Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vergeeft God mij altijd?

18 juli 2013 · Leestijd 3 min

Jezus is gestorven voor je zonden, dat gelooft bijna iedere christen. Maar wat als je doorgaat met dingen die niet volgens Zijn wil zijn? Vergeeft God nog steeds als het je niet lukt om te stoppen met bepaalde zonden?

Je gelooft dat Jezus gestorven is voor jouw zonden. Dat je dit kunt zeggen, deze 'geloofsbelijdenis', is het antwoord op je vraag of God altijd vergeeft. Zou Jezus niet gestorven zijn voor de missers die je straks, vanavond en morgen opnieuw maakt? Ongelooflijk, maar echt waar: Zijn offer was méér dan genoeg, voor eens en altijd lees je bijvoorbeeld in Hebreeën 10:10 en Kolossenzen 2:14. Ja maar...
Dan sta je voor de spiegel en zie je jezelf: een vriendelijk persoon, best van goede wil, maar niet in staat om te stoppen met allerlei ongein. Hups, daar is de gedachte: God zal mij wel zat zijn. Hij ziet me aankomen, elke keer weer... Waarom zou ik überhaupt nog mijn best doen als het toch weer misgaat?

God weet al lang dat jij de kracht niet zelf hebt om af te rekenen met zonden. Dit verwacht hij ook helemaal niet van je. Hij stelt het ook niet als voorwaarde om jou vergeving te schenken. Lees maar na in Efeziërs 2:9, Romeinen 7:18-19.

World Cup aller tijden
World Cup aller tijden: Golgotha. In de strijd tussen dood of leven overwon Jezus. Je hebt die strijd gewonnen dankzij Hem. De door bloed, zweet en tranen gewonnen Eeuwige Titel deelt Jezus met jou (zie Romeinen 8). Je ontvangt het cadeau van vergeving niet vanwege jouw prestaties op het veld (je gedrag), maar enkel door geloof. Je kunt dit cadeau ook niet kwijtraken door je prestaties of gedrag. En ja, wij zelf maken missers en trappen naast de bal. Wanneer jij zondigt, zegt de Bijbel, dan is Jezus de Doelman die de bal tegenhoudt zodat zonden geen scheiding brengen tussen jou en God (1 Johannes 2:1, Romeinen 8:31-39).

Vrijmoedig

God vergeeft je. Altijd. Moet je er wat voor doen om die dagelijkse vergeving te ontvangen? Je staat er al midden in, dankzij Jezus. Hierdoor is de uitnodiging in de Bijbel helder. Laten wij daarom vrijmoedig naar de troon van God gaan om van Hem genade te ontvangen; om hulp te krijgen, juist in die ogenblikken dat wij het moeilijk hebben (Hebreeën 4:16, Het Boek).

De juiste volgorde
De volgorde is dus niet: eerst zelf afrekenen met zonden en dan vergeving krijgen. De volgorde is: beseffen dat er Iemand, Jezus Christus, in je leven is gekomen die jou vrijspreekt van elk oordeel en die wél opgewassen is tegen schadelijke verleidingen (Kolossenzen 1:27-28). Op Hem mag je elke dag, elk moment, keer op keer terugvallen. Dat maakt je vrij en brengt ruimte voor de vrucht van Gods Geest. Dit kun je nalezen in Romeinen 5:17, 8:10 en Galaten 5.

Rianne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡