Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Te vaak horen we preken die niet over ons leven gaan’

15 mei 2023 · Leestijd 5 min

Maak jij je zorgen over de wereld en wil je dat de kerk samen met jou in beweging komt? Lees dan deze brief die we met en namens jou hebben geschreven. Ben jij het ermee eens? Teken dan!

Aan alle voorgangers, dominees, priesters en kerkleiders van Nederland,

Met deze brief willen wij laten weten wat we meemaken, hoe we ons voelen en wat onze zorgen zijn. Wij zijn de zes procent Nederlandse jongeren die onszelf hebben toegewijd aan een leven met God. Wij geloven, al ziet dat er heel verschillend uit. Sommigen van ons steken hun handen in de lucht tijdens het zingen, anderen gaan alleen staan als de hele kerk dat doet. We lezen de Bijbel in gewone taal of alleen de Statenvertaling, we worden omringd door christelijke vrienden of zijn de enige gelovige in de klas. Wij vinden die verschillen geen probleem, want we geloven allemaal in het verhaal van Jezus en dromen van een andere wereld.

Net als onze leeftijdsgenoten, maken we ons zorgen. Over wereldwijde klimaatverandering, vervuiling, racisme, discriminatie vanwege seksuele geaardheid en online uitbuiting. Onrecht in deze wereld houdt ons bezig, we willen met onze generatie het verschil maken. Alleen weten we niet goed waar we moeten beginnen. En langzaam maar zeker verliezen we de hoop dat de kerk ons kan helpen.

We worden omringd door vrienden en klasgenoten die vrijwel niks weten van ons geloof. Bijna driekwart van de jongeren in Nederland voelt zich op geen enkele manier verbonden met het christendom. Wisten jullie dat er bijna geen plek op de wereld is waar zo weinig jonge mensen geloven? Wij willen onze generatie niet opgeven, we geloven in ons verhaal. Maar we kunnen dit niet alleen. We hebben soms al moeite om ons eigen geloof vast te houden, om de bijbel te lezen, om op zondag naar de kerk te gaan. We hebben jullie hulp nodig om te groeien in onze relatie met God.

Wij zijn de zes procent. Dat is niet veel, maar we geloven dat het genoeg kan zijn om onze generatie te bereiken. Onze leeftijdsgenoten weten misschien niks van Jezus, ze staan wel open om over zijn idealen te horen. Ze hebben geen hekel aan de kerk, ze vinden geloven niet vreemd. Ze weten er weinig vanaf maar willen er best over leren: dit is de open generatie.

Wij hebben het nodig om te ervaren dat de kerk een plek is voor jongeren. We verlangen naar preken en verhalen die ons leren hoe het in de praktijk werkt om Jezus volgen. We zoeken naar manieren om geloof een plek te geven in ons leven. We willen over onze dromen vertellen, onze zorgen om de wereld delen, onze vragen stellen.

Te vaak zitten we in de kerk en horen we preken die niet over ons leven gaan. Geef ons ruimte, houd ons vast, praat met ons. Laten we samen op zoek gaan naar de 94 procent.

Wij zijn de zes procent. Wij zijn de toekomst.

Deze brief is geschreven door EO BEAM met en namens christelijke jongeren in Nederland. De brief hoort bij een wereldwijd onderzoek onder jongeren dat je kunt vinden op www.opengeneration.nl Daar is ook een toolkit beschikbaar die jongeren en kerkleiders helpt om met elkaar in gesprek te gaan. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door World Vision en Alpha Nederland.

En nu?

Wil je dat jouw kerk deze brief leest? Download ‘m hier en stuur de brief door naar jouw voorganger, dominee of jeugdleider en ga het gesprek aan! Natuurlijk gaan we er ook voor zorgen dat de brief bij allerlei voorgangers en kerkleiders terechtkomt!

Download hier de brief

6 procent heeft ‘persoonlijke keuze’ gemaakt

Liefdevol, zorgzaam, vrijgevig en hoopgevend, zo denk jij over Jezus. Althans, dat blijkt uit een groot, wereldwijd onderzoek onder ruim 25.000 jongeren. Ook in Nederland zijn jongeren gevraagd hoe ze denken over geloven, de kerk en Jezus. Van de 1.003 tieners in Nederland die bevraagd zijn, geeft 6 procent aan dat ze een persoonlijke keuze gemaakt hebben voor het christelijk geloof, 22 procent identificeert zich met christenen zonder een persoonlijke keuze. Vergeleken met de rest van de wereld, is dat niet veel: wereldwijd valt 22 procent van de jongeren in de categorie ‘toegewijd christen’.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren zich grote zorgen maken over klimaatverandering, vervuiling, racisme, discriminatie vanwege seksuele geaardheid en online uitbuiting. Tegelijkertijd geven de christelijke jongeren aan dat ze weinig hoop hebben dat de kerk ze gaat helpen om die problemen aan te pakken. Daarom besloot BEAM – samen met jullie – deze brief te schrijven aan ‘alle kerken van Nederland’.

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

Lees ook over:

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡