Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Who kerks: 'Soms moet ik mezelf beschermen'

31 augustus 2016 · Leestijd 3 min

Op tientallen kleuters passen, koffie inschenken na de dienst, handjes schudden of drummen in de band. In de rubriek ‘Who kerks’ vragen we BEAMers naar hun taak in de kerk! Deze week spraken we met Jouke (21). Hij maakt video’s voor zijn gemeente.

Kun je wat over jezelf vertellen? 

“Ik ben Jouke en ik ben 21 jaar. Ik studeer Communication and Multimedia Design. Ik ben altijd christelijk opgevoed en toen ik tien jaar was ben ik begonnen met het maken van video’s. Wat begon als hobby is nu uitgegroeid tot mijn werk: sinds anderhalf jaar heb ik mijn eigen filmbedrijf! Vanaf mijn achttiende maak ik al filmpjes voor de kerk.”

Werd je daarvoor gevraagd?
“Nee! Toen ik achttien was ben ik zelf naar voren gestapt en heb ik gevraagd of ik video’s mocht gaan maken voor de kerk. Bij de jongerendiensten merkte ik op dat er nog weinig gebruik gemaakt werd van audiovisuele media en het leek mij erg leuk om daar te dienen. Ze reageerden heel enthousiast en zo ben ik het team ingerold. Binnen de kortste keren zat ik aan tafel te brainstormen over wat voor soort video’s ik kon gaan maken. Ik vind het hartstikke leuk om op deze manier mijn skills in te zetten.”

Vind je dat je met de video’s de kerk helpt opbouwen?

“Zo zie ik het wel inderdaad. Soms zijn er echt films die mensen raken. Door thema’s op een abstracte manier in beeld te brengen, kunnen alledaagse dingen opeens een heel ander verband krijgen. Of mensen zien zichzelf op een positieve manier terug. Beelden zeggen soms meer dan woorden: het spreekt tot je eigen verbeelding bij een bepaald thema. Ik vind het gaaf om zo mijn vaardigheid in te zetten om Gods liefde uit te stralen.”

Draagt het ook bij aan je geloofsleven?

“Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Mijn bediening is heel gaaf, maar tegelijkertijd doe ik wel veel en kan dat voor een afstand zorgen. Dan ontvang ik minder, omdat ik steeds weggeef. Maar soms zie ik God ook wel als ik aan het werk ben. Tijdens het monteren matchen sommige beelden gewoon perfect, dan weet ik dat dat het werk van God is. Dat God mijn werk gebruikt, dat is heel tof. Ik weet alleen niet dat ik door mijn bediening een diepere relatie met God krijg. Soms moet ik mezelf ook wel beschermen. De camera staat als het ware ook wel eens als een blokkade tussen God en mij in. Ik geniet heel erg van het werk maar ik moet het niet te vaak doen. Tijdens het filmen ben je bijvoorbeeld niet bezig met de dingen die verteld worden en stel je jezelf niet open, omdat je bezig bent met het zoeken met van goede beelden.”

Hoeveel tijd ben je er aan kwijt?
“Dat is verschillend. We zijn nu bijvoorbeeld bij de jongeren bezig met het maken van een cd, waarbij ik verschillende filmpjes ga maken ter promotie. Dan is het heel druk en op het andere moment ligt het weer stil. Maar ik vind dat ook wel lekker. Dan kan ik op rustige momenten verdieping zoeken in mijn persoonlijke relatie met God. Zo blijft alles een beetje in balans.”

Benieuwd wat Jouke nou precies maakt? Check hier een voorbeeld:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto: Hylke Knot
Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡