Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom naar de kerk? | Denkstof #42

4 november 2017 · Leestijd 8 min

De kerk… Dat klinkt voor de een als ‘gezellig’ en ‘spannend’, maar voor anderen weer als ‘saai’ en ‘verplicht nummer’ of zelfs als ‘huh, wat?!’ De kerk loopt in het Westen (alleen daar) razendsnel leeg. Waarom zou je eigenlijk meedoen? Waarom zou je investeren in zoiets? Wat heb je daar aan?

Deze studie is ook op PDF beschikbaar zowel voor groepsleiders als voor groepsleden.

De kerk is saai

Wat voor beeld van de kerk heb jij? Een sleur van eeuwenoude tradities? Een plek waar je hoort wat je wel en vooral niét mag als ‘gristen’? Een bulderende dominee die vertelt dat je naar de hel gaat als je een keer een foutje maakt?

Ik snap eigenlijk wel dat veel mensen afknappen op de kerk. Geef ze eens ongelijk… De kerk is niet per se een gebouw met vier muren, een hoge toren met daarop een haantje. Het woord kerk is gewoon een verzamelnaam voor alle christenen. Iedereen die in God gelooft, is dus lid van de kerk. Of je nou ergens ingeschreven staat of niet.

De baas van de kerk

En de leider van die kerk is… Een oude Sinterklaas met een gouden mijter op. Not! Nee Jezus, hij is de baas van de kerk. En iedere week komen we op heel verschillende plaatsen bij elkaar.

Als ik zo met de mensen uit mijn plaatselijk kerk bij elkaar kom, dan gebeurt daar iets. Ik leer er veel. De liefde van Jezus wordt er zichtbaar en ik ontdek dingen uit de Bijbel waar ik in mijn eentje niet uit zou komen.

De kerk als voetbalteam

Bij je wekelijkse voetbaltraining leer je ook, je wordt gecoacht en als het goed is, groei je daarvan. God is met mij aan het werk in de kerk en daar word ik enthousiast van.

Het verandert mij in wie ik ben en wat ik doe en daar neem ik iets van mee in mee in mijn dagelijks leven. Loopt mijn buurman te klagen? Mijn eerste neiging is om terug te zeiken. Maar dat wat ik in de kerk hoor, zorgt ervoor dat ik verander. Niet om mezelf op de borst te kloppen, begrijp me goed, maar omdat Jezus iets in mij verandert. In de kerk word ik gevuld met zijn liefde en dat is wat hij in de rest van de week ook weer uit mij wil laten stromen, naar anderen toe.

Jezus maakt mij een beter mens. Zo coach ik dit jaar twee studenten. Dit had ik waarschijnlijk niet gedaan als ik Jezus niet zou kennen. Zijn liefde werkt door in wat ik doe. En het leuke is: ik geniet er nog volop van ook!

Een toffe kerk

Klinkt ideaal hè, zoals ik het hier schets? Klopt, ik vind mijn kerk dan ook erg tof. Helaas is dit niet bij iedereen zo. Ik snap zelfs heel goed dat mensen soms afknappen op de kerk.

Maar dat is wel écht jammer. Want een gezonde de kerk kan dé plek zijn waar jij groeit als mens, samen met andere gelovigen. Ik heb de andere spelers uit mijn team nodig om samen een goed elftal mee te vormen.

Je vult elkaar aan omdat iemand anders over nét iets andere kwaliteiten beschikt dan jij. En zo, met dat team, kan jij ook helpen de wereld mooier te maken door samen wat van God te laten zien.

 1. Wat is volgens jou de boodschap van dit filmpje?
 2. Wat vind je er lastig of vervelend aan?
 3. Wat spreekt je aan?

De Bijbel over de kerk

Francien legt in deze Denkstof-video uit waarom ze aan een kerk meedoet (dat is meer dan alleen ‘s zondagochtend naar een kerk gaan). In deze Bijbelstudie gaan we daar intensiever over nadenken: waarom zou je eigenlijk aan een kerk meedoen? Heeft de kerk je wat te bieden dan? Of gaat het er niet alleen om dat het jou iets te bieden heeft?

Gods volk

Lees met elkaar 1 Petrus 2:9-10a (een lastige tekst, dus misschien moet je ‘m twee keer lezen):
Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar zijn wonderbaarlijke licht. Eens was u geen volk, nu bent u Gods volk…

 1. God blijkt door de geschiedenis heen een eigen ‘volk’ te kiezen. Voor Jezus’ tijd was dat Israël: een volk waarmee God een heel speciale band heeft. Waarom zou God dat doen, denk je, een eigen volk kiezen?
 2. Is dat niet partijdig, een vreemde voorkeursbehandeling, dat God maar een enkel volkje kiest?
 3. Petrus past, wat God eerst zei van Israël, nu toe op de kerk. Wat is volgens Petrus het doel van de kerk?

De kerk als het Lichaam

Lees met elkaar Efeziërs 4:11-16 (ook een lastige tekst, vandaar dat er stukjes uit zijn gehaald en dat sommige begrippen zijn toegelicht):

En [Jezus] is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren, om de heiligen [= de gewone gelovigen] toe te rusten voor het werk in zijn dienst [= het goede te doen].

Zo wordt het lichaam van Christus [= de kerk] opgebouwd, totdat wij allen samen… een eenheid vormen… van Christus. Dan zijn we geen onmondige kinderen meer die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen…

Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar hem die het hoofd is: Christus. Vanuit dat hoofd krijgt het lichaam samenhang, en wordt het ondersteund en bijeengehouden door alle gewrichtsbanden. Ieder deel draagt naar vermogen bij tot de groei van het lichaam, dat zo zichzelf opbouwt door de liefde.

Deze tekst is van Paulus. Kun je hier (minstens drie) bedoelingen vinden van een kerk?

 1. De kerk wordt het Jezus’ lichaam genoemd. Zijn hoofd is dus ‘in de wolken’, in de hemel dus, maar zijn lichaam is hier op aarde, en dat zijn de gelovigen bij elkaar. Wat betekent dat?
 2. Zou je dat kunnen vertalen met ‘Christus stuurt wel mensen aan, zoals een hoofd zijn handen en benen aanstuurt, maar de echte daden, die moeten mensen dus doen’?
 3. Sommige mensen vinden het saai in de kerk. Het heeft niets met hun leven te maken. Bekijk de onderstaande tabel. Kun je nog andere redenen verzinnen? Welke reden vind je aansprekend? Is dat genoeg voor je om aan een kerk mee te doen?

Ook al vind je het saai in de kerk, waarom zou je dan toch meedoen? 11 mogelijke antwoorden:

 • Omdat het bij je hoort, het is je gewoonte
 • Omdat je van God houdt en bij hem wil horen
 • Om God te vieren, te eren, te prijzen
 • Om God, zijn engelen en de heiligen die je zien, blij te maken
 • Om God nader te leren kennen en contact te onderhouden
 • Om te snappen wie je zelf bent en hoe de wereld in elkaar is
 • Om te groeien als mens
 • Om bij te dragen aan de positieve invloed van de kerk
 • Om het goede nieuws bewaren en koesteren voor latere generaties
 • Omdat het je plicht is Eigen antwoord
 1. Is bij een kerk horen naar de kerk gaan op zondagochtend, of is het meer? En wat dan? Hoe speelt dat bij jou?

De kerk moet veranderen
Het bovenstaande gaat erover waarom je (al of niet) aan een kerk zouden meedoen. Vanaf hier gaat het over de vraag wat de kerk zou moeten veranderen.

 1. Wat zou er anders moeten zijn aan je kerk, wil je je er thuis voelen?
 2. Zijn er kerken in je omgeving waar dat al het geval is en waar je je eventueel thuis zou voelen?
 3. Moet je wat met die kennis?

Meer informatie over de kerk

Film: Blue Like Jazz
De film ‘Blue Like Jazz’ gaat over de schok van uit je vertrouwde omgeving opeens gaan studeren en hoe je dan (al of niet) je geloof behoudt.

Boek: ‘De kerk – Waarom zou je meedoen?’ Reinier Sonneveld
Reinier Sonneveld schreef een bondig boekje (48 pagina’s) over de kerk: De kerk – Waarom zou je meedoen?

Kies je kerk
Marusja Aangeenbrug (e.a.) schreven een soort keuzegids voor al die verschillende kerken: Kies je kerk.

Kerk zoeken
Als je een kerk zoekt, zijn er verschillende aanwijzingen die je kunt gebruiken. Door de tijd heen is gebleken dat je je meestal thuis zult voelen, als je op veel van de onderstaande vragen ‘ja’ kunt zeggen:

 • Doen ze hier de Bijbel recht?
 • Kerkt hier een vriend of familielid?
 • Heten ze me hier warm welkom?
 • Vertrouw ik de voorganger?
 • Ben ik zelf in deze kerk opgegroeid?
 • Adviseren anderen mij dit?
 • Staat dit gebouw in mijn eigen woonwijk?

Alpha cursus
Als je zoekt in google op ‘alpha cursus’ en je woonplaats, vind je meestal contactgegevens voor een laagdrempelige kennismakingscursus met het christelijke geloof. Als je een kerk binnenstapt, zul je mensen ontmoeten. Soms vastgeroest, soms revolutionair, soms gestrest, soms liefdevol. Het zijn mensen die proberen God tot hun leven te laten doordringen. En zo, via die mensen en via hun rituelen, zul je God ontmoeten.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡