Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik slik stiekem de pil.” Drie (christelijke) meiden vertellen waarom ze dit verzwijgen

9 april 2021 · Leestijd 6 min

De pil is een van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen onder vrouwen. Toch lijkt er in de christelijke wereld soms een taboe te hangen op het slikken van (en praten over) de pil. Sommige christenen kiezen er daarom voor om dit voor hun ouders te verzwijgen. Drie meiden vertellen anoniem waarom zij stiekem de pil slikken.

Sterre (19): “Mijn christelijke vrienden durven het ook niet te vertellen”

“Ik slikte de pil om medische redenen. Ik was veel ongesteld en wilde dit minderen. Mijn eigen moeder wist hiervan en vond dit prima. Met haar kan ik altijd overal over praten. In de tijd dat ik de pil ging slikken, kreeg ik een vriendje. Om mij heen dacht iedereen dat dit geen toeval kon zijn: ik wilde seks hebben. Dit was niet zo, want ik koos er juist bewust voor om te wachten. Tijdens een gesprek met mijn schoonouders kwam het onderwerp ter sprake. Ze vertelden mij dat zij het gebruik van anticonceptiemiddelen afkeurden, want: ‘je weet wat daarvan komt’.

Tijdens het gesprek durfde ik absoluut niet te vertellen dat ik de pil slikte. Ik was bang voor hun reactie: dat ze tegen mij of mijn vriendje zouden uitvallen. Achteraf vind ik het slecht dat ik dit niet kon zeggen. Het is namelijk mijn eigen keuze en het was niet eens voor seks. Toch voelde ik de druk om dit niet te doen, want ik wilde de vrede bewaren. Ondanks dat ik de pil voor medische redenen slikte, zouden mijn schoonouders dit afkeuren. Zij linken de pil aan seks en dat was, in hun ogen fout.

Het onderwerp is in de christelijke kringen een taboe. Mijn vrienden durven ook niet te vertellen dat zij de pil slikken. Het wordt in de doofpot gestopt. In de kerk gaan ze ervan uit dat seks na het huwelijk gebeurd en dat zwangerschap een gegeven van God is. Je mag geen anticonceptiemiddelen gebruiken: wanneer je zwanger wordt, is dat het lot. Ik ben het hier niet mee eens. We hebben de wetenschap toch ook van God gekregen.”

Merel (18): “Ik ben bang dat ik mijn vriend niet meer mag zien”

“Ik heb sinds een jaar een relatie. Mijn vriend en ik wilden graag seks hebben, maar wel veilig. Om die reden besloot ik om aan de pil te gaan. Ik heb dit niet tegen mijn ouders verteld, want ik maakte mij zorgen over hun reactie. Zij zijn namelijk tegen seks voor het huwelijk. Ik was bang dat zij zouden zeggen dat ik mijn vriend niet meer mocht zien. De reden dat ik deze reactie verwacht, is dat we uit een Gereformeerde gemeente komen. Daar wordt opgeroepen dat seks voor het huwelijk slecht is. Ook mag je niet aan de anticonceptiemiddelen, want dat zou moord zijn. Ik denk dat mijn ouders er daarom ook zo over denken.

Ik vind het lastig dat ik niet met mijn ouders kan delen dat ik de pil slik, want ik deel normaal altijd veel met hen. Ook bij mijn vriendinnen wordt over onderwerpen als ‘seks’ en ‘de pil’ niet gepraat. De meesten vinden het ongemakkelijk om hierover te praten. Hier zou meer openheid over moeten komen.”

Naomi (19): “Voor mijn ouders staat de pil gelijk aan seks voor huwelijk”

“Op mijn zestiende begon ik met het slikken van de pil. Ik was vaak ongesteld en ik hoopte dat dit daardoor minder zou worden. Mijn moeder wist hiervan en was het ermee eens. Wel vond ze het lastig. Ze twijfelde of dat de echte reden was, want in die tijd had ik net een vriendje. Mijn moeder vroeg verschillende keren of ik de pil wel echt ging slikken vanwege mijn menstruatie. Na meerdere gesprekken, vertelde ze dat het niet de bedoeling was dat ik seks zou gaan hebben. We gingen naar de kerk en seks voor het huwelijk hoorde dan niet. Zelf was ik hier nog totaal niet mee bezig, dus ik vond dit een heel ongemakkelijk gesprek.

Na jaren de pil te hebben geslikt, ben ik kortgeleden overgegaan op een spiraal. De pil had heftige hormonale bijwerkingen en dit wordt bij een spiraal minder. Deze keer weten mijn ouders hier niet van af. Ik heb ze dit bewust niet verteld, omdat ik verwacht dat ze het er niet mee eens zullen zijn.

Een anticonceptiemiddel, zowel pil als spiraal, staat voor hen nog altijd gelijk aan seks voor het huwelijk en dat kan echt niet. Mijn moeder zit in het bestuur van de kerk, dus dit onderwerp ligt bij mij thuis daardoor nog gevoeliger dan normaal. Mijn moeder vindt namelijk dat ze een christelijk voorbeeld moet zijn vanwege haar positie in de kerk. Dit zorgt voor een keiharde ‘nee’ op dit onderwerp. Mogelijk had mijn moeder zich anders nog kunnen inleven in mijn situatie, maar ze houdt ze zich door haar functie erg bezig met wat de kerk van ons denkt. Wanneer ik haar zou vertellen over de spiraal, denk ik dat ze na het gesprek er niet meer over zal praten. Ze denkt dan: als ik het probleem negeer, gaat het vanzelf weg. Dit is natuurlijk niet zo. Het is denk ik heel belangrijk dat er niet zo ongemakkelijk over seks wordt gepraat.

Die ongemakkelijkheid zie ik vooral in mijn christelijke omgeving. Ik heb veel niet-christelijke vrienden. Met hen kan ik makkelijk over onderwerpen als seks en de pil praten. Dit kan bij mijn christelijke vrienden niet. Wanneer er in mijn christelijke omgeving toch over wordt gesproken, zegt iedereen altijd stellig dat zij geen seks hebben of de pil niet slikken. Ik voel me dan altijd veroordeelt. Naast dat ze dit over zichzelf zeggen, vertellen ze namelijk ook dat ik dat ook niet hoor te doen.”

* Namen zijn gefingeerd

Wij spraken ook met Joëlle over het taboe rondom seks. Zij heeft samen met haar klasgenoten een website opgericht om dit bespreekbaar te maken.

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡