Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verschrikkelijk nieuws voor taalliefhebbers: deze woorden zijn niet langer fout

6 mei 2019 Leestijd 2 min

De liefhebbers van de Nederlandse taal hebben het zwaar. Taal verandert en soms doet dat pijn. Hier zijn vijf woorden die niet als 'correct Nederlands' werden gezien. Nu wel. Au.

1. Frikandel

Het is frikadel. En heel Nederland doet het altijd fout. Nou, al vanaf 2005 officieel niet meer, want in dat jaar werd de alternatieve spelling 'frikandel' al opgenomen in het groene boekje. Wat een ellende. Nu kan je de menukaart van je lokale snackbar niet langer belachelijk maken. 

2. Datums

Het is natuurlijk 'data'. Net als het meervoud van museum, musea is. Maar niet lang meer. 'Data' heeft als woord een nieuwe betekenis gekregen, namelijk: gegevens. Om verwarring te voorkomen is 'datums' nu dus correct. Kots. 

3. Uitprinten

Het woord 'uitprinten' is een contaminatie. Het is namelijk een samenvoeging van uitdraaien en printen. Maar niet langer. Ook uitprinten is inmiddels als correct Nederlands woord opgenomen in de Dikke Van Dale. 

4. Overnieuw

Dit is misschien nog wel de meest pijnlijke verandering. Want hoe heerlijk was het om in koor naar iemand te schreeuwen: "OPNIEUW OF OVER!!"? Deze tijd is over. Want ook 'overnieuw' is intussen een woord dat gezien wordt als correct. Ondanks dat in ons hoofd altijd 'OPNIEUW!!' zal blijven schallen.  

5. Mond-op-mondreclame

Mond-op-mondreclame klinkt nogal romantisch en het klopt dan ook helemaal niet. Het is mond-tot-mondreclame, niet mond-op-mond. Toch doen we dit al jaren massaal fout en is nu mond-op-mondreclame officieel goed. Nou. Oke. Ik houd mijn mond al. 

Lieve taalpuristen. Heel veel sterkte. Wil je lezen welke Nederlandse woorden we MASSAAL verkeerd gebruiken? Lees dan dit artikel.

Bron: Contentbureau.eu

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕