Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verkering test of jullie echt matchen

1 april 2012 · Leestijd 6 min

Handig hoor, verkering: je relatie is wel exclusief, maar niet definitief. In een serieuze verkering kijk je of jullie goed genoeg bij elkaar passen om de rest van je leven samen door te brengen. Hoe kun je het beste uit je verkeringstijd halen? Hoe ga je goed om met de ander en met jezelf?

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl < link naar mailto:nazorg@eo.nl >. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

 1. Wat vond je van de video? Wat spreekt je aan ? Wat spreekt je niet aan?
 2. Wat heb jij met het thema ‘verkering’?
 3. Wat wordt, denk jij, bedoeld met het beeld van een ‘testrit’ als het gaat om verkering?
 4. Vind je het moeilijk om verkering te hebben zonder alle extra’s, waaronder seks, die een complete liefdesrelatie wel in zich heeft?

De Bijbel over verkering

Omdat nergens in de bijbel letterlijk over het thema ‘verkering’ wordt gesproken, is het lastig om daar tekst bij te vinden. Wel kun je door verschillende Bijbelgedeelten een beeld krijgen van hoe God liefde en relaties heeft bedoeld.

Lees Genesis 2:22-24
De vrouw is als een rib uit je lijf? Letterlijk ja, in het geval van Adam, de eerste man. Hij had vast ook maar 0,2 seconden nodig om onder de indruk te raken van de vrouw: Eva, wat leven betekent. De vrouw als rib uit je lijf, laat zien dat een man en vrouw goed op elkaar kunnen aansluiten en elkaar kunnen aanvullen.

In het laatste vers hierboven zie je iets van een proces aangeduid. Een liefdesrelatie hebben heeft dus te maken met jezelf losmaken van je ouders, groeien van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid, trouw worden aan wie je zelf bent en dan klaar zijn om met iemand anders samen te leven. Waar begint en eindigt verkering? De bijbel kent dit fenomeen niet, maar geeft wel een proces aan, waarin heel duidelijk wordt benoemd dat een liefdesrelatie niet begint met het lichamelijk één worden, maar dat je eerst een andere verbinding met elkaar aangaat, dat je je eerst aan elkaar hecht.

 1. Welke rol speelt God in het bij elkaar brengen van man en vrouw? Was dit alleen voor toen zo, denk je? Welke rol speelt God in jouw keuze voor een partner? Licht toe
 2. Vers 24 wordt in veel kerken als sleuteltekst gezien voor het huwelijk en voor seks binnen de kaders van dat huwelijk: losmaken, hechten en aankleven. Waar past ‘verkering’ in deze volgorde, volgens jou?

Twee mensen die zich aan elkaar hechten. Het is niet alleen een geestelijk proces, maar ook fysiek. En, het speelt zich zelfs af in je hersenen, zo blijkt uit onderzoek. Bij een relatie-in-wording verbinden chemische stoff en (oxytocine) zich steeds meer met echte hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke verbindingen, waardoor twee mensen op een unieke manier, ook in hun ‘mind’, met elkaar worden verbonden.

Lees Hooglied 2:7 en Hooglied 4:12 en Hooglied 8:6 Hooglied is het boek over de liefde. Op een ongekende wijze bezingen een jongen en een meisje de liefde voor elkaar. Vaak is dit boek geïnterpreteerd als beeld van Gods liefde voor Israël, maar het is allereerst een echt verhaal over echte liefde en verlangens tussen een jongen en een meisje.

In het eerste fragment is het meisje aan het woord. De kracht van de liefde is zo groot. Het kan zowel dood als leven brengen, je kunt elkaar er mooier mee maken, maar ook beschadigen of diep kwetsen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan hoe een onbeantwoorde liefde je kan raken, of wat ontrouw van een van beide met je doet.

In het tweede fragment is de jongen aan het zingen, en vertelt dat hoewel hij al gezongen heeft over haar lijfelijke schoonheid, zij toch nog een verzegelde bron is voor hem. Kennelijk heeft zij nog niet alles prijs gegeven, terwijl ze al wel in de fase zitten dat ze uitkijken naar het trouwen met elkaar.

 1. Toch een vorm van verkering in de bijbel?
 2. Begrijp je de oproep van het meisje? Leg uit?
 3. Wat kun jij met haar ‘waarschuwing’? Geldt die waarschuwing alleen voor meiden trouwens?
 4. Probeer eens wat meer beeld te krijgen bij een ‘besloten tuin’, een ‘verzegelde bron’. Leg eens aan elkaar uit wat het betekent.
 5. Vraag aan de mannen: wat betekent het om je (aanstaande) vriendin te zien als dochter van God? Hoe zou je willen dat je meisje met jou omgaat tijdens de verkeringstijd?
 6. Vraag aan de vrouwen: wat houdt het voor jou in om zorgvuldig met je hart en lichaam om te gaan tijdens verkering? Hoe zou je willen dat je (aanstaande) vriend met jou omgaat?
 7. Welke hulp wil jij aan God vragen bij het rustig opbouwen van een relatie?
 8. Als je al seks hebt gehad binnen je relatie, wat zou je God dan willen vragen?

Meer informatie over relaties en verkering

Hot Issues

In het boek ‘Hot Issues’ schrijft Esther Kaper heel open over de kloof tussen je verlangens en je geloofsovertuigingen als het gaat over seks in je relatie. ‘Geen seks voor het huwelijk’ klinkt makkelijker dan het is.

Geloven in seks
Het Boek ‘Geloven in seks’ van Tiemen Westerduin en Ilonka Terlouw is juist als je (nog) niet getrouwd bent, een aanrader. Geschreven voor jongeren die nog geen seks (willen) hebben en hoe je daarin wijs kunt zijn door er vooraf over na te denken. Handig om te lezen in of net voor een verkering.

Bijbel Tapes
De Bijbel Tapes link naar www.debijbeltapes.nl. heeft verschillende luisterfilms gemaakt en één daarvan behandelt het boek Hooglied. Zeker de moeite waard om eens te luisteren!

De zin en onzin van daten
Bestaat de ware, en hoe vind ik die? Mag je flirten van God? Bestaat er zoiets als “christelijk daten”? Het zijn zomaar een paar vragen. Het is niet raar om jezelf deze vragen te stellen, dat is ook precies de reden waarom deze site  www.dezinenonzinvandaten.nl  is opgezet: om jou een stap verder te helpen bij het beantwoorden van die vragen.

Colofon
Auteur en presentator video: Francien van der Valk
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: André Maliepaard
Deze aflevering kun je ook downloaden

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡