Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie gelooft er eigenlijk nog in de hel?

24 februari 2016 · Leestijd 3 min

Stuurt onze liefdevolle God mensen voor eeuwig naar de hel? Is dat niet super oneerlijk? De Bijbel staat vol met teksten die duidelijk lijken te maken dat er een hel is, maar volgens sommige gelovigen zijn er ook een aantal passages die de hel juist in twijfel trekken.

Ruim een jaar geleden schreven we een geloofsartikel over dit onderwerp, waarin beide kanten werden belicht: de christenen die niet geloven in een hel én die christenen die wel geloven in een hel. Het uitgebreide verhaal kan je hier teruglezen, maar het komt kort door de bocht gezegd hier op neer: sommige geloven dat alle mensen behouden worden, de zogeheten ’alverzoening’: ”Met het eindoordeel zet God alles recht op deze aarde. Ik geloof niet in een eeuwigdurende hel. Uiteindelijk komt het met iedereen goed,” schrijft de bekende christelijke auteur Rob Bell. Aan de andere kant zijn er christenen die zeggen dat – als je niet in de hel gelooft – je eigenlijk de daden van Jezus ontkent. Kijk maar wat er in de bekende tekst Johannes 3:16 staat: ”Want God had de wereld zo lief, dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” Als iedereen sowieso gered wordt, zoals Rob Bell schrijft, waarom stuurde God dan Zijn Zoon? Tientallen reacties
Destijds merkten we dat het onderwerp enorm leeft. Zowel op Facebook als op de website verschenen tientallen reacties. We zetten er een paar op een rij: Robbin-Jan: “Eigenlijk is het antwoord op deze vraag best simpel: als de hel niet bestaat, wat betekent Jezus' redding dan nog voor ons? Jezus is de kern van het christendom, en geloof in Jezus redt. Als je gelooft dat Jezus voor jou gestorven is, dan moét je wel geloven in de hel, immers: anders zou hij voor niets gestorven zijn.” John: “Ik denk dat wij Gods liefde als mens ontzettend onderschatten, omdat wij het niet eens kunnen bevatten zo groot is het. Ik denk dat dit op veel gebieden geld en met name de hel. Zou God echt zoveel mensen naar de hel sturen, eeuwige pijniging, terwijl Hij van ze houdt?” Tabitha: “Ik denk niet dat naar de hel gaan een straf van God is, maar simpelweg een keuze die je zelf maakt. God wil iedereen bij zich hebben, maar veel mensen willen niks met God te maken hebben of geloven niet dat hij er überhaupt is. Als God hen bij zich zou halen zou dit tegen de vrije wil van de mens zijn…"

Wat denk jij?

Wie heeft er gelijk? Bestaat er een hel? Of straft een liefdevolle God niet voor eeuwig? Laat jouw reactie hieronder achter!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡