Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Via een pro-anorexia site werden wij beste vriendinnen”

31 mei 2018 · Leestijd 5 min

Bente (16) en Mirte (15) leerden elkaar kennen op een pro-anorexia site. Ze zijn sinds een jaar beste vriendinnen, maar zagen elkaar afgelopen EO-Jongerendag voor het eerst. Bente: “Doordat we samen pro-ano hebben meegemaakt, hebben we geleerd elkaar nu op een positieve manier te steunen.” Op pro-anorexia sites geven mensen elkaar tips over het zo min mogelijk eten.

Foto_met_Bente

Bente en Mirte zijn beide christen, maar kwamen hier pas achter toen Bente vroeg of Mirte ook naar de EO-Jongerendag zou gaan. Mirte: “We hadden allebei met ons eigen vriendengroepje afgesproken, maar waren heel blij dat we elkaar eindelijk konden ontmoeten.” Bente: “Vanaf dat moment keken we ernaar uit.” Bente en Mirte hadden geen plek afgesproken en bleken bij dezelfde ingang naar binnen te moeten. Bente: “Mirte zei dat ze best wel vooraan in de rij stond. Ik keek naar de hekken en was zenuwachtig. Ik had aan twee vriendinnen gevraagd om foto’s te maken met mijn telefoon voor als ik Mirte zou zien. Ik moest echt op mijn tenen staan, maar ik kon haar helemaal niet vinden.”

Mirte: “Ineens zag ik Bente langslopen. Ik rende uit de rij en knuffelde haar van achter. Ze had geen idee dat ik het was. Bente draaide zich om en was helemaal enthousiast. Bente: “Natuurlijk schrok ik een beetje. Ik dacht wel dat het Mirte was. Ik was zo blij en maakte allemaal blijheidsgeluiden en kon niet stoppen met lachen.” Mirte: ”Na de eerste knuffel haalde ze twee vriendschapsarmbandjes tevoorschijn. Ik weet dat ze ver weg is, maar hierdoor blijf ik aan haar denken en geeft het een beetje het gevoel alsof ze bij me is.” Bente: “Ik vond het een beetje ongemakkelijk en wist niet zo goed wat ik moest zeggen. Mirte begon over haar zonnebril die ze had gekregen. We waren in ieder geval heel blij elkaar eindelijk te zien!”

Verwachtingen van elkaar

Bente: “Mirte had al gezegd dat ze lang was, maar ze was veel langer dan ik dacht. Verder was alles hetzelfde van hoe ik haar kende op Snapchat en sociale media. Ik dacht: ‘Hoe kan je denken dat je teveel weegt?’ Ze is gewoon heel mooi.” Mirte: ”Bente was een stuk kleiner dan ik had verwacht, haha. Ik moest daar vanbinnen wel om lachen. Ze was precies hetzelfde: lekker gezellig.”

Stel het was een man van 63?

Internetvriendschap

Bente en Mirte hadden elkaar nog nooit ontmoet, doordat de afstand tussen hun enorm groot is. Mirte: “Mijn ouders gaven in het begin op mijn onlinevriendschappen wel kritiek. Stel het was een man van 63? Met vriendinnen in het echte leven heb ik vaak iets gemeen. Dat heb je met online ook. Destijds was ik geïnteresseerd in afvallen.” Bente: “We hebben ook geen gemeenschappelijke vrienden en dat maakt het allemaal wat spannender. We houden beide van muziek en zijn christelijk. Iemand via social media vinden met die interesses is wat lastiger. Ook wilden onze ouders het niet. Dan wilden ze eerst contact met elkaar hebben. Ik wist wel dat Mirte echt bestond. We hadden elkaar ook al gebeld en gezien via Snapchat. Toch dacht ik als ik ooit iemand van online zou ontmoeten het ongemakkelijk zou zijn. Door onze filmpjes en het bellen wist ik dat we een goede klik hadden en het niet stil zou vallen.”

In het begin bemoedigden we elkaar om zo min mogelijk te eten

Sterke vriendschapsband

IMG_3155

Mirte: “Ik denk doordat we allebei door dezelfde shit zijn gegaan onze vriendschapsband sterker is geworden. We begrijpen elkaar echt goed. In het begin bemoedigden we elkaar om zo min mogelijk te eten. Nu ik daarop terugkijk, heb ik daar echt spijt van. Gelukkig is uit al deze ellende iets moois gekomen. Op een bepaald moment zijn we beiden gestopt met weinig eten. Ik voelde dat God mij hierbij hielp. Daardoor hebben we elkaar geholpen beter te worden en weer te eten. Onze gesprekken gaan niet meer over afvallen, maar ook over jongens en het dagelijks leven.”

Bente: “Doordat we samen pro-anorexia hebben meegemaakt, hebben we geleerd elkaar nu op een positieve manier te steunen. We waren onaardig tegen onszelf. Elkaar helpen we juist positief.” Mirte: ”Door jezelf lief te gaan hebben, van jezelf te houden en je mooi te vinden kom je al heel ver. Geloof heeft daar voor mij een rol in gespeeld.” Bente: “Ik denk doordat we beiden christen zijn onze vriendschapsband anders is. We vertellen elkaar alles en ze weet precies hoe ik denk en herkent zichzelf er vaak in.” Mirte: “Ik heb later van Bente gehoord dat ik haar in haar geloof heb geholpen. Dat vind ik heel fijn!”

Toekomstplannen

Mirte en Bente willen deze zomervakantie maar al te graag afspreken. Bente: “Mijn examens zitten er nu op. In de vakantie wil ik zo vaak mogelijk naar Mirte toe. We willen nog een keer samen uit en bij elkaar logeren.” Mirte: “We hebben nu nog geen nieuwe afspraak staan. Ik hoop dat we goed contact kunnen houden en dat we elkaar snel weer een keer kunnen zien. Hopelijk gaan we dan een dagje shoppen!”

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡