Vergeet Halloween: het is Hervormingsdag!
Grote kans dat jij bij ’31 oktober’ denkt aan spoken, pompoenen, bloed en griezelige maskers… Aan Halloween dus. Maar 31 oktober staat al veel langer bekend als ‘Hervormingsdag’! Hier lees je wat we op deze dag vieren.
Op 31 oktober 1517 timmerde de Duitse monnik Maarten Luther 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg, om zijn bezorgdheid over de corruptie binnen de Rooms-Katholieke kerk te uiten. Luther was helemaal klaar met de nieuwe regeltjes die de kerk om het geloof heen had bedacht.
De dag dat de monnik zijn stellingen in de deur spijkerde – of hij echt heeft staan hameren wordt ernstig betwijfeld – was het begin van de afscheiding van de Rooms-Katholieke kerk, oftewel de Protestantse Reformatie. Daarom wordt 31 oktober dus ‘Reformatiedag’ ofwel ‘Hervormingsdag’ genoemd. Deze dag wordt waarschijnlijk al sinds 1567 gevierd!
2020: een zwarte Jezus
Dit jaar wordt Hervormingsdag in een modern, actueel jasje gestoken. Kunstenaar Jedi Noordegraaf maakte - in opdracht van kerkpioniers Remmelt Meijer en Frans van Dam - een icoon van een zwarte Jezus. De bedenkers willen dit beeld virtueel op de deuren van Nederlandse kerken spijkeren. Veel kerken hebben namelijk een te witte invalshoek, vinden ze. Het ND meldt dat de makers willen kerken prikkelen om het gesprek aan te gaan over de beelden die ze gebruiken. Hoe inclusief zijn die? En hoe is het voor zwarte christenen dat Jezus altijd als witte man wordt afgebeeld? Bij het ND lees je meer over de icoon!
Zonder Hervormingsdag geen PKN
Als er geen Hervormingsdag zou zijn geweest, dan zouden de Hervormde Kerk, Nederlands Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt), Gereformeerde Kerk, Christelijk Gereformeerde Kerk, Lutherse Kerk en al die andere christelijke kerken, niet bestaan hebben. De PKN dus ook niet. Gek idee, toch?
Een terechte vraag die je bij Hervormingsdag kunt stellen is: valt er eigenlijk wel iets te vieren? We hebben het toch over een scheiding in de kerk, die vandaag de dag nog altijd zichtbaar is...
Het (mooie!) antwoord op die vraag lees je in het volledige artikel van onze collega's van EVA!
Geschreven door
Marlieke