Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat moet je nou met die veertigdagentijd?

Waarom vieren we dit en wat kun jij doen?

9 februari 2024 · Leestijd 6 min

Wat hebben carnaval en Goede Vrijdag met elkaar te maken? Meer dan je denkt! Deze twee momenten hangen samen met de veertigdagentijd. Een tijd van vasten (veertig dagen om precies te zijn, duh!) die ons niet is opgelegd door God, maar die we zelf hebben verzonnen. Waarom zou je dat doen? Wij leggen het je uit!

In den beginne

Er staat dus nergens in de Bijbel: “En gij zult elk jaar veertig dagen voor Pasen bezinnen en vasten.” Het fenomeen werd bedacht door een groep bisschoppen onder leiding van keizer Constantijn van het Romeinse Rijk, in het jaar 325. Zij besloten dat Pasen elk jaar op een zondag moest vallen én er veertig dagen van voorbereiding moesten zijn voor die dag. Dit doen we nu nog steeds.

Leuk feitje

De as van Aswoensdag wordt gemaakt door de palmtakken van Palmpasen van het jaar ervoor te verbranden!

Veertigdagentijd preparty

Na de val van het Romeinse Rijk nam de Katholieke Kerk de gewoonte over en plakte er een aantal eigen gebruiken aan vast. Zo vierden de katholieken drie dagen carnaval vóór de start van de veertigdagentijd. Dit was toen nog een heel praktisch feest, omdat het bedoeld was om je hele keuken leeg te ruimen, voordat de vastenperiode inging. Na carnaval kwam Aswoensdag: het startschot van de veertigdagentijd. In de kerk krijg je dan een kruisje van as op je voorhoofd. Dit moet jou eraan herinneren dat je maar een mens bent, zoals het staat in Genesis 3: “… stof ben je, tot stof keer je terug.” (vers 19)

Waarom geen tiendagentijd?

Waarom eigenlijk véértig dagen? Nou, veertig is een heel belangrijk getal voor God. Door de hele Bijbel heen kom je het tegen. Check dit lijstje eens:

  • de zondvloed in het verhaal van Noach duurde veertig dagen en veertig nachten;
  • het volk van Israël zwierf veertig jaar door de woestijn;
  • de profeet Elia verbleef veertig dagen in de woestijn, nadat hij was gevlucht voor koningin Izebel;
  • Jezus ging veertig dagen de woestijn in;
  • de reus Goliat daagde de Israëlieten veertig dagen lang uit, voordat David hem neerhaalde;
  • Jona vertelde de inwoners van Nineve dat God na veertig dagen de stad zou gaan verwoesten;
  • Mozes bleef veertig dagen en veertig nachten op de berg Sinai, toen hij de tien geboden kreeg;
  • koning Salomo, David en Joas hebben allemaal veertig jaar over Jeruzalem geregeerd;
  • veertig dagen nadat Jezus opstond uit de dood, ging Hij terug naar de hemel.

Vasten 2.0

Terug naar vandaag! De veertigdagentijd bestaat nog steeds, maar ziet er wel iets anders uit dan in de tijd van keizer Constantijn. De tijd tussen Aswoensdag en Goede Vrijdag is bedoeld als een periode van reflectie en om je voor te bereiden op het grote feest van Pasen. Generatie Z is gelukkig supercreatief en heeft eigen manieren bedacht om te ‘vasten’. Wij vroegen onze volgers op Instagram (@eobeam) wat zij doen tijdens de veertigdagentijd. Dit is wat ze zeiden:

Maarten: “Ik eet geen vlees en vis!”

Mattie: “Ik probeer te minderen met social media.”

William: “40 dagen zonder Netflix.”

Milan: “40 dagen elke dag in de Bijbel lezen. Zin in!”

Talitha: “40 dagen zonder smartphone, wel bellen en sms’en.”

Kees: “Ik ga 40 dagen niet gamen.”

Stefan: “Ik ga de helft minder eten en het geld dat overblijft, gaat naar het goede doel.”

Celine: “Mijn beste vriendin en ik gaan 40 dagen heel gezond eten.”

Marijke: “Ik ga proberen 40 dagen lang niet te klagen. Alleen op zondag mag het wel, gelukkig.”

Ilse: “Ik ga 40 dagen geen geld uitgeven. Gelukkig woon ik bij mijn ouders, dus ik heb eten.”

Roosje: “Ik eet 40 dagen geen suiker.”

Leuk feitje

Wist je dat de veertigdagentijd eigenlijk uit 46 dagen bestaat? De zondagen worden namelijk niet meegeteld. Op die dagen hoef je even niet te vasten.

‘Andersom-veertigdagentijd’

Luna (19) heeft vorig jaar wel een heel originele veertigdagentijd gehad door haar besluit om het eens over een andere boeg te gooien: “Je hoort vaak dat mensen besluiten om te vasten of te stoppen met social media tijdens de veertigdagentijd. Het leek mij gaaf om dit een keer om te draaien en social media juist veel te gaan gebruiken. Daarom besloot ik om iedere dag een bemoediging vanuit het leven met Jezus te delen op TikTok.”

Wat als je geen zin had?

Luna: “Ik vond het een leuke uitdaging om iedere dag een nieuw idee te bedenken. Mijn ideeën besprak ik ook vaak met anderen, omdat het nog leuker is om er samen over na te denken. Eerlijk gezegd had ik er soms echt geen zin in, maar omdat ik dit met mezelf had afgesproken, ging ik toch op zoek naar een Bijbeltekst die aansloot op mijn dag. Als ik geen inspiratie had, ging ik bidden. Dan vroeg ik aan God of Hij me wil helpen. Uiteindelijk is een van mijn TikToks zelfs viral gegaan, omdat influencer Julia Heetman hem had aangehecht.”

Oké, en nu jij!

Ben je geïnspireerd en wil je nu zelf een doel bedenken voor de veertigdagentijd? SUPER! Hier zijn drie tips om een eigen, origineel ‘vastendoel’ te bedenken:

1.     Pak eindelijk die slechte gewoonte eens aan

Ja, je hebt nu vast meteen al een idee in je hoofd. Die ene slechte gewoonte waarmee je al jaren wilt kappen: nog een uur TikToks kijken in bed, elke avond een paar glazen cola, of roddelen met je vrienden op school. In veertig dagen kun je heel goed een gewoonte aan- of afleren. Dit is je kans!

2.     Wat staat er al jaren in de weg tussen jou en God?

Het lukt je maar niet om je bijbel open te slaan of elke week in de kerk te komen. Hoe komt dat? Deze veertigdagentijd ga je keihard je best doen om die patronen te doorbreken. God wil niets liever dan dat je tijd met Hem doorbrengt. Lijkt me een mooi doel, toch?

3.     Wat kun je samen met je vrienden of vriendinnen doen?

Het is lastig om jezelf veertig dagen lang te blijven motiveren. Herkenbaar? Bedenk dan een doel dat je samen met iemand kunt behalen. Maak een groepsapp waarin iedereen om de beurt een Bijbeltekst stuurt, of start een boekenclub. Samen staan jullie sterker! Heel veel succes.

Luna (19) Tiktokt 40 dagen lang elke dag over Jezus: ‘Niet iedereen begrijpt waarom ik dit doe’

Lees ook over:

Luna (19) Tiktokt 40 dagen lang elke dag over Jezus: ‘Niet iedereen begrijpt waarom ik dit doe’

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡