Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vera Tomassen (20) is een christelijke influencer: ‘Het geloof was voor mij heel saai.’

21 mei 2023 · Leestijd 4 min

Het begon met een video over haar getuigenis die viral ging. Dat dit zoveel impact zou hebben, had Vera Tomassen niet verwacht. “We vonden het gewoon leuk om deze video te maken, maar ik had nooit zien aankomen dat dit zoveel mensen zou raken.” Inmiddels heeft Vera ruim 95 duizend volgers op TikTok en inspireert ze jongeren op TikTok en Instagram met de video’s die ze maakt.

God spreekt door social media

“Nadat de getuigenisvideo viral ging, maakte ik een bewuste keuze om meer video’s over het geloof te maken. Bijna alle jongeren zitten wel op social media. Het positieve daaraan is dat God daardoorheen tot mensen kan spreken. Dat is ook bij mij gebeurd. Iemand vertelde via Instagram dat je echt een relatie met God kan opbouwen. Dat was nieuw voor mij. Vroeger was God heel afstandelijk voor me. Ik zag hem niet als iemand van liefde, want dat had ik niet op die manier ervaren. Het geloof was voor mij heel saai met vooral veel regeltjes waar je je aan moest houden. Ik ben wel christelijk opgevoed en ging ook naar de kerk, maar dat het geloof ook persoonlijk kon worden, wist ik niet. Door Instagram kreeg ik weer passie voor het geloof.”

Aangesproken in de trein

“Ik zit nog in de beginfase als influencer. Hoe meer je die wereld induikt, hoe meer je overweldigd wordt. Je wordt bijvoorbeeld aangesproken in de supermarkt of op straat. Op een dag toen ik in de trein onderweg naar school was, sprak de conducteur me aan, omdat hij me herkende. Soms leg ik mezelf daardoor wel druk op. Dan zeg ik: ‘Veer, je moet je wel gedragen.’ Je draagt wel een bepaalde verantwoordelijkheid en er wordt veel op je gelet. Ik probeer dat gevoel wel op sommige momenten los te laten, zodat ik ook gewoon gezellig met vrienden gek kan doen op station Utrecht.”

Haatreacties

“In vlagen krijg ik haatreacties over me heen. Dat vond ik in de beginfase echt lastig. Als je influencer bent moet je dat naast je neer kunnen leggen. Je probeert gewoon door te gaan en weer iets tofs neer te zetten. Soms raakt het me wel echt. Op die momenten haal ik veel steun uit mijn familie. Ik heb altijd mensen om me heen waar ik mee kan praten. Van hen weet ik dat, welke keuze ik ook maak, ze altijd achter me staan. Ik heb ook wel eens op het punt gestaan waarop ik dacht: ik stop ermee. Toch voelde ik elke keer dat ik door moest gaan. Op een gegeven moment heb ik het ook aan God gevraagd. ‘Ik zou het heel erg vet vinden om hiermee door te gaan, maar wilt u dat ook?’ Heb ik antwoord gekregen? Niet specifiek. Er kwam geen stem uit de hemel. Alle positieve reacties die ik krijg, dat is voor mij zijn antwoord.”

Pionieren

“We hebben allemaal de keuze om ergens voor te gaan. Dat maakt ons allemaal een pionier. Soms moet je een beetje egoïstisch zijn en denken: dit is wat ík wil. Als dit is hoe jij verandering brengt in iemands leven, waarom zou de mening van een ander je dan tegenhouden? Natuurlijk is dat lastig, dat vond ik ook. Maar als God zoveel mensen heeft geraakt door mij heen, zou je dan één persoon de macht geven om jou tegen te houden? Dus als jij een eerste stap ergens in wilt zetten: gewoon doen. Laat de mening van anderen je niet tegenhouden. Het lef hebben om te doen wat jij wilt, dat is voor mij pionieren.” 

Vera is er dit jaar ook bij op de EO-Jongerendag! Ze zal die dag een speciale rol hebben. Zij heeft er zin in. Zien wij jou ook 3 juni? We zijn bijna uitverkocht dus koop snel hier je tickets.

Andy raapte een plastic flesje op en wat er toen gebeurde, geloof je niet

Lees ook over:

Andy raapte een plastic flesje op en wat er toen gebeurde, geloof je niet

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡