Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Palmzondag tot Stille Zaterdag: wat gebeurde de week voor Pasen?

30 maart 2021 Leestijd 3 min

Aankomend weekend is het Pasen. Volgens de tv-reclames betekent dat vooral heel veel paaseieren eten en uitgebreid ontbijten met je familie. Toch betekent het voor ons als christenen iets veel belangrijkers: Jezus is aan het kruis gestorven voor onze zonden. Dit bijzondere moment herdenken we tijdens het Paasfeest, maar de week ervoor gingen hier allerlei gebeurtenissen aan vooraf. Bijvoorbeeld tijdens de Heilige Maandag of Witte Donderdag. Maar hoe zag die week er nou precies uit?

Onze collega鈥檚 van Visie hebben in een handig schema uitgelegd wat er allemaal voorafging aan de week van Pasen. Ook vertellen zij per dag (van palmzondag tot en met stille zaterdag) wat de belangrijkste gebeurtenissen waren. De bekendste dagen hebben wij alvast voor je samengevat onder de foto.

afbeelding

Goede Week

De week voor Pasen heeft verschillende namen, zoals de Stille Week, Lijdensweek of Goede Week. De laatste naam is opvallend, want wat is er goed aan een week waarin het lijden en sterven van Jezus centraal staat? De week wordt zo genoemd, omdat er in die zeven dagen wordt toegeleefd naar het moment waarop Jezus sterft voor de zonden van alle mensen.

Palmzondag

De Goede Week begint met Palmzondag. Deze dag verwijst naar Jezus’ intocht in Jeruzalem. Hier wordt Jezus door een grote menigte verwelkomd met palmtakken. Ook spreiden de mensen ter ere van Hem hun mantels uit over de weg.

Witte Donderdag

Witte donderdag is de dag dat Jezus door de Farizeeërs wordt opgepakt nadat discipel en vriend Judas Hem heeft verraden. Op dezelfde dag vindt het bekende verhaal plaats waarbij Petrus drie keer achter elkaar ontkent dat hij Jezus kent. Op dat moment kraait er drie keer in een haan. Precies zoals Jezus die nacht ervoor voorspelde.

Goede Vrijdag

Jezus wordt op Goede Vrijdag heel vroeg in de morgen uitgeleverd aan keizer Pilatus. De keizer laat het volk kiezen: vrijheid voor Jezus of crimineel Barabbas. Het volk kiest voor de crimineel. Jezus wordt tussen 8 en 9 uur in de ochtend op de heuvel Golgota gekruisigd. 12 uur in de middag sterft Hij en roept vlak daarvoor “Het is volbracht”. De drie uren daarna is het hele land gehuld in duisternis. In de avond wordt Jezus begraven in een rotsgraf in de tuin van Jozef van Arimatea.

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag staat in het teken van rouw. Jezus is gestorven. Op deze dag regelen de Farizeeërs bewaking voor Jezus’ graf. Ze zijn bang dat Hij door zijn discipelen wordt weggehaald. Zij zouden kunnen verzinnen dat Jezus uit de dood is opgestaan. Een groot wonder die de dag erna alsnog gebeurt.

Nog meer interessante feitjes over Pasen weten? Iris legt uit waarom we het feest elk jaar op een andere dag vieren.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕