Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt de Bijbel over samenwonen?

31 mei 2016 · Leestijd 3 min

Ahh, de liefde: een hoop gedoe en vraagtekens. Daarom schakelen we experts in: jullie! In 'de bloemetjes & de beampjes' leggen we de onbeantwoorde vragen en tenenkrommende dilemma’s van BEAMers over seks, relaties en vriendschap voor aan jou, zodat jij je tips kunt delen. Bijvoorbeeld voor Joeri. Hij en zijn vriendin willen samenwonen maar weten niet zo goed wat de Bijbel daar nou precies over zegt.

Joeri: “Linn en ik zijn nu drie jaar samen. Ik ben afgestudeerd en begin in juli met mijn nieuwe baan. Linn zit in het derde jaar van de PABO. We willen graag sparen voor een mooie bruiloft, maar tot die tijd willen we graag gaan samenwonen. We vinden het alleen een beetje onduidelijke hoe de Bijbel denkt over samenwonen. Wat moeten we doen?”
Dit waren jullie antwoorden:

Alexander zit in hetzelfde schuitje. “Ik ga volgend jaar trouwen en wil nu gaan samenwonen. Ik denk dat als je kijkt naar Gods liefde en dat hij niet wil dat we alleen door het leven gaan. Als je gaat trouwen is dat een teken van verbond en in mijn ogen lijkt het me niet verkeerd. Jullie zijn al aan het sparen voor de bruiloft. Een bruiloft betekent dat je een verbintenis aangaat. Als je in de kerk trouwt, is het zelfs een drievoudig snoer dat niet te breken is. Dus als je het aan mij vraagt, dan denk ik dat God erachter zal staan.”
Sjoerd denkt niet dat het een probleem is. “Als jullie zeker weten dat jullie graag met elkaar verder willen, lijk het mij dat God daar alleen maar blij mee kan zijn”.
Volgens Nicolette zegt de bijbel niet specifiek iets over samenwonen. “Veel streng christelijken zijn er tegen en vinden dat je eerst moet trouwen. Persoonlijk ben ik niet tegen samenwonen, maar ik denk dat het vooral je eigen keuze is."
Ook Thomas vindt dit een moeilijke vraag. “Volgens de kerk mag je pas samenwonen als je getrouwd bent. Op deze manier is er een duidelijke grens wanneer je man en vrouw bent. In de Bijbel staat: ‘Hij nam haar mee in zijn tent en lag met haar’. Vanaf dat moment waren ze getrouwd. Dus zijn jullie zeker dat jullie bij elkaar blijven, dan die ik niet 123 een probleem. Maar als jullie twijfelen zou ik het niet doen.”
Jiska zou het zelf niet doen. “Het wordt dat veel moeilijker om jezelf in bedwang te houden. Als je het niet doet blijft het iets bijzonders voor na je huwelijk waar je naar uit kunt kijken. Maar het is niet zo dat als je wel gaat samenwonen, het direct slecht of verkeerd is. Volg je hart.”
Ook Julia zou wachten. “Dat is mij zo geleerd. Zo kom je niet in de verleiding om alvast het bed met elkaar te delen. Bewaar dat voor de huwelijksnacht.” Wat denken jullie?

Zit jij zelf met een dilemma of heb je een vraag? Mail naar beamredactie@eo.nl en wie weet ben jij de gelukkige die volgende week 50 tips in zijn mailbox heeft!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡