Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VIERDE ADVENTSZONDAG | Jezus leerde ons nieuwe, ‘agape-liefde’: hoe ziet dat eruit?

19 december 2020 · Leestijd 4 min

Vrede, hoop, blijdschap en liefde. Vier woorden die de komst van Jezus aankondigen. Elke adventszondag duiken we in een van deze woorden. Vandaag: liefhebben.

Veel mensen die nog nooit de Bijbel hebben gelezen, zullen dit vers toch als gezegde kennen: ‘Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen’ (Lucas 6:31). Het is een uitspraak van Jezus. En eigenlijk een soort vertaling van ‘Heb uw naaste lief als uzelf’ (Marcus 12:31). En dit werkwoord ‘liefhebben’ heeft een supermooie, diepere laag.

In het Nederlands kan ‘houden van’ op veel verschillende dingen slaan: je kunt van je oma houden, maar ook van patat. En als het werkwoord in deze twee gevallen precies hetzelfde betekent, dan zul je je oma niet heel blij maken.

Vertaalde liefde

Dus wat betekende ‘liefhebben’ of ‘houden van’ in Jezus’ taal? Met zijn uitspraak ‘Heb uw naaste lief als uzelf’, quote hij uit Hebreeuwse teksten. Maar Jezus zelf gaf onderwijs in het Aramees. En om het nog ingewikkelder te maken, vertaalden de discipelen dit woord voor hun evangelisatie in het Grieks. Misschien herken je het woord wel: agape. De betekenis van dit woord stond niet in een of ander woordenboek. Ze leerden de betekenis van ‘agape’ door te kijken naar het leven en de lessen van Jezus. Op basis daarvan herdefinieerden ze de betekenis van liefde.

Heb de Heer, uw God, lief én...

Die nieuwe betekenis van ‘liefhebben’, wordt goed duidelijk uit twee uitspraken van Jezus. Op een dag wordt aan hem gevraagd wat het meest belangrijke gebod is. Eerst quote hij uit Deuteronomium 6:5: ‘Heb de Heer, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten.’ Dus: liefde voor God is het allerbelangrijkste. Maar daarna zegt Jezus dat er nóg een belangrijk gebod is: ‘Heb je naaste lief als jezelf’ (Leviticus 19:18). Welke is dan het belangrijkste? Allebei, zegt Jezus!

Agape is zoeken naar het geluk van de ander

Voor Jezus zijn deze vormen van liefhebben twee kanten van dezelfde medaille: jouw liefde voor God wordt zichtbaar door jouw liefde voor andere mensen en andersom! Ze zijn niet te scheiden. Agape-liefde is niet zozeer een gevoel voor iemand anders dat je zomaar overkomt, maar actie. Het is de keuze om te zoeken naar het geluk van iemand anders. En het betekent ook dat je voor die uitgedeelde liefde niets terugverwacht van andere mensen.

In de praktijk

En Jezus gaat zelfs nog een stapje verder: de ultieme vorm van liefhebben is het houden van en zorgen voor je vijanden, wederom zonder daar iets voor terug te verwachten. Want: ‘Ook God is goed voor wie ondankbaar een kwaadwillig is.’ (Lucas 6:35). En Jezus zei deze dingen niet alleen, maar voerde ze zelf ook uit. Constant hielp en diende hij de mensen om hem heen. En hij zocht arme en zwakke mensen op, die hem niets konden teruggeven. Hij toont liefde aan de mensen die over het hoofd worden gezien.

Tot aan de dood

En zijn liefde gaat zo ver, dat hij zijn eigen woede over de hypocrisie en corruptie van sommige leiders niet vertaalt in een aanval, maar zijn vijanden toestaat hem te doden. Hij stierf voor de mensen die hem als vijand zagen, omdat hij van ze hield. En daarom schrijft Paulus: ‘Maar God bewees ons zijn liefde [agape] doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.’ (Romeinen 5:8) En Johannes: ‘En hierin is Gods liefde [agape] ons geopenbaard: God heeft zijn enige Zoon in de wereld gezonden, opdat we door hem zouden leven. (…) Als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben.’ (1 Johannes 4:9,11).

Dus het zijn van een christen betekent: erop vertrouwen dat het centrum van alles een en al LIEFDE is. Het doel van ons bestaan is om deze liefde te ontvangen en daarna weer door te geven aan anderen.

Bron: The Bible Project

Lees ook: Hoe Bijbelse blijdschap een keuze is (en niet gewoon een goede bui)

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡