Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom je wel/niet op serie-date moet met Outlander

10 juli 2019 Leestijd 4 min

Er zijn te veel series op tv. Hoe kan je ooit kiezen wat je gaat kijken? BEAM-filmrecensent Jort heeft zelf ook geen tijd om alles te zien, maar wil wel met zijn vrienden mee kunnen praten. Daarom gaat hij steeds op date met de eerste aflevering van een populaire (nieuwe) serie. In het kort praat hij je bij over zijn afspraakje. Waar gaat de show over? Waarom praat iedereen er over? Komt er een tweede date en kan je de serie aan je dominee voorstellen? Dit keer: Aflevering 茅茅n van Outlander. (Te zien op Netflix: drie seizoenen met 42 afleveringen van ongeveer een uur.)

Waar gaat het over?

Claire Randall, een Engelse zuster uit 1945, gaat met haar man op huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Per ongeluk komt ze in 1743 terecht (iets met magische stenen, lang verhaal). De eerste persoon die ze tegenkomt blijkt de over-over-overgroot opa van haar man te zijn. Helaas is hij niet zo leuk als zijn achter-achter-achterkleinzoon, want hij probeert haar wat aan te doen. Gelukkig wordt ze gered door een groepje Schotse rebellen. Nu zijn de Schotten en Engelsen verwikkeld in een burenruzie die al honderden jaren gaande is, dus de aanwezigheid van de Engelse Claire ligt wat gevoelig. Gelukkig weet Claire populariteitspunten te winnen door de Schotten te waarschuwen voor een Engelse hinderlaag waar ze in 1945 over gelezen had.  

afbeelding

Waarom heeft iedereen het erover?

Outlander is de vrouwvriendelijke(re) versie van Game of Thrones. Het heeft een historische setting, wat lichte fantasy-elementen en aardig wat diepgang. De nadruk ligt echter veel meer op de relatie tussen de personages en veel minder op de politieke spelletjes. Bovendien zit er redelijk wat seks en geweld in de serie, maar het is veel minder lomp dan in het Spel der Tronen.  

Wat gaat er waarschijnlijk gebeuren?

Claire wordt verliefd op die supergespierde, goed uitziende, ruige roodharige Schot. Gegarandeerd.  

afbeelding

Waarom is het tof?

Outlander is een dure productie die er superstrak uitziet. Daarnaast spreekt de mysterieuze Schotse setting tot de verbeelding, onder andere vanwege de sterke soundtrack. Het helpt ook dat de personages boeiend zijn geschreven. Vooral de acteur die een dubbelrol heeft als de man van Claire en zijn nare voorvader heeft zichtbaar plezier met zijn kwaadaardige rol.     

Waarom is het niet leuk?

Het is wel heel toevallig dat net de dag voordat Claire per ongeluk terug in de tijd reist, ze een expert in de geschiedenis van de regio is geworden. Verder wil de serie wel heel graag “volwassen” doen door er maar veel bloed en seks tegenaan te gooien. Oh, en het sterke accent van veel van de Schotten is onverstaanbaar.  

Kan je hier met je dominee naar kijken?

Nou, op zich bevat de serie heel veel Oudtestamentisch geweld en hebben de personages pas hele expliciete seks nadat ze getrouwd zijn... Maar het is waarschijnlijk geen verkeerd idee om af en toe tijdens een pikante scène naar de keuken te lopen om een sterk kopje Engelse thee te zetten. Tijdens sommige scènes heb je zelfs genoeg tijd om bij de bakker scones te halen.  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Moet je dit gaan kijken in je zomervakantie?

Outlander kijken is leuker dan daadwerkelijk in Schotland in een tentje in de modder verregenen.  

Doordaten of niet?

De eerste indrukken waren zeker goed genoeg voor een tweede date. En misschien wel een derde en een vierde... 

Wat moet je weten over Outlander om indruk te maken op je vrienden?

De acteurs die in de serie een kilt dragen, doen dat op de “traditionele manier”. (Dus zonder iets eronder!)  

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕