Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wel/niet samenwonen?

18 oktober 2013 · Leestijd 2 min

Je hebt een stabiele relatie, bent bijna klaar met je studie en bent wel toe aan een volgende stap in je leven, maar hebt nog geen geld om te trouwen. Je twijfelt over samenwonen om ondertussen te kunnen sparen, maar weet dat dit in veel christelijke kringen niet gewaardeerd wordt. Maar waar is dit eigenlijk op gebaseerd?

Een bekend voorbeeld is het verhaal van de Sameritaanse vrouw bij de waterput: Jezus komt in contact met een Samaritaanse vrouw en raakt met haar in gesprek. Zij verlangt naar het levende water waar Jezus over spreekt, maar Hij vraagt haar om eerst haar man te halen, waarop zij zegt dat ze geen man heeft. Hij zegt dat ze vijf mannen heeft gehad en dat de man die ze nu heeft haar man niet is. Waarschijnlijk woonde ze dus met deze man samen en hadden ze ook een intieme relatie.
Uit dit verhaal blijkt wel dat samenwonen niets nieuws is. Het is nu alleen veel populairder dan vroeger, maar kwam dus in de tijd van Jezus al voor. Een andere tekst staat in Marcus 10:6-9
“Maar al bij het begin van de schepping heeft God de mens mannelijk en vrouwelijk gemaakt; daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich hechten aan zijn vrouw en die twee zullen één worden, ze zijn dan niet langer twee, maar één.” 'Is samenwonen niet een soort van trouwen?'
Als we kijken naar de voorbeelden van huwelijken in de Bijbel valt het op dat er altijd een bepaalde ceremonie aan het huwelijk verbonden is. Dit verschilde per tijd en per cultuur, maar er is altijd een bruidsschat, geschenk, getuigen, hofmeester, familie en in de meeste gevallen een vader betrokken bij het voltrekken van een huwelijk. Tegenwoordig wordt het huwelijk door een ambtenaar van de burgerlijke stand voltrokken. Er moeten getuigen bij zijn. Bij samenwonen is dat anders, je trekt gewoon bij elkaar in. Ook onder veel christenen wordt samenwonen steeds vanzelfsprekender. Hoe denk jij over samenwonen? Vind je het geen probleem of wil je eerst trouwen en dan pas bij elkaar gaan wonen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡