Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vernederende opmerkingen van jullie leraren: ‘Je bent een mislukkeling’

1 maart 2023 · Leestijd 6 min

Vroeg op de fiets, lange dagen, huiswerk, hele leuke leraren en minder leuke leraren. Wij weten er alles van. Van docenten mag je verwachten dat ze het beste met je voor hebben. Wij schrokken dan ook van jullie verhalen waarbij sommige leraren gemene dingen zeggen of doen. In dit artikel lees je een verzameling van deze vervelende verhalen en vertelt schooldirecteur Leendert hoe jij in zo’n situatie voor jezelf op kan komen.

'Ik ben zijn nare opmerkingen helaas gewend'

“Tijdens de tekenles noemde mijn docent mij een mislukkeling. Deze docent maakt vaker nare opmerkingen, dus ik ben dit helaas van hem gewend. Hij maakt soms ook vervelende opmerkingen naar anderen, maar vooral tegen mij omdat hij weet dat ik niks terug zeg. Ik praat hier weleens over met mijn vriendinnen en ik heb er ook een keer over gepraat met mijn mentor. Mijn mentor doet hier niks aan want ze zegt dat hij een beginnend leraar is en het dus nog moet leren.”

Leendert is directeur van De Passie. Dit is een middelbare school in Wierden. We bellen met hem om te horen wat hij hiervan vindt. Leendert: “Als ik dit hoor, zegt alles in mij: ‘Dit kan toch niet!’. Die mentor hoort dit echt anders aan te pakken. Op elke school is een interne vertrouwenspersoon. Als het goed is, zijn dat altijd een man en een vrouw. Je kan voor dit soort dingen zeker bij ze terecht. Dit zijn vaak docenten of onderwijsondersteuners. Je kan zien wie de vertrouwenspersonen zijn in de schoolgids of op de website van school. Deze mensen weten precies welke route ze moeten lopen en ze doen dat niet achter je rug om. Je loopt als leerling nul risico. Ze vertellen het nooit zomaar door aan iemand, daar hebben ze training voor gehad.”

Tessa: 'Hij zei dat ADHD’ers niet op de havo thuishoren'

Tessa: “Mijn docent zei tegen mij dat ADHD’ers niet op de havo thuishoren. Ik vond het echt niet leuk om dit te horen. Ik vind het niet eerlijk dat mensen zulke vooroordelen over anderen hebben. Ik heb dit niet tegen de vertrouwenspersoon op mijn school gezegd, want hij gelooft het toch niet als ik dit zeg. Alle docenten zijn vrienden van elkaar, dus ik vertrouw er niet op dat ze mij zullen geloven. Ik bespreek dingen van school eigenlijk altijd met mijn teamgenootjes en mijn staff van sport. Bij mijn sportvereniging doe ik nu mee met een show over de positieve kanten van ADHD en autisme, dus ik ben superblij dat ik het heb gezegd!”

Leendert: “Ja, deze docent zou een goed boek over ADHD moeten lezen. En ik begrijp dat het ingewikkeld is als je geen vertrouwen kunt hebben in de vertrouwenspersoon. Op elke school werken ook ondersteuners, daar zou je als leerling ook naartoe kunnen gaan. Je kan aan ondersteuners de vraag stellen of docenten op jouw school ook scholing over ADHD krijgen. Als het goed is, kan een leerling die vanwege ADHD moeite heeft met leren of concentreren (dat zijn er heel veel) ondersteuning krijgen. De ondersteuners zijn verantwoordelijk voor de scholing van leraren dus je geeft zo ook het signaal af dat ze werk aan de winkel hebben.”

'Hij zei dat ik geen toekomst had'

“Mijn wiskundedocent zei tegen mij dat ik geen toekomst had. Ik heb dit eigenlijk nooit besproken op school. Ik heb het wel tegen mijn ouders gezegd, maar daar bleef het ook bij. Nu heb ik inmiddels alweer een tijdje een andere docent, dus ik krijg dit soort opmerkingen gelukkig niet meer. Ik heb het niet met school besproken omdat ik eerlijk gezegd denk dat er toch niks mee gedaan zou worden.”

Leendert: “Laat je niet raken door dit soort onzin. Als een docent tegen je zegt dat wiskunde een moeilijk vak voor je is, zit daar misschien waarheid in. Maar een opmerking dat je geen toekomst hebt, is de grootste onzin die er bestaat. Ik begrijp er niks van dat een docent zo’n uitspraak doet. Uitspraken die je kwetsen zijn vaak uitspraken waarbij je de neiging hebt om ze te geloven. Als je deze uitspraak ontrafelt, ontdek je vrij snel dat dit echt complete onzin is. Iedereen heeft een toekomst en daar heb je zelf een hele grote rol in, deze docent niet.”

Eline: ‘Door deze opmerking sprongen de tranen in mijn ogen’

Eline: “Mijn wiskundeleraar zei dat ik nooit zou slagen voor mijn examen. Ik vond dit echt een hele vervelende opmerking en mijn zelfvertrouwen was hierdoor in één keer weg. Door deze opmerking sprongen de tranen in mijn ogen. Ik had altijd al veel moeite met dit vak, dus ik verwachtte van mijn docent juist dat hij mij zou motiveren en aanmoedigen. Ik durfde hier op dat moment niet met iemand op school over te praten. Toch heb ik me niet laten ontmoedigen. Ik ben bijles gaan volgen, heb superhard gewerkt voor mijn examen en ik ben geslaagd met een 7,5!”

Leendert: “Het lijkt erop dat Eline extra gemotiveerd geraakt is om het tegendeel te bewijzen en dat is super stoer. Het is heel knap dat dit haar gelukt is, maar er zijn ook leerlingen die hier zo van ontmoedigd raken dat de docent gelijk krijgt. Als een docent zulke achterlijke uitspraken doet, is die persoon niet geschikt voor dit werk.

'Hij zei dat ik een grote buik heb'

“Mijn docent zei tegen mij dat ik een grote buik heb. Deze opmerking kwam heel hard bij mij binnen, vooral omdat het van een leraar komt. Ik heb op zich al niet een heel fantastisch zelfbeeld, dus dit hielp zeker niet. Mijn tante is docent op mijn school, dus ik heb het met haar overlegd en mijn docent is hierop aangesproken. Op dit moment is alles vergeven en vergeten.”

Leendert: “Deze uitspraak klinkt bijzonder onverstandig en onnodig, ook al is hij wellicht niet kwetsend bedoeld. Over uiterlijke kenmerken moet je als docent sowieso geen opmerkingen maken. Dit zijn standaard dingen die elke leraar hoort te weten, maar sommige docenten vergeten dat. Je noemt een leerling bijvoorbeeld ook altijd bij naam, dus geen koosnaam, bijnaam of achternaam.”

Back to school-stress? Niet met deze tips!

Lees ook over:

Back to school-stress? Niet met deze tips!

Geschreven door

Lydia Reitsma

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡