Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Via mijn neuscorrectie kan ik mensen over God vertellen”

8 mei 2019 · Leestijd 6 min

Cosmetische chirurgie is onder christenen vaak nog steeds een taboe. Maar als je ergens mee zit, of iets wil veranderen aan jezelf, is het juist goed om erover te praten! Jessica (24) vertelde ons over haar neuscorrectie: “Doordat ik gepest werd ontstond er een belemmering in mijn leven, die ik wilde oplossen.”

Neuscorrectie

“Toen ik 22 was heb ik een neuscorrectie laten doen. Ik heb een heel fijn gezicht, mijn neus was in verhouding erg groot. Er is een stuk van mijn kraakbeen en bot weggehaald, waardoor mijn neus nu een stuk kleiner en rechter is geworden.

Vanaf de eerste klas op de middelbare school werd ik heel veel gepest om mijn neus. Ik werd ‘het meisje met de neus’ genoemd, en er werden constant opmerkingen en gebaren rondom mijn neus gemaakt. Hierdoor ben ik gaan nadenken over een neuscorrectie. Ik wilde het al heel lang laten doen, maar heb altijd gedacht dat het nooit zou gebeuren, omdat het zo duur was. Toen ontdekte ik het programma ‘Lelijke Eendjes.’ In 2015 heb ik me in een opwelling aangemeld voor het programma, en werd ik afgewezen. Een jaar later probeerde ik het nog een keer, toen werd ik wel uitgekozen. Ik vroeg mezelf: ‘Wil ik hiermee doorgaan?’ Het antwoord was duidelijk: ‘Ja.’”

Pesten

“Ik zie mijn neuscorrectie als een cadeautje van God. Het pesten had een hele negatieve invloed op mij en ik wilde het heel graag. Door het pesten kreeg ik een negatief zelfbeeld. Ik ging me afvragen waarom God me zo gemaakt had, en dacht heel slecht over mezelf.”

Ik denk niet dat ik de neuscorrectie had laten doen als ik niet gepest was geweest

“Mijn naarste ervaringen met het pesten waren als vreemde mensen het in het openbaar deden. Dan gingen ze dingen naar me roepen, of juist heel stil gebaren maken. Dat deden ze stiekem, maar ik merkte het toch heel goed.

Ik denk niet dat ik de neuscorrectie had laten doen als ik niet gepest was geweest. De woorden van mensen hebben echt invloed, het heeft mijn zelfbeeld verpest. Ik heb altijd wel doorgehad dat mijn gezicht er anders uitzag dan dat van anderen, of ik mezelf mooi had gevonden als ik niet gepest was geweest weet ik niet. Doordat ik gepest werd ontstond er een belemmering in mijn leven, die ik wilde oplossen. 

Het pesten heeft geduurd totdat ik 22 was. Mijn doel met de operatie was om van dat pesten af te komen, en dat is gelukt. Als ik nu de straat op ga, heb ik niet meer steeds het gevoel dat mensen naar me kijken. Het heeft wel een tijdje geduurd om echt te geloven dat mensen niet meer stiekem over me praten, maar ik kan nu ontspannen de stad in gaan, of wat gaan drinken met een vriendin. Ik leer ook meer van mezelf te houden. Daar ben ik heel blij mee, daardoor zie ik het alleen nog maar meer als een cadeautje.”

Reacties

“Eigenlijk heb ik geen afkeurende reacties op mijn neuscorrectie gehad. Er waren natuurlijk wel mensen die zeiden dat ik het helemaal niet nodig had omdat ik al mooi was, maar er was niemand die bijvoorbeeld zei dat het niet bij het geloof past. Ik begrijp dat mensen geloven dat God je goed gemaakt heeft en dat je dat niet hoeft te veranderen, dat is ook wel zo. Ik denk dat de reden dat je cosmetische chirurgie wilt wel verschil maakt, ook voor God. Voor mij was die reden het pesten, ik denk dat het anders zou zijn als ik die neuscorrectie zomaar had willen doen omdat ik het leuk vond.

Ik heb nooit spijt gehad van de operatie, ik ben alleen maar blij dat ik het gedaan heb. De mensen om mij heen vertellen me dat het mooi is geworden, dat vind ik ook. Van mijn pesters heb ik geen reacties gehad na mijn neuscorrectie. Ik heb het pesten wel besproken op tv, ik hoopte dat mijn pesters het zouden zien en door zouden krijgen dat de dingen die ze tegen me zeiden niet zomaar wat waren. Ik denk dat ze het ook wel gezien hebben.”

Geloof & cosmetische chirurgie

“Vóór de neuscorrectie heb ik heel veel gebeden. Ik heb tegen God gezegd dat als het niet Zijn wil was, dat ik het ook niet wilde en heb Hem gevraagd om het niet door te laten gaan als dat zo was. Dat gebeurde niet, de operatie kon gewoon doorgaan. Daarom geloof ik dat dit deel was van Gods plan voor mijn leven.” 

Mijn neuscorrectie was een deel van Gods plan

“Mijn geloof stond altijd al wel vrij sterk, maar na de operatie kreeg het een soort boost. Het gaf me meer vertrouwen in God, omdat hij één van mijn diepste verlangens gezien en beantwoordt had. Het kan natuurlijk gebeuren dat je de dingen die je graag wil niet krijgt, maar ik geloof dat de dingen die je wel krijgt Gods wil zijn, omdat Hij weet wat goed voor je is. 

Als God mij duidelijk had gemaakt dat mijn neuscorrectie niet Zijn wil was, had ik het ook niet gedaan. Dan zou Hij iets anders moois op mijn pad hebben liggen, een andere manier om mensen over Hem te kunnen vertellen. Dat doe ik nu via mijn neuscorrectie. Nadat ‘Lelijke Eendjes’ was uitgezonden, werd ik regelmatig herkend op straat. Als dat gebeurt, kan ik met die mensen een gesprek aangaan. Dan vertel ik ook over mijn geloof. Ik vind het leuk om over mijn neuscorrectie te praten, want ik word er vrolijk van.

Aan mensen die in dezelfde situatie zitten als ik vroeger zat, zou ik zeggen dat je niet zomaar snel voor een operatie moet kiezen. Breng alles eerst bij God. Woorden kunnen heel erg hard zijn, maar dat betekent niet dat ze ook waar zijn.”

Bekijk hier Jessica's neuscorrectie in 'Lelijke Eendjes'

Lees nu ook: Janneke (20) had een extreme onderbeet

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡