Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerst met alleen maar feiten: Zo is het kerstverhaal écht gegaan!

Wat klopt er van het traditionele kerstverhaal? Nou, bijna helemaal niks. Al blijft één ding echt waar: Jezus werd geboren.

24 december 2023 · Leestijd 5 min

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Midden in de winter gaan Jozef en de hoogzwangere Maria op een ezeltje op pad naar Bethlehem. Als ze daar aankomen, moet Maria bevallen en kloppen ze overal vergeefs aan: er is nergens plek. Daarom wordt Jezus geboren tussen de dieren, in een stal. Mooi verhaal, maar er klopt geen snars van. Check hieronder hoe het wel zit met kerst!

Verliefd

Jozef en Maria waren zo verliefd op elkaar, nog heel even, en ze zouden gaan trouwen.

ONWAAR! : De kans dat Maria en Jozef verliefd op elkaar waren, is niet zo groot. Maria was namelijk uitgehuwelijkt en ze had dus niks te zeggen over haar toekomstige man

De engel

Dan gebeurt er iets vreemds: Maria krijgt een engel op bezoek die haar vertelt dat ze een kind zal krijgen dat ze Jezus moet noemen. Ze is in verwarring, want ze heeft nog nooit seks gehad. Maar de engel vertelt dat de Heilige Geest dit gaat oplossen.

Als Jozef hoort dat zijn aanstaande vrouw al zwanger is, denkt hij erover om er stiekem tussenuit te knijpen. Maar hij krijgt in een droom uitgelegd hoe het zit en besluit bij Maria te blijven.

De ezel

Dan begint de reis naar Bethlehem, want keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen. Iedereen moet zich laten registreren in de stad waar zijn voorvaders vandaan komen. Daar gaan ze dus: Maria, zwanger en wel op een ezeltje, en Jozef te voet ernaast.

FOUT! : Dat Maria op een ezel zat tijdens de reis naar Bethlehem hebben we er zelf bij bedacht, ze zou net zo goed bij Jozef op z’n rug kunnen zitten. We weten niks van de reis tussen Nazaret en Bethlehem.

Jozef en Maria rijden op een ezel

De bevalling

Als ze in Bethlehem aankomen, moet Maria bevallen!

NIET WAAR! : Het is niet zo aannemelijk dat de nood zo hoog was. Er is in het Bijbelverhaal niks over terug te vinden in elk geval. Er staat: ‘terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan’. Dat klinkt meer alsof ze al een tijdje in Bethlehem zaten en toen op een dag de weeën begonnen.

De Herberg

Jozef en Maria zoeken een plekje om de nacht door te brengen. Maar overal waar ze aankloppen, gaat de deur weer dicht. Er is nergens een plek!

NEE! : Dat Jozef en Maria op allerlei deuren kloppen, hebben we er zelf van gemaakt. Er staat in het Bijbelverhaal dat er geen plek is ‘in het nachtverblijf van de stad’. Vermoedelijk was dat een grote gemeenschappelijke ruimte waar een vrouw die gaat bevallen niet gewenst is wegens joodse voorschriften.

Het weer

Het is zo koud buiten, het sneeuwt en overal zitten mensen lekker binnen.

BULLSH*T! : Jezus werd waarschijnlijk geboren in de lente. Dat wij kerst vieren in de winter, hebben we een paar eeuwen later besloten.

De tekst loopt verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De stal

Jozef en Maria vinden uiteindelijk een plekje in een stal, tussen de dieren. Er is een ezel, een os en er staan een paar schapen bij.

ERROR! : Eerst maar even over die dieren: die worden in de Bijbel nergens genoemd, laat staan dat er een ezel en een os waren. Ook de stal is nergens terug te vinden in het verhaal. Het is aannemelijker dat het om een ‘benedenverblijf’ gaat van een huis. In die tijd waren de gemeenschappelijke ruimtes op de eerste verdieping.

Een kerststal

De kribbe

Als Jezus wordt geboren, wikkelen Jozef en Maria hem in doeken en leggen hun kind in een voederbak.

ONWAAR! : Of de kribbe echt een voerbak voor dieren was, wordt betwist door Bijbelwetenschappers. Er zijn mensen die denken dat het om een houten bak gaat waarin brood werd bewaard. Ze noemen het heel ongeloofwaardig dat joden, met al hun reinheidswetten, hun kind in een voederbak voor dieren zouden leggen

De Herders

Een stukje buiten de stad, liggen herders de slapen. Ze horen daar van een engelenkoor dat Jezus is geboren en gaan meteen op pad om hem te zoeken!

FOUT! : Het was één engel die de herders vertelde dat de messias geboren was. Pas daarna verscheen er een ‘hemels leger’ dat God prees met de woorden ‘eer aan God’ en ‘vrede op aarde’. Er staat nergens dat er gezongen werd. O, en de herders wisten helemaal niet dat dit kind Jezus heette: pas acht dagen na zijn geboorte, geeft Maria haar zoon deze naam.

De Wijzen

Als de herder zijn vertrokken, arriveren er drie wijzen uit het Oosten. Ze hebben een ster gezien en snappen dat er een koning is geboren. Ze aarzelen geen moment en rijden op hun kamelen naar Bethlehem om het kindje Jezus te overladen met cadeaus!

NIET WAAR! : Er gaat hier nogal wat mis. Om te beginnen weten we niet hoeveel wijzen er waren, wel dat ze in elk geval drie cadeaus bij zich hadden: goud, wierook en mirre. Of ze op een kameel reden, weten we ook niet. Ze komen in elk geval niet op bezoek als Jezus nog een baby is, maar veel later. Jozef en Maria zijn tussendoor al met Jezus in Jeruzalem geweest om een offer te brengen in de tempel.

Het échte verhaal

Hoe dan ook, één ding blijft in alle gevallen hetzelfde: JEZUS IS GEBOREN! En dat vieren we graag. 

Fijne kerst! 

Gerben: 'Kerst is gekaapt!

Lees ook over:

Gerben: 'Kerst is gekaapt!

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡