Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wel of niet naar een Halloween feestje: ‘Zou Jezus ernaartoe gaan?’

25 oktober 2023 · Leestijd 4 min

‘Hey, ik geef deze vrijdag een feestje. Het thema is Halloween, dus ben je erbij?’ Wat antwoord jij als je dit appje zou krijgen? Om jou te helpen bij je dilemma, stelden wij deze vraag aan onze Instagram-volgers (@eobeam). Spoiler: niet iedereen denkt er hetzelfde over.

Megan (15): ‘Op de uitnodiging stond een duivel’

“Ik werk in de horeca en elk jaar hebben we een personeelsfeest. Ik dacht: Oeh, gezellig! Totdat de uitnodiging kwam… Op de voorkant stond een mega clown en een grote duivel. Ik heb toen heel erg getwijfeld of ik wel of niet zou gaan, maar uiteindelijk toch besloten om het niet te doen. Ik moest me afmelden bij mijn leidinggevende en stuurde haar: ‘Ik sta niet achter het principe van Halloween, maar ik wens de mensen die er wel komen een super leuke avond.’ Halloween is het feest van de dood en ik denk niet dat dat iets is om met z’n allen te vieren. Ze begreep het niet helemaal, maar respecteerde wel mijn keuze.”

Wij vroegen op Instagram stories of onze volgers naar een Halloweenfeest zouden gaan:

Halloween feest

Gemma (15): ‘Ik zie niet zo’n probleem in pompoenen versieren’

“Ja, ik zou wel gaan. Het hangt ervan af wat je gaat doen. Als ik met mijn vriendinnen bijvoorbeeld gewoon zou verkleden en pompoenen versieren, zie ik er niet zo’n probleem in. Maar een paar jongens vertelden laatst op catechisatie dat ze geesten gingen opwekken en met doden praten. Hier zou ik me persoonlijk niet fijn bij voelen. Zolang je dus kwade bedoelingen erbuiten laat, zou het in mijn ogen best mogen.”

Wat is Halloween nou precies?

Tegenwoordig is Halloween een mengelmoes van een oud Keltisch feest, katholieke gebruiken en tradities die we zelf de afgelopen jaren bedacht hebben. Laten we beginnen bij de Kelten in Ierland die tweeduizend jaar geleden op 31 oktober vierden dat de donkere tijd van het jaar weer aanbrak. Het was een groot feest waar ook een diner met de doden bijhoorde. De Kelten geloofden dat op die dag de grens tussen de wereld van de levenden en de doden op zijn dunst was. Ze nodigden dan de geesten van hun voorouders uit aan tafel.

MAAR in de zevende eeuw kwam er een paus die het Keltische feest ‘verchristelijkte’. Het werd vanaf dat moment ‘Allerheiligen’ genoemd en er werd gevast en gebeden. Daarnaast mochten de armen op die dag langs de deuren om te zingen of muziek te maken in ruil voor een koek.

De combinatie van deze twee feesten is het huidige Halloween: een spookachtig verkleedfeest met snoep.
BRON: Quest

Lieke: ‘Zou Jezus naar een Halloween feest gaan?’

“Ik denk dat je moet nagaan waar je voor staat als christen. Dat is, volgens de Bijbel, liefde, er voor elkaar zijn, geduld hebben en leven als Jezus. Waar gaat het om met Halloween? Angst en demonen etc. Is het ons doel als christen om angst te zaaien? Dat lijkt me niet. Maar zou Jezus naar een Halloween feest gaan? Ik denk van wel. Hij zocht zondaars op en at met tollenaars. Als je makkelijk wordt verleid, raad ik het af om te gaan. Anders denk ik dat je moet gaan om het goede nieuws te delen, maar niet voor Halloween zelf.”

Lizette (14): ‘Ze noemden me een pussy’

“Ik ben zelf ook gevraagd voor zo’n feestje. Toen ik zei dat ik niet wilde komen omdat ik denk dat Halloween een verkeerde invloed is, reageerden mijn vrienden niet blij. ‘Pussy, je bent te gelovig. Het is alleen verkleden en horrorfilms kijken.’ Ik denk niet dat iedereen denkt aan de duistere kant van Halloween. Het houdt voor mij meer in dan verkleden. Ik ben dus blij dat ik uiteindelijk niet ben gegaan.”

Explainer: Is Halloween het feest van de duivel?

Lees ook over:

Explainer: Is Halloween het feest van de duivel?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡