Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vraag, praat en luister op Wereld Suïcide Preventie Dag

10 september 2019 · Leestijd 2 min

Vandaag is het World Suicide Prevention Day. Op deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij alle mensen die overleden zijn door zelfdoding, een poging tot zelfdoding hebben overleefd, vrienden en familie van deze mensen en alle anderen die door zelfdoding geraakt zijn.

De dag is bedoeld om het taboe rondom dit thema te doorbreken, zodat er open over zelfdoding gepraat kan worden. Het is belangrijk om erover te kunnen praten, want op deze manier kan zelfdoding voorkomen worden.

Zelfdoding komt vaker voor dan we denken. In Europa is het in veel landen zelfs de belangrijkste doodsoorzaak van mensen tussen 15 en 24 jaar oud. Wereldwijd overleden er in 2018 per dag meer dan 800.000 mensen door zelfdoding. Dit staat gelijk aan 1 persoon per 40 seconden. Superheftig!

Loop jij rond met gedachten over zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie (0900 0113 en 113.nl).

Veel mensen vinden het moeilijk om hun gevoelens over zelfdoding met anderen te delen. Jongeren durven het niet altijd met hun ouders of mentor te bespreken, omdat ze zich schamen of bang zijn voor een bepaalde reactie. Het doel van World Suicide Prevention Day is dan ook juist om zelfdoding bespreekbaar te maken, zodat mensen op tijd geholpen kunnen worden. Door aan iemand te vragen hoe het met hem of haar gaat, kun je al een verschil maken.

Meer lezen over dit onderwerp?

BEAM interviewde Navin. Hij werkt als psycholoog bij 113. Lees hier het interview over zijn heftige, maar belangrijke werk.

Bas schreef een gedicht over zelfdoding onder jongeren, genaamd ‘Afscheidsbrief’.

Wil je leren praten over zelfdoding? Bekijk dan ook eens deze livestream over depressie, zelfdoding en zelfbeschadiging.

Vraag, praat en luister <3

BRON: 113 Stichting Zelfmoordpreventie 

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡