Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verkering: Test of jullie echt matchen | Denkstof #21

23 november 2017 · Leestijd 10 min

Handig hoor, verkering: je relatie is wel exclusief, maar niet definitief. In een serieuze verkering kijk je of jullie goed genoeg bij elkaar passen om de rest van je leven samen door te brengen. Hoe kun je het beste uit je verkeringstijd halen? Hoe ga je goed om met de ander en met jezelf?

Na twee weken wilde ik al trouwen

Al na twee weken wist ik het zeker: dit is de man met wie ik ga trouwen. Natuurlijk zei ik dat niet meteen, bang dat Thomas gillend weg zou ren- nen. Ik was dan wel zeker van mijn zaak – ik vond het nog wel spannend om alles tegen hem uit spreken.

Ik houd van je

Na een tijdje durfden we dat al meer. Van ‘ik vind je leuk’ naar ‘ik houd van je’, dat vond ik een flinke een drempel. Laat staan ‘ik wil met je trouwen’! Maar heel voorzichtig, na een paar maanden, kwam voor het eerst het hoge woord eruit: ‘Ik, uhm... Kuch... Trouwen... Ja, met jou. Ik zie dat wel zitten. Jij?’ Fieuw, hij dacht er net zo over...Toch spraken we af om het eerste jaar het niet meer over een bruiloft te hebben. ‘Laten we elkaar eerst maar eens goed leren kennen,’ zei hij dan.

Waarom zou je wachten

Trouwen was één van mijn favoriete onderwerpen om eindeloos over door te fantaseren, maar dit vond ik een prima afspraak. Want waarom zou je wachten als je het toch al zeker weet?

Stel, je bent coureur en je bereidt je voor op een serieuze race op een nieuwe baan. Voordat je aan de wedstrijd begint, verken je zorgvuldig het parcours. Je wilt elk bochtje leren kennen. Het moet straks niet misgaan. In een serieuze verkering kijk je of jullie goed genoeg bij elkaar passen om de rest van je leven samen door te brengen. Het is een verkenningsrit.

Bouw rustig op

Als je die te snel opbouwt, loop je het risico gekwetst te worden. Je kunt er achter komen, dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen. Dan is het echt niet relaxed als de ander al alles van je weet, inclusief je intiemste geheimen. Bouw rustig op in wat je over jezelf deelt. Dan heb ik het over wie je bent, maar ook over seks. Duik niet meteen met elkaar het bed in. Je moet je veilig voelen bij de ander en dat kost tijd. Zo werkt het nu eenmaal.

Ik had een keer een vriendje bij wie ik al heel gauw wist: dit is ’m niet. Hij vond hele andere dingen belangrijk en daarin kwamen we niet bij elkaar. Die relatie heeft dan ook niet lang geduurd. Gelukkig maar! Dat is het handige aan verkering: je relatie is wel exclusief, maar niet definitief. De echte race is nog niet begonnen. Je kunt dus nog redelijk gemakkelijk van elkaar af als het niet blijkt te werken. Als je niet meteen plankgas gaat, heb je nog niet alles van jezelf gegeven. Het uit maken kan dan nog zonder al te veel pijn.

De rol van God in je relatie

Je zet nogal wat op het spel in een relatie. Jezelf: het waardevolste wat je hebt. Betrek God er daarom bij. Hij heeft jou gemaakt en ook je partner. Hij wil dat jullie het goed hebben en geen genoegen nemen met minder.

Als je dit avontuur met God aangaat, zorgt hij voor een flinke dosis wijsheid. God kent jou als geen ander. Ook al worden Thomas en ik samen honderd, hij zal mij nooit zo goed leren kennen als God mij kent. Dus als jullie elkaar even niet begrijpen, begrijpt God jullie nog steeds. Hij kan de verbindende factor zijn. Hij wil jullie helpen om elkaar aan te vullen en het beste in de ander naar boven te halen. Hij weet beter nog dan jij wat de ander nodig heeft.

Tijdens onze verkering groeide Thomas uit tot de belangrijkste en meest vertrouwde persoon in mijn leven. Dat kostte tijd en ik ben blij dat we die genomen hebben. Ik geloof dat dat wijsheid van God was. We konden elkaar in alle relaxtheid leren kennen, zonder geforceerd met de toekomst bezig te zijn. Toen we zoveel veiligheid en ver- trouwen hadden opgebouwd, durfden we een huwelijk wel aan.

Hoe lang die verkenningstocht duurt? Nou, net zo lang als je nodig hebt om de race aan te durven. Daar is geen standaard voor, iedere verkenning is persoonlijk en op maat. Neem gewoon de tijd die jullie samen nodig hebben en geniet van je verkering.

 1. Wat vond je van de video? Wat spreekt je aan ? Wat spreekt je niet aan?
 2. Wat heb jij met het thema ‘verkering’?
 3. Wat wordt, denk jij, bedoeld met het beeld van een ‘testrit’ als het gaat om verkering?
 4. Vind je het moeilijk om verkering te hebben zonder alle extra’s, waaronder seks, die een complete liefdesrelatie wel in zich heeft?

De Bijbel over verkering

Omdat nergens in de bijbel letterlijk over het thema ‘verkering’ wordt gesproken, is het lastig om daar

tekst bij te vinden. Wel kun je door verschillende Bijbelgedeelten een beeld krijgen van hoe God liefde en relaties heeft bedoeld.

Lees Genesis 2:22-24.
“Uit de rib die hij bij de mens had weggenomen, bouwde God, de HEER, een vrouw en hij bracht haar bij de mens. Toen riep de mens uit:
‘Eindelijk een gelijk aan mij,
mijn eigen gebeente,
mijn eigen vlees,
een die zal heten: vrouw,
een uit een man gebouwd.’
Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt.”

Een rib uit je lijf

De vrouw is als een rib uit je lijf? Letterlijk ja, in het geval van Adam, de eerste man. Hij had vast ook maar 0,2 seconden nodig om onder de indruk te raken van de vrouw: Eva, wat leven betekent. De vrouw als rib uit je lijf, laat zien dat een man en vrouw goed op elkaar kunnen aansluiten en elkaar kunnen aanvullen.

In het laatste vers hierboven zie je iets van een proces aangeduid. Een liefdesrelatie hebben heeft dus te maken met jezelf losmaken van je ouders, groeien van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid, trouw worden aan wie je zelf bent en dan klaar zijn om met iemand anders samen te leven.

Liefde is een proces

Waar begint en eindigt verkering? De bijbel kent dit fenomeen niet, maar geeft wel een proces aan, waarin heel duidelijk wordt benoemd dat een liefdesrelatie niet begint met het lichamelijk één worden, maar dat je eerst een andere verbinding met elkaar aangaat, dat je je eerst aan elkaar hecht.

Welke rol speelt God in het bij elkaar brengen van man en vrouw? Was dit alleen voor toen zo, denk je? Welke rol speelt God in jouw keuze voor een partner? Licht toe

 • Vers 24 wordt in veel kerken als sleuteltekst gezien voor het huwelijk en voor seks binnen de kaders van dat huwelijk: losmaken, hechten en aankleven. Waar past ‘verkering’ in deze volgorde, volgens jou?
 • De wetenschap achter relaties

  Twee mensen die zich aan elkaar hechten. Het is niet alleen een geestelijk proces, maar ook fysiek. En, het speelt zich zelfs af in je hersenen, zo blijkt uit onderzoek. Bij een relatie-in-wording verbinden chemische stoffen (oxy- tocine) zich steeds meer met echte hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke verbindingen, waardoor twee mensen op een unieke manier, ook in hun ‘mind’, met elkaar worden verbonden.

  Lees:

  Hooglied 2:7

  “Meisjes van Jeruzalem,
  ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld: wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken
  voordat zij het wil.

  Hooglied 4:12

  Zusje, bruid,
  een besloten hof ben jij, een gesloten tuin,
  een verzegelde bron.

  Hooglied 8:6

  Draag mij als een zegel op je hart,
  als een zegel op je arm.
  Sterk als de dood is de liefde,
  beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam.”

  Hooglied het boek over de liefde

  Hooglied is het boek over de liefde. Op een ongekende wijze bezingen een jongen en een meisje de liefde voor elkaar. Vaak is dit boek geïnterpreteerd als beeld van Gods liefde voor Israël, maar het is allereerst een echt verhaal over echte liefde en verlangens tussen een jongen en een meisje.

  In het eerste fragment is het meisje aan het woord. De kracht van de liefde is zo groot. Het kan zowel dood als leven brengen, je kunt elkaar er mooier mee maken, maar ook beschadigen of diep kwetsen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan hoe een onbeantwoorde liefde je kan raken, of wat ontrouw van een van beide met je doet.

  In het tweede fragment is de jongen aan het zingen, en vertelt dat hoewel hij al gezongen heeft over haar lijfelijke schoonheid, zij toch nog een verzegelde bron is voor hem. Kennelijk heeft zij nog niet alles prijs gegeven, terwijl ze al wel in de fase zitten dat ze uitkijken naar het trouwen met elkaar.

  Vragen over relaties

  1. Toch een vorm van verkering in de bijbel?
  2. Begrijp je de oproep van het meisje? Leg uit?
  3. Wat kun jij met haar ‘waarschuwing’? Geldt die waarschuwing alleen voor meiden trouwens?
  4. Probeer eens wat meer beeld te krijgen bij een ‘besloten tuin’, een ‘verzegelde bron’. Leg eens aan elkaar uit wat het betekent.
  5. Vraag aan de mannen: wat betekent het om je (aanstaande) vriendin te zien als dochter van God? Hoe zou je willen dat je meisje met jou omgaat tijdens de verkeringstijd?
  6. Vraag aan de meiden: wat houdt het voor jou in om zorgvuldig met je hart en lichaam om te gaan tijdens verkering? Hoe zou je willen dat je (aanstaande) vriend met jou omgaat?
  7. Welke hulp wil jij aan God vragen bij het rustig opbouwen van een relatie?
  8. Als je al seks hebt gehad binnen je relatie, wat zou je God dan willen vragen?

  Meer informatie over relaties & verkering

  Hot Issues
  In het boek ‘Hot Issues’ schrijft Esther Kaper heel open over de kloof tussen je verlangens en je geloofsovertuigingen als het gaat over seks in je relatie. ‘Geen seks voor het huwelijk’ klinkt makkelijker dan het is.

  Geloven in seks
  Het Boek ‘Geloven in seks’ van Tiemen Westerduin en Ilonka Terlouw is juist als je (nog) niet getrouwd bent, een aanrader. Geschreven voor jongeren die nog geen seks (willen) hebben en hoe je daarin wijs kunt zijn door er vooraf over na te denken. Handig om te lezen in of net voor een verkering.

  De zin en onzin van daten
  Bestaat de ware, en hoe vind ik die? Mag je flirten van God? Bestaat er zoiets als “christelijk daten”? Het zijn zomaar een paar vragen. Het is niet raar om jezelf deze vragen te stellen, dat is ook precies de reden waarom deze site is opgezet: om jou een stap verder te helpen bij het beantwoorden van die vragen.

  Pic me
  Op zoek naar een relatie? Check onze rubriek Pic Me en wie weet kom jij je ware tegen.

  Misschien ook wat voor jou

  Volg BEAM op TikTok!

  Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡