Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Explainer: Is Halloween het feest van de duivel?

27 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Halloween. Voor veel mensen is dit hét moment van het jaar om even helemaal los te gaan. Voor christenen zit dit anders, veel van hen zien Halloween als een bedreiging. Maar waarom eigenlijk? We leggen het uit in deze video!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
De geschiedenis van Halloween

In deze video neemt Anouk ons mee in de geschiedenis van Halloween. Er is nogal wat aan vooraf gegaan voordat het feest is geworden zoals het nu is namelijk. Halloween is 2000 jaar geleden ontstaan in Ierland. Ze vierden het einde van het oogstjaar en ze waren bang voor geesten. Ze verkleedden zich als dode mensen zodat de geesten niet wisten wie ze wel en niet moesten laten schrikken. Hier komt het enge verkleden tijdens Halloween vandaan. 

Waarom christenen moeite hebben met Halloween

Christenen over de hele wereld hebben moeite met Halloween, niet alleen in Nederland. Dit is een bijbeltekst die je vaak voorbij ziet komen: "Neem geen deel aan de praktijken van de duisternis, maar ontmasker deze juist!" (Efeziërs 5: 11-12). In deze explainer zie je jongeren voorbij komen die met dit vers in hun hoofd niks te maken willen hebben met Halloween, maar ook spreken we Nienke, zij is christen en viert wél graag Halloween. Uiteindelijk gaan redacteurs Anouk en Henk-Jan naar Walibi Fright Night: voel je je daar oké als christen?

Waarom BEAM deze content over Halloween maakt

Het zou best makkelijk zijn als BEAM heel duidelijk zou zeggen of je wel of geen Halloween mag vieren, toch? Die vraag krijgen we van jullie dan ook best wel vaak, maar wij geloven dat een 'ja' of 'nee' antwoord van ons op deze vraag geen goed idee is. Wat wij willen bereiken met deze video (en onze andere content over Halloween) is dat jij voor jezelf na gaat denken over wat jij wilt met Halloween. Wij willen niet dat jij iets wel of niet doet omdat andere mensen dat van je willen, maar wij willen jou aanmoedigen om zelf na te denken over hoe jij dit soort beslissingen maakt. Die maak je met God, met je ouders, met vrienden en ja, soms ook door een keer op je bek te gaan of van mening te veranderen. En onthoud: Voelt Halloween voor jou niet goed? Doe dan niet mee. Nee zeggen mag altijd en is niet laf, maar juist heel dapper.

Theoloog Paul over Walibi Fright Night: ‘Onderzoek alles, maar behoud het goede’

Lees ook over:

Theoloog Paul over Walibi Fright Night: ‘Onderzoek alles, maar behoud het goede’

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡