Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom je als christen wel/niet kijkt naar Messiah op Netflix:

2 januari 2020 · Leestijd 5 min

Geen tijd om alle series bij te houden? BEAM-filmrecensent Jort helpt je een handje! Hij gaat voor jou op date met aflevering één van de nieuwste series en praat je bij over zijn afspraakje. Waar gaat het over? Komt er een tweede date en is het eigenlijk wel christelijk verantwoord? Dit keer: de gloednieuwe Netflixserie Messiah (tien afleveringen van ongeveer drie kwartier).

Waar gaat het over?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Messiah opent in Syrië: IS staat op het punt Damascus in te nemen en voor de burgerbevolking lijkt er geen ontsnapping mogelijk aan een naderende bloederige strijd. Terwijl de eerste raketaanvallen losbarsten, begint ineens een mysterieuze man die zichzelf Al-Masih noemt (Mehdi Dehbi) te preken over hoe God in gaat grijpen. Niet veel later zien we op het nieuws dat een onverwachte zandstorm van “Bijbelse omvang” een vroegtijdig einde heeft gemaakt aan de terreur van IS.

Een grote groep inwoners gelooft daarom dat Al-Masih gezonden is door God. Samen met zijn nieuwe volgelingen trekt hij naar de Israëlische grens. Ondertussen maken we kennis met de andere personages uit de serie: de werkverslaafde CIA-agente Eva Geller (Michelle Monaghan) en de harde Israëlische militair Avrim Dahan (Tomer Sisley) die zich beiden om uiteenlopende redenen ernstig zorgen maken om de plannen van deze onbekende man.

Waarom heeft iedereen het erover?

Messiah was nog maar net aangekondigd en het werd meteen een van de meest gehate series van het jaar (let even op het aantal dislikes bij de trailer!). Met name in de Islamitische wereld viel het nieuwste idee van Netflix niet lekker. De reden: Al-Masih betekent ‘de messias’ in het Arabisch. Nu wordt in de Islam gewacht op de komst van twee figuren met ‘Al-Masih’ in de naam.

De eerste is ‘Isa al-Masih’ de Islamitische benaming voor Jezus (let op: een fundamenteel verschil tussen christenen en moslims is dat in de Islam Jezus wordt gezien als profeet en niet als Zoon van God. Deze interpretatie van Jezus is dus radicaal anders van hoe wij Hem kennen). In de serie doet Al-Masih inderdaad meerdere uitspraken die doen vermoeden dat hij zichzelf als Isa ziet.

De vraag is alleen, welke God wordt hier bedoeld?

De tweede persoon is Al-Masih ad-Dajjal. Die naam betekent ‘de bedrieger’. Veel Islamitische kijkers verwachten dat de serie eigenlijk over hem gaat. Het zit zo: christenen verwachten de terugkomst van Jezus, maar ook de verschijning van de antichrist in de Eindtijd (2 Thessalonicenzen 2:3-4). Binnen de Islam wordt een vergelijkbare persoon verwacht. Hij zou wonderen verrichten en beweren dat hij Isa is, maar in werkelijkheid de mensheid misleiden.

Wacht even, gaat dit nu over het Christendom of de Islam?

Dat is nog niet duidelijk. Al deze theorieën gaan ervan uit dat Messiah zich baseert op de Koran en niet op de Bijbel, maar dat hoeft niet zo te zijn. Arabischtalige christenen noemen Jezus Yasu’al-Masih. Dat de serie de naam Al-Masih gebruikt, betekent dus niet automatisch dat de serie de Islamitische theologie gebruikt. Net zoals de naam ‘Allah’ simpelweg ‘God’ betekent in het Arabisch. De vraag is alleen, welke God wordt hier bedoeld?

Wat gaat er waarschijnlijk gebeuren?

In de trailer van Messiah wordt de vraag gesteld of hij je komt bekeren of bedriegen (Will he con or convert you?). Wanneer je Bijbelse logica gebruikt, is hij inderdaad een bedrieger (Mattheüs 24:5). Maar binnen tv-logica kan alles, dus misschien is hij echt Jezus of Isa, of misschien wel een normaal mens met overtuigende goocheltrucs. Maar persoonlijk durf ik er wel een bioscoopbon op in te zetten dat deze “Messias” uiteindelijk de schurk blijkt te zijn.

Waarom is het tof?

Messiah doet aan Homeland denken: een CIA-agente in de hoofdrol, veel spionage-achtige verhaallijnen in het Midden-Oosten, een voortdurend kat-en-muis spel en het mysterie wie Al-Masih nu echt is. Een nieuwe invalshoek die mij heel boeiend lijkt, is hoe in een tijd van sociale media en fake news gereageerd wordt op de verschijning van een (valse?) profeet. 

Waarom is het niet leuk?

Als je hoopt op een christelijk verhaal over hoe mensen zouden reageren als de echte Jezus in onze tijd terug op aarde zou komen, dan is dit zeer waarschijnlijk niet jouw serie.

Kan je hier met je dominee naar kijken?

Ik zou het zelfs aanraden! Dan heb je meteen iemand om alle Bijbelse achtergrondinformatie uit te leggen. Ongemakkelijk wordt het niet, want behalve wat ruw taalgebruik, heb ik niets gezien waar je dominee van zou blozen.  

Doordaten of niet?

Mijn date zit er nog niet op, want binnenkort kan je hier mijn uitgebreide recensie over het hele eerste seizoen lezen!

Messiah is vanaf 1 januari te zien op Netflix.

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡