Wat is nou echt het verschil tussen pesten en plagen?
“Ja maar hallo, het was gewoon een grapje,” reageert ze met rollende ogen op de docent. In je hoofd gaan je hersencellen met elkaar te keer en het liefst bijt je met dezelfde rollende ogen terug: “ja maar hallo, ik zal jou eens een jaar lang lompe zeekoe noemen, kijken of je dat leuk vindt”.
Het verschil tussen pesten en plagen is niet altijd even duidelijk. Wat de één grappig vindt, valt bij de ander binnen. En wat jij plagen noemt, is voor een ander pesten. Plagen is oké, pesten een dikke nee.
Je bent een plaaggeest!
Stel je voor: jouw vriendin noemt je lachend een lompe zeekoe, nadat je in een plas water valt. De volgende dag haalt zij een 3,7 op haar s.o. Duits en noem jij haar een breinloze bil. Jullie kunnen er beide om lachen. Het hoort bij de vriendschap om elkaar te plagen en dit kunnen jullie van elkaar hebben. Jullie respecteren elkaars gevoelens en als de woorden te ver gaan, zeggen jullie sorry.
Je bent een pestkop!
Maar wat ook kan, is dat een oudere klasgenoot jou ziet vallen. Je hebt haar nog niet zo vaak gesproken, maar je vindt haar wel brutaal naar leraren toe. Daardoor kijken anderen naar haar op. Ze lacht keihard en haalt gelijk haar iPhone tevoorschijn. Ze filmt jouw gesplutter in de plas en zeiknatte kleren, terwijl je haar vraagt om dat niet te doen. Een paar minuten later vis je je natte mobiel uit je broekzak en zie je dat dit klasgenootje het filmpje heeft doorgestuurd in de klassenapp. Met als caption: de eerste lompe zeekoe in Nederland gespot. Vanaf dat moment noemt ze je lompe zeekoe en hitst andere klasgenoten op om dat ook te doen. Ze kwetst en vernielt je reputatie. Tegen de oplettende docent zegt ze dat het een grapje was. Pesters proberen zo hun pestgedrag voor zichzelf en de docent te ontkennen.
Tweerichtingsverkeer?
Bij pesten ben je niet gelijk aan elkaar. De pester is vaak sterker, ouder of heeft een grote mond. Het gebeurt vaak in groepsverband: met z’n allen tegen hetzelfde slachtoffer. Dat kan een week zijn, maar het kan ook jaren duren. Terwijl plagen spontaan is. Het is eigenlijk tweerichtingsverkeer, want je houdt elkaar voor de gek of noemt elkaar grappige dingen (zoals breinloze bil). Dat komt omdat jullie het allebei grappig bedoelen en niet de ander pijn willen doen.
Wees een BEAM!
In de puberteit zijn we allemaal onzeker. De slimste van de klas, de sportiefste meid, maar ook de populaire boy. Sommigen verbergen hun onzekerheid door de imperfecties van een ander te benoemen: ze gooien een ander in het diepe om zichzelf omhoog te halen. Doe dit niet. Praat met mensen om je heen die dit wel doen. Of nog beter: bevriend de buitenbeentjes, spillebeentjes, de hazentanden en de flaporen. Wees een licht voor de mensen om je heen: be a light, BEAM!
Als jij ook gepest wordt en het niet aan een volwassene durft te vertellen, kan je online veel websites en chats vinden. Daar kan je anoniem je verhaal kwijt en vragen om hulp! Bijvoorbeeld Stop Pesten Nu, Pestweb of De kindertelefoon.
Lees ook over:
Lisanne werd gepest door klasgenoten en leraren: 'Het heeft mij kapot gemaakt'
Geschreven door
Silke