Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Back to school-stress? Niet met deze tips!

28 september 2022 · Leestijd 3 min

Zeg maar doei tegen zes weken lang uitslapen, zonnen en vakantie vieren: we zijn weer #Backtoschool (*insert huil-emoji*). Voor je het weet zit je verstrikt in stapels huiswerk en komt de eerste toetsweek eraan. Het is puffen, zweten en zwoegen maar: geen stress! Deze superhandige tips geven je hopelijk wat meer rust (en voorkomen onvoldoendes).

1. Zorg voor een goed slaapritme 

Ga op tijd naar bed! Probeer acht uur per nacht te slapen. Als je uitgerust bent, werken je hersenen een stuk beter. Oh, en zeg ’s avonds maar gedag tegen TikTok of Netflix. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat jongeren meer slaapklachten hebben als ze op een beeldscherm kijken voordat ze gaan slapen. Ze vallen later in slaap, worden ’s nachts wakker en slapen korter. Niet echt handig als je overdag moet strijden voor je toetsen. 

2. Neem genoeg pauze  

Continu leren is zinloos. Het is logisch dat je geneigd bent om zo veel mogelijk kennis te stampen. Toch is dit helemaal niet handig: je hersenen nemen namelijk op een gegeven moment geen nieuwe kennis meer op. Het is daarom veel belangrijker om genoeg pauzes te nemen. Houd rekening met je concentratieduur, maak een schema voor jezelf met genoeg pauzes en stop op tijd met leren! Maak ook ruimte voor ontspanning: luister muziek, ga een rondje lopen of kijk een aflevering van je favoriete serie. 

3. Maak gebruik van samenvattingen 

Misschien een beetje cliché, maar echt key voor weinig stress: samenvattingen maken. Dit zorgt ervoor dat je de stof zo snel mogelijk leert. Zo word je niet overspoeld door dikke studieboeken en lappen tekst. Je kunt zelf samenvattingen maken, maar je kunt ook afspreken met anderen om allemaal een hoofdstuk te behandelen! Zo ben jij niet elke keer tijd kwijt met samenvatten, en help je ook nog eens een ander. 

4. Eet bananen 

Bananen, noten, kauwgom of pepermunt: ze helpen je allemaal om door jouw huiswerkstapel heen te komen. Je zult wel denken: hoe dan? In al dit eten zitten stofjes die helpen bij je alertheid, concentratie en motivatie. Wat betreft drinken worden energiedrankjes juist sterk afgeraden! Je denkt misschien dat ze dé oplossing zijn voor je energieslurpende studeersessies, maar dit is niet helemaal waar. Voor een half uurtje voel je je lekker, daarna komt de dip. En die wil je juist ontwijken tijdens het studeren. Drink liever thee, die helpt je ontspannen.  


SUCCES DIT JAAR TOPPER! 

Dit artikel komt uit het nieuwste BEAM Magazine! Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡