Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Welke spiek manieren herken jij?

28 maart 2017 · Leestijd 4 min

Spieken is natuurlijk niet erg christelijk, maar laten we eerlijk zijn: we hebben het allemaal wel eens gedaan. Duidelijk is dat we allemaal de genade van Jezus nodig hebben en stiekem is het ook wel grappig om de meest voorkomende spiekmanieren op een rijtje te zetten. Welke manieren komen jou pijnlijk bekend voor?

1. De klassieke ‘scherm-je-ogen-met-je-hand-af’ houding

Dit is voor iedereen met goede ogen de meest makkelijke manier. Voorovergebogen zitten terwijl je op je elleboog leunt en met je hand je ogen afschermt om zo schaamteloos mee te lezen met degene links of rechts naast je. Nadeel is dat je je docent pas ziet op het moment dat hij of zij naast je staat en tja, dan is het al te laat..

2. Het klassieke spiekbriefje

Het spiekbriefje is en blijft een klassieker. Slim is om de chaos tijdens het uitdelen van de toets te gebruiken om het briefje uit je broekzak te halen en onder je bips, op je schoot of in je etui te leggen.
Redacteur Wilke maakte in klas 4 een alfabetisch spiekbriefje in lettergrootte 6 en legde deze in haar etui. Het werkte, maar het gaf haar zoveel stress en zo’n gigantisch schuldgevoel dat ze achteraf gezien beter gewoon had kunnen leren.

Meerdere universiteiten in Nederland hebben studenten trouwens verboden om waterflesjes op tafel te hebben staan tijdens hun tentamens. EN TERECHT want je kan hele boekwerken uitprinten en als etiket op je waterflesje plakken.

3. Gebruik je lichaam

Als je heel klein kunt schrijven, heb je nu een ontzettend voordeel. Tekst op je hand zetten valt op, maar tekst tussen je vingers zetten veel minder! Als je je vingers tegen elkaar houdt zie je niets en als je je vingers spreidt zie je opeens alle jaartallen van gebeurtenissen in de Gouden Eeuw voorbij komen.
Ook een manier is om als meisje een rokje aan te doen en tekst op je bovenbeen te schrijven. Een leraar zal niet zo snel vragen of je even je rokje omhoog wilt doen zodat hij kan controleren. Dit is overigens wel echt misbruik maken van je vrouwelijkheid, dus als je deze manier ooit hebt gebruikt moet je je eigenlijk schamen.

4. Schakel hulp in van slimmere mensen

Commandeer je slimmere vriendje of vriendinnetje voor je te gaan zitten tijdens de toets en geef ze een potje Typex cadeau. Spreek af dat ze excessief veel Typex gebruiken en dit op laten drogen door het papier rechtop te houden en te blazen. Je kunt van achter zo over hun schouder meekijken naar wat ze al hebben opgeschreven. Puntje is wel dat Typex best duur is en stinkt.
Ook kan je soms nog net wat meerkeuze antwoorden meepikken als je slimmere vriend(in) in de rij staat om het tentamen in te leveren en diegene het papier met antwoorden mooi nog even in jouw zicht kan laten rusten.

5. Het tik-systeem

Die luistertoetsen, wat een verschrikkingen zijn dat. Gelukkig zit er altijd iemand in je klas die tweetalig is opgevoed of gewoon ontzettend slim is. Als je de afspraak maakt dat deze persoon bij ‘antwoord A’ 1 keer met zijn pen op tafel tikt, bij ‘antwoord B’ 2 keer en bij ‘antwoord C’ 3 keer, kan de hele klas profiteren. Tikken kan ook vervangen worden door lichaamshoudingen of andere kleine en onopvallende geluiden. Risico is wel dat de leraar een vermoeden krijgt omdat iedereen een 8,3 heeft én dezelfde fouten heeft gemaakt. Het kan zomaar zijn dat hij of zij daarom iedereen de toets individueel nog een keer laat maken. Kak.


Extra tip: Leer maar gewoon voor je toetsen, dat geeft minder stress en daar heb je uiteindelijk veel meer aan! Hier wat goede tips.

Welke spiekmanieren herken jij? En mag je als christen eigenlijk wel afkijken? Laat het weten in de reacties!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡