Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom mislukken mijn goede voornemens altijd?

2 januari 2017 · Leestijd 3 min

Haal jij ieder jaar de lijst met goede voornemens van vorig jaar tevoorschijn en weet je zeker dat je al voor de eerste afgestoken vuurpijl de mist in zult gaan? Dan hoor jij bij de 83% van de Nederlanders bij wie de goede voornemens in de soep lopen. Hoe kan het dat ze zo vaak sneuvelen? Geen nood! Arjan Vergeer (coauteur van 365 Dagen Succesvol) heeft dé oplossing!

Help! Waarom mislukken goede voornemens meestal?

“De belangrijkste reden dat voornemens stuklopen, is dat ze meestal niet meer dan een gedachteloos ritueel zijn in plaats van een plan waar je je met ziel en zaligheid voor wilt inzetten. De passie mist dan om jezelf een schop onder de kont te geven. Pas als je ergens aan wilt werken omdat het belangrijk voor je is – en niet omdat het weer 1 januari is – kun je echt veranderen.

Het probleem is dat voornemens vaak grote, abstracte doelen zijn die je niet zomaar bereikt. Denk aan ‘minder stress’ of ‘afvallen’. Daarmee maak je het jezelf lastig: het is veel te vaag. Onze hersenen kunnen niet goed omgaan met ‘lange termijn’: de beloning ligt te ver in de toekomst. Waarom zou je ’s winters in de kou rondjes rennen als je ook lekker op de bank Netflix kunt kijken?”

Hoe harder je werkt, hoe groter de kans dat je volhoudt?

“Dat ben je geneigd te denken, maar verrassend genoeg werkt dit averechts. Voornemens kosten moeite; zijn niet leuk. Tenminste, dat denken we, maar zolang je gelooft dat goede voornemens alleen uitkomen door discipline, hard werken en dingen doen waar je tegen opziet, heb je natuurlijk nooit zin om aan de slag te gaan. Je moet al genoeg. Bovendien is je voorraad wilskracht niet onuitputtelijk, dus wees er zuinig op. De enige manier waarop jij nieuwe gewoontes vol kunt houden, is door ze leuk te maken voor jezelf.

Stel je voor: je wilt meer bewegen, maar het lukt je niet om ’s ochtends eerder uit bed te komen om te hardlopen. Grote kans dat je je steeds vaker nog een keer omdraait als de wekker gaat. Zo strandt een voornemen dat vol goede bedoelingen genomen is. Je kunt beter onderzoeken hoe je jouw voornemen tot een aangename en kleinere stap kunt maken voor jezelf. Zie jij je hardloopschoenen als vijanden? Laat ze dan alsjeblieft links liggen. Ga lekker boksen of dansen. Je kunt je dus beter voornemen aan het einde van het jaar een sport te hebben gevonden waar jij blij van wordt.”

Het is algemeen bekend dat jongeren minder handig zijn in plannen, omdat je hersenen pas rond je vijfentwintigste zijn volgroeid. Zijn voornemens bij hen eerder gedoemd te mislukken dan bij volwassenen?
“Het tegenovergestelde is juist het geval. Als je jong bent, heb je nog geen ingesleten patronen. Een volwassene van wie de goede voornemens al tien jaar zijn gestrand, vraagt zich af waarom hij het nog zou proberen. Daarentegen ben je als jongere nog niet zo vaak op je bek gegaan en heb je dus meer vertrouwen en doorzettingsvermogen om het te laten lukken!”

Tekst: Lola Brouwer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡