Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vijf topsecrets uit de Bijbel

6 december 2022 · Leestijd 4 min

Dat de bijbel soms een mysterieus boek is, zal geen verrassing zijn. Er zijn bijbelse geheimen die mensen al eeuwenlang bezighouden... 🤯 BEAM zet vijf van deze bijbelse geheimen op een rijtje: waar zou jij het liefst antwoord op willen hebben?

1. Stiekem bidden en geld geven

Jezus heeft een hekel aan mensen die expres hardop bidden zodat iedereen kan horen hoe vroom te zijn. Daarom geeft hij als advies: bid in het geheim. Zoek ergens een rustige plek waar niemand je hoort en doe de deur dicht. Datzelfde advies geeft hij voor mensen die iemand anders willen helpen: zorg dat niemand het ziet. ‘Je linkerhand mag zelfs niet merken dat je rechterhand iets geeft.’ Jezus hoopt dat mensen bidden en anderen helpen omdat ze het echt zelf willen, en niet om aan hun eigen imago te werken.

2. Grootste geheim ooit

Het allergrootste geheim in de bijbel is zonder twijfel het moment waarop Jezus terugkeert naar de aarde. Daar gaat het best vaak over, maar nergens staat dus wanneer dat gaat gebeuren. Jezus zegt dat ook engelen geen idee hebben. Sterker nog: hij weet het zelf niet eens! Het is Gods eigen geheim. En dat vinden mensen best lastig: er wordt al eeuwenlang driftig gediscussieerd en gefantaseerd over deze kwestie. En er is altijd wel iemand die voorspelt dat het nu echt niet meer lang duurt. Maar wanneer precies en hoe weet helemaal niemand.

3. Geheimen zijn niks waard

Stel je even voor dat God je al zijn geheimen vertelt. Dat is natuurlijk een beetje moeilijk voor te stellen, maar het zou vrij fantastisch zijn. Dan hoor je dingen die geen mens weet, je hebt antwoord op al je vragen! Maar je zou helemaal niks aan die geheimen hebben als je geen liefde hebt voor anderen, zegt Paulus. Hetzelfde geldt voor geloof: als het je zou lukken om bergen te verplaatsen maar je houdt niet van andere mensen, dan is het zinloos. Oftewel: leuk om van alles te weten – zelfs geheime dingen – maar daar gaat het precies niet om als je Jezus volgt.

4. Jezus is het best bewaarde geheim

Huh, Jezus een geheim? Dat klinkt een beetje gek, maar het staat toch echt in de Bijbel. Totdat hij sterft en opstaat is Jezus lange tijd topsecret, ook voor de mensen die in de tijd van de Oude Testament in God geloofden. Inmiddels is ‘het mysterie dat in alle eeuwen en voor alle generaties verborgen is geweest’ dus onthuld, schrijft Paulus. Sterker nog: het is de bedoeling dat iedereen zijn best doet om zo veel mogelijk mensen over dit geheim te vertellen.

Waarom Jezus al die eeuwen een geheim moest blijven, is een mysterie op zichzelf. Er staan in het Oude Testament wel verhalen waarin je achteraf kunt ontdekken dat ze over Jezus gaan, maar nooit is het echt verklapt. Het is een geheim dat we niet echt kunnen ontrafelen.

5. Gods gezicht

Is God een oude man met een lange baard? Of lijkt hij meer op een soort zwevende wolk? We hebben geen idee, want niemand heeft God ooit gezien. Althans, niet van voren. Er staat één verhaal in de Bijbel waarin God zich rechtstreeks laat zien aan een mens. Mozes is zo benieuwd dat hij vraagt of hij Gods gezicht mag zien. Die begrijpt de vraag, maar legt ook uit dat Mozes dat niet zou overleven. Daarom laat God zijn achterkant zien, en alleen al van die aanblik schittert Mozes’ gezicht dagenlang na. Op alle andere momenten waarop God zich bemoeit met de mensenwereld, doet hij dat in een vorm die mensen minder schrik aanjaagt. Het beroemdste voorbeeld is natuurlijk Jezus, maar hoe God er zelf uitziet blijft een geheim.

Dit is waarom je sommige geheimen wél door moet vertellen

Lees ook over:

Dit is waarom je sommige geheimen wél door moet vertellen

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡