Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom jij horoscopen zo interessant vindt

1 oktober 2021 · Leestijd 3 min

Je hebt geklikt! Alvast onze excuses, want we hebben geen uitgebreide voorspelling van jouw komende week. Wél kunnen we je uitleggen waarom je hebt doorgeklikt. Want waarom zie je horoscopen zoveel (op TikTok, Insta en Facebook)? En wat moet jij ermee?

Wat is dit nou eigenlijk?

Er worden uitgebreide make-up looks gewijd aan sterrenbeelden met de liefste, arrogantste, meest bezorgde persoonlijkheden. Bekende TikTokkers geven jouw interesse in je crush een cijfer op basis van zodiac signs, ‘want een relatie tussen een schorpioen en een leeuw is gedoemd te mislukken’. En geef maar toe: ook jij hebt weleens een TikTok afgekeken om te weten of je later een goede baan krijgt.

De horoscoop-video’s die jij voorbij ziet komen, zijn vrijwel allemaal zogeheten geboortehoroscopen. Oftewel: de datum waarop je geboren bent, zou iets voorspellen over jouw talenten, karaktertrekken en voorkeuren. En dat laatste is dan weer gebaseerd op de stand van de maan, zon en sterren op jouw verjaardag. Astrologie, de basis waar deze theorieën uit ontstaan, is geen officiële wetenschap. Er bestaat geen duidelijk bewijs voor de link tussen het sterrenstelsel en jouw mental breakdowns of liefde voor dieren. Toch zit er een bepaalde aantrekkingskracht in deze voorspellingen, hoe komt dat?

Waarom zijn mensen fan?

Vooral als mensen gestrest zijn, grijpen ze massaal naar horoscopen, blijkt uit onderzoek. Best logisch dus, deze trend. Wij millenials en Gen Z’ers zijn sinds 2012 een stuk gestrester dan de generaties voor ons. Het nieuws, corona, social media, het milieu: er bestaat nogal een lijst waar jullie je zorgen over (moeten) maken. Natuurlijk voelt het dan goed als een vrolijke TikTokker voorspelt dat je deze maand een leuke vriend ontmoet of een klap geld verdient. Veel mensen vinden rust in die voorspellingen, zelfs als ze er niet helemaal in geloven.

“Interessant om te kijken, maar vaak klopt er niks van de uitkomst”, reageerden jullie vooral op de vraag over horoscopen. En bovendien valt het volgens veel van jullie niet te combineren met het christelijk geloof, vanwege de occulte achtergrond die het zou hebben. Voor een ander deel is het gewoon vermakelijk. Grappig om te zien, tijdverdrijf, maar niet perse een richtlijn voor je leven. Dat maakt de hype niet minder groot. Hordes aan TikTokkers baseren hun volledige account op de stand van de sterren. Uiteraard ondersteund door een algoritme die hen een handje helpt. Want als iets goed werkt, kun je er maar beter aan meedoen.

Wat moet ik hiermee?

Wat je wel of niet met deze hype doet, is voor iedereen persoonlijk. Swipe je liever snel door als je iemand ziet uitbeelden hoe een ‘virgo’ omgaat met teleurstellingen? Begrijpelijk en verstandig als het niet goed voelt of het je niet boeit. Ben je stiekem toch wel benieuwd naar de uitslag? Ook logisch, want natúúrlijk is het spannend en grappig om te weten wat je volgende week overkomt. Ook als de uitkomst misschien nergens op slaat.

Oh ja, wij zagen in jouw sterrenbeeld trouwens dat je deze week doneert voor de EO-Jongerendag (haha). Kijk hier of het klopt!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡