Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat gelooft Mark Rutte?

20 maart 2018 · Leestijd 3 min

Wat heb jij met onze premier gemeen? Dat jullie christelijk zijn opgevoed? Allebei een geloofsvoorbeeld hebben? Dat jullie uit een gezin van zes kinderen komen? Of de twijfel die soms geloven met zich meebrengt?

Mark Rutte is christen

Hoewel hij minder uitgesproken is in zijn geloof dan laten we zeggen Florens van der Spek, zouden de twee prima samen kunnen bidden. Mark Rutte is christen. Achter de voordeur dan. Rutte vindt dat geloven meer een persoonlijke zaak is, dan een publieke. 

De hervormde politicus zit dus niet bij een christelijke partij, maar dit artikel liet ons al zien dat christenen verdeeld zijn tussen links en rechts in de politiek. 

De afgelopen tijd vertelde Mark Rutte over zijn persoonlijke geloof op twee verschillende manieren.

Geloof van Mark Rutte

Vorig jaar schoof Mark Rutte aan bij het grote interview-programma Zomergasten. Het idee is dat de geïnterviewde betekenisvolle tv-fragmenten uitkiest, daaromheen worden vragen gesteld. Rutte liet ons een stukje zien uit een documentaire over de componist Bach. "Vanuit mijn functie mag ik nu ieder jaar naar de Mattheus Passion. Dat is een traditie in Nederland. Drie uur lang krijg je dan zo'n golf over je heen van de meest goddelijke muziek die er is. En heel diep godsgeloof, een heel diepe godsbeleving. Een heel diepe overtuiging in het geloof - geen twijfel over dat geloof. Ik ben nu 49 en twijfel constant over dat geloof, maar hij (Bach) heeft altijd dat geloof als een rode draad in zijn leven gehad. En dat heeft hem enorm gevoed."

Rutte op de preekstoel

Een paar maanden later stond Mark Rutte op de kansel in de Duinzichtkerk in De Haag, een kerk waar hij normaal gesproken in de bankjes zit. De kerkdiensten brengen hem iets unieks, vertelde hij. 
''Preken is iets anders dan ‘zomaar’ spreken en de kansel is geen gewone katheder. Deze plek maant tot bezinning op vragen die ik mijzelf niet zo gemakkelijk stel.” Rutte mocht voorgaan omdat hij was uitgenodigd door zijn kerk om de 'Preek van de Leek' te houden. Deze speciale diensten worden door kerken in heel Nederland georganiseerd met telkens een andere speciale spreker; zoals minister Schippers of Claudia de Breij.

Geloofstwijfel

In zijn preek vertelt Rutte over zijn christelijke opvoeding en wat daarvan overgebleven is. 
"Het geloof hoort bij me. Ik omschrijf het vaak als: voor 49 procent twijfel en voor 51 procent een zeker weten. Een instinctief zeker weten, dat bestaat naast het verstand.''

Stille tijd voor de premier
Toen de premier voorging was het een stuk drukker dan normaal in de kerk. Mark Rutte sprak de gemeente toe: "Ons persoonlijk geloof vraagt continu inzet om het sterker te maken." Vervolgens maakte hij het persoonlijk en misschien herken je jezelf er wel in: "Het is soms lastig om precies vast te pakken wat dit betekent in mijn dagelijks leven." 

Benieuwd naar de hele preek? Terugkijken kan hieronder.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡