederland dit moet lezen. Lennart: “We moeten samen dit probleem oplossen.”

“Ik heb de brief niet doorgestuurd omdat ik denkt dat we het niet goed doen in onze kerk, maar wel omdat ik me er niet bewust van was dat zo weinig procent van de jongeren nog bezig was met het geloof. Of het nou fout, of goed gaat in je kerk, je moet hier altijd over blijven nadenken.”

Noodkreet
“Ik kreeg positieve reacties van mijn dominee en een kerkraadslid. Ik merk dat mijn kerk openstaat voor dit soort berichten en zich altijd wil verbeteren. Een raadslid appte terug: ‘Dit is een noodkreet die gehoord moet worden.’ Daar ben ik het helemaal mee eens. Ook al gaat het goed in je kerk, je kunt altijd je steentje bijdragen aan verbeteringen voor alle kerken in Nederland.”

Samen kerk
“Ik zit elke week heel comfortabel in mijn eigen kerk, die nu nog redelijk vol is, maar we moeten het met elkaar doen. Dit is dus een boodschap voor alle stromingen en kerken in Nederland. Ook al hebben we verschillende ideeën over het geloven, we geloven we in dezelfde God."

Actie!

Een ding is zeker: we wilden aandacht en dat hebben we gekregen. We hopen de komende weken meer mails en DM’s te krijgen over gesprekken die er zijn geweest of acties die zijn ondernomen in de kerk. We hebben in ieder geval een alarm laten afgaan in alle Nederlandse kerken: luister naar je jongeren! Voor je het weet is de zes procent nul.

‘Te vaak horen we preken die niet over ons leven gaan’

Lees ook over:

‘Te vaak horen we preken die niet over ons leven gaan’

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡