Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vienna (19) was drie jaar geleden moslim en is nu christen: ‘De Bijbel lezen voelde echt als thuiskomen’

14 september 2023 · Leestijd 4 min

Iedereen heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier! Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we met Vienna (19) bekeerde zich drie jaar geleden tot de islam. Maar ontdekte na die tijd dat het christendom toch haar geloof is. Aan het eind van het jaar wil ze zich ook laten dopen.

Myrthe: Hoe ben je in aanraking gekomen met het christelijk geloof?

“Ik ging vroeger naar een christelijke basisschool en daar werd ook vaak gebeden. We gingen met school ook naar een soort ‘bijbelclub’ in een protestantse kerk. Voordat ik naar de middelbare school ging zocht al naar iets van een geloof. Uiteindelijk ben ik bij de islam terecht gekomen. Een tijdje nadat ik naar de islam bekeerd was, overleed mijn oma. Ik was altijd veel bij haar en zij was katholiek. Toen zij overleed, zorgde dat ervoor dat ik zelf de Bijbel ben gaan lezen. Daarna ben ik het christendom verder gaan bestuderen.”

Fieke: Hoe kwam je erachter dat (voor jou) islam niet het juiste geloof was?

“Ik was altijd al op zoek naar iets van houvast en welk geloof bij mij paste. Op de middelbare school had ik veel moslims in mijn klas en vond ik de islam super interessant. Ik focuste me alleen op de islam en zag niks anders dan dat. Uiteindelijk heb ik me bekeerd op mijn vijftiende. Als meisje begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen bij het verschil tussen jongens en meiden in de Koran. Ik had het gevoel alsof ik niet gelijk was aan de man. Ik wist niet zo goed hoe ik daar mee om moest gaan, omdat ik vanuit huis uit nooit zo ben opgevoed. Onder andere hierdoor heb ik het geloof verlaten. Toen mijn oma overleed ben ik het christendom gaan herontdekken, want ik was benieuwd naar wat zij geloofde.”

Sem: Hoe reageerde jouw omgeving erop toen je vertelde dat je christen was geworden?

“Mijn zus heeft altijd mijn zoektocht in het geloof gevolgd en interessant gevonden. Vooral omdat ze het leuk vindt om te weten wat er in mijn leven gebeurt. Mijn ouders accepteerden mijn keuze voor het christendom meteen. Mijn oma was natuurlijk katholiek. Dus het christelijk geloof was voor hen niet onbekend. Mijn vader gelooft zelf niet en heeft er ook niets mee. Met hem praat ik er daarom ook niet over. Mijn moeder daarentegen is vroeger zelf wel naar de kerk geweest en weet ook veel van het christelijk geloof. Dus waar ik over lees en wat ik leer kan ik met haar goed over praten.”

Daniëlle: Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen de twee geloven?

“Ik voel me echt vredig als ik de bijbel lees. Het voelt als thuiskomen als ik de verhalen lees. Vanuit de Bijbel kun je echt God leren kennen. Wie Hij is en ook wat Hij voor ons heeft gedaan. Terwijl de Koran voor mij voelde als duizenden regeltjes. Ik voelde me veel meer gehaast toen ik het islamitische geloof leerde. Ik moest me volgens anderen zo snel mogelijk bekeren. Terwijl nu dat ik christen ben, ik het gevoel heb dat ik dingen rustiger mag doen. Het is een hele andere manier om het geloof te leren kennen. Ook al was de islam niet mijn geloof, ik heb er wel veel van kunnen leren. Het heeft mij gebracht naar waar ik nu ben.”

Tikvah: Wat vind je nog lastig sinds je christen bent?

“Momenteel vind ik het moeilijkst om niet te zondigen. Er zijn zoveel dingen die ik hiervoor deed, waar ik nu mee wil stoppen, bijvoorbeeld vloeken en roken. Daarnaast vind ik het ook erg moeilijk om anderen te vergeven, vooral als iemand echt iets naars heeft gedaan. Gelukkig heb ik veel mensen om mij heen die mij hierbij helpen en zeggen dat ik niet perfect hoef te zijn om bij Jezus te horen. Ze herinneren mij steeds weer waarom ik dingen anders wil doen.”

Zara Goedemans (20) is zwanger: ‘Mijn moeder dacht eerst dat het een prank was’

Lees ook over:

Zara Goedemans (20) is zwanger: ‘Mijn moeder dacht eerst dat het een prank was’

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡