Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"We zingen vooral hard, niet zuiver"

14 januari 2018 · Leestijd 3 min

Als het lukt, gaat Jeroen (20) elke maand naar een avond van de Noordermannen, waar een stuk of 40 mannen bijeen komen om met plezier God te beleven, te bidden, over God te praten en te zingen: “Onze regel bij het zingen is: het hoeft niet zuiver, als het maar hard is. Dat lukt ons meestal wel, haha.”

“Iemand van de organisatie van de Noordermannen in Heerenveen vroeg mij of ik een keer muzikale ondersteuning wilde geven op een mannenavond. Ik studeer voor onderwijsassistent muziek en kan meerdere instrumenten bespelen, dus natuurlijk wilde ik helpen. Het concept van de Noordermannen vind ik zo bijzonder. Samen met alleen maar mannen over God praten, dat voelt veilig.

Het is absoluut niet zo dat ik een dienst met mannen en vrouwen samen niet waardevol vind! Maar als mannen onder elkaar heb je toch een beetje dezelfde denkwijze, dezelfde maniertjes. Bovendien leer je ook van elkaar, je praat over onderwerpen waar je anders misschien alleen met je moeder of je vrouw over zou praten." 

"We komen samen in een kippenhok"

"We komen samen in een kippenhok, meestal op de eerste of twee vrijdagavond van de maand. De boer die ruimte voor de Noordermannen beschikbaar heeft gesteld, heeft gelukkig de kippen er wel uitgehaald. Het is dus niet zo dat we tussen de kippen aan het bidden zijn, haha. Als ik de muziek verzorg kom ik natuurlijk wat eerder, om alles op te zetten. Samen met de organisatoren en de spreker eten we dan vaak vooraf een hapje en daarna bidden we. Meestal druppelen de andere mannen daarna binnen.

Als het een beetje warm weer is staan er voor de deur een aantal vuurkorven klaar, waar we met z’n allen omheen staan tot we naar binnen gaan. We beginnen altijd met het themalied van de Noordermannen en zingen daarna nog een aantal christelijke liederen. Gewoon liederen die je anders in je eigen kerk zingt. Onze regel: ‘het hoeft niet zuiver, als het maar hard is’, wordt heel serieus genomen. Sommigen liederen zijn natuurlijk ook wel heel hoog als je die alleen maar met mannen moet zingen."

Even helemaal opladen

"Na het zingen is er altijd een spreker voor een woordje, een korte preek. We praten na over de avond met een biertje, of een glas sinas. Je leert allemaal verschillende mannen kennen die je anders nooit had ontmoet. Dat is heel bijzonder.

Een avond bij de Noordenmannen betekent voor mij dat ik mij weer helemaal kan opladen. Even met mannen onder elkaar zijn, met elkaar vol van God raken. Het is bijna te vergelijken met een weekend naar Opwekking te zijn geweest. Ik zou tegen alle mannen zeggen: “kom een keer langs, probeer het gewoon eens! Je weet niet wat je mist.”

KIJK HIER OF ER OOK NOORDERMANNENBIJEENKOMSTEN WORDEN GEHOUDEN BIJ JOU IN DE BUURT.

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡