Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Who Kerks: “Wij bepalen waar de dienst over gaat”

30 december 2016 · Leestijd 3 min

Op tientallen kleuters passen, koffie inschenken na de dienst, handjes schudden of drummen in de band. In de rubriek ‘Who kerks’ vragen we BEAMers naar hun taak in de kerk! Deze week spraken we met Anne Marieke (15) die samen met een team jeugddiensten organiseert.

Jij zit in het jeugddienstteam. Wat houdt dat in?

“Ik draai nu twee jaar mee in ons jeugddienstteam. Samen organiseren we iedere maand de jeugddiensten in onze kerk. Daarmee willen we jongeren betrekken bij de kerk en de diensten in een stijl die hen aanspreekt. Dat proberen we te doen op een manier die net een beetje anders is dan verwacht. We denken bijvoorbeeld niet alleen na over het thema en de aankleding, maar ook over de inhoud en wat we daarmee willen bereiken.” Waar haal je je inspiratie daarvoor vandaan?
“Ik bezoek regelmatig diensten in andere kerken. Maar ik denk ook na over dingen waar ik zelf mee zit. Onderwerpen waar ik zelf meer over zou willen weten, zijn vast ook thema’s die andere jongeren bezighouden.” Wat is er zo leuk aan het organiseren van die jeugddiensten?
“Het is echt een supergezellig team. Ik vind het sowieso leuk om iets te organiseren. Maar dat je je ideeën kunt delen en daar samen iets leuks van kunt maken, wat je vervolgens terugziet in de dienst, dat maakt het heel tof. Onze laatste dienst van dit jaar, was zo’n voorbeeld. Na afloop van de dienst keken we samen heel tevreden terug. Het ging over Gods liefde voor ons. Dat is een onderwerp waar volgens mij wel veel jongeren onzeker over zijn. Daarom vind ik het mooi dat we ons in dat soort onderwerpen verdiepen. In de dienst kwam het heel goed samen: de muziek, de lichteffecten, het verhaal van de spreker. Het was echt mooi!” Zie je jezelf deze taak nog wel een tijdje doen?
“Ja, zeker. Ik zou dit echt nog wel lang willen blijven doen. Ik ben nu vooral bezig met de praktische dingen. Maar ik denk op onze vergaderingen ook mee over de invulling van de diensten. Daar zou ik me nog wel verder in willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het schrijven van teksten rondom de thema’s.” Draagt deze taak bij aan je relatie met God?
“Het team is altijd een fijne plek om te praten over je relatie met God. Op school kan ik ook wel over mijn geloof praten, maar laat ik het toch een beetje achterwege. Tijdens onze vergaderingen hebben we hele open gesprekken en kan ik mijn vragen kwijt. Dat helpt me verder.”  Je zet je op best wel jonge leeftijd in voor de kerk. Zou je andere jongeren dat aanraden?
“Ik denk het wel. Ik wil zelf graag naar de kerk, maar vind het soms wel lastig omdat de diensten me niet altijd aanspreken. Nu kan ik er zelf iets aan doen, waardoor ik het leuker vind om naar de kerk te gaan. Wanneer je je inzet voor de kerk, wordt je ook enthousiaster voor je kerk en de gemeente.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡