Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom je sommige geheimen wél door moet vertellen

30 november 2022 · Leestijd 3 min

“Ik vertel het alleen als je belooft dat je het niet doorvertelt.” Grote kans dat jij deze zin wel eens hebt gehoord van een vriend of vriendin. Soms blijkt het om een onschuldig geheim te gaan, maar niet altijd is dat zo. Wat doe je bijvoorbeeld als een vriend jou vertelt dat hij geslagen wordt door zijn vader?

Anoniem geheim delen

Hanneke werkt bij Chat met Chris. Dit is een organisatie waar jongeren anoniem hun verhaal kunnen delen via een chat, mail of telefoongesprek. Hanneke vertelt dat er veel jongeren zijn die hun geheim delen met de Chris. “We horen veel jongeren die te maken hebben met misbruik, mishandeling of huiselijk geweld. Ook gepest worden is een geheim dat we vaak horen. Dat lijkt misschien mee te vallen, vergeleken met bijvoorbeeld misbruik, maar het kan echt heel groot worden als je er niet over praat.”

Praat erover

Volgens Hanneke is praten de sleutel tot de oplossing. “Je kunt pas geholpen worden wanneer je niet meer anoniem bent. Alleen vechten is heel moeilijk en eenzaam, maar dat is wel wat je doet als je een geheim bewaart. Juist om een moeilijke situatie op te lossen, moet je erover praten.” Chat met Chris raadt aan om iemand te zoeken in je netwerk die je vertrouwt, het liefst een volwassene. Is er niemand in je omgeving? Dan kun je contact zoeken met bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school.

Geheim doorvertellen

Maar wat kun je doen als een geheim niet jouw eigen geheim is, maar van iemand anders? “Je brengt iemand daarmee in een spagaat,” legt Hanneke uit. “Als iemand jou iets in vertrouwen vertelt, verbreek je dit vertrouwen wanneer je er met iemand over praat.” Volgens Hanneke zou je in een gesprek met deze vriend of vriendin het beste aan kunnen geven dat je het lastig vindt en dat je denkt dat het beter is dat hij of zij ook bij iemand anders aan de bel trekt.

Alleen vechten is heel moeilijk en eenzaam

“Daarnaast moet je je ook afvragen of de vriend of vriendin er wel iets aan heeft als jij het geheim bewaart. Of kun je misschien de ander uit de vervelende situatie helpen door erover te praten? Ik begrijp dat je een drempel over moet om erover te praten, maar het is echt het enige goede wat je kunt doen. Al is het maar met één iemand.” 

Wil jij graag (anoniem) je verhaal delen met Chat met Chris? Chat, mail of bel dan met hen via deze link.

TEST: Hoe goed kan jij een geheim bewaren?

Lees ook over:

TEST: Hoe goed kan jij een geheim bewaren?

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡