Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Andy raapte een plastic flesje op en wat er toen gebeurde, geloof je niet

19 mei 2023 · Leestijd 5 min

Deze man verliet zijn eigen land om het allervetste goede doel OOIT te beginnen. Tijdens de EO-Jongerendag in Ahoy gaan we samen met jou proberen zo veel mogelijk geld in te zamelen voor zijn organisatie. Maar WAT doet hij precies, en WIE is deze held? Lees het hier!

De roeping van Andy Bownds

Het leven van de Britse Andy Bownds draait om het helpen van de ander. Andy vertelt dat hij op dertienjarige leeftijd een bijzonder moment heeft ervaren: “Ik woonde bij mijn ouders thuis in Engeland. Wij hadden, net zoals jij thuis waarschijnlijk, een hoop spullen. Mijn boekenplank vulde zich bijvoorbeeld met tientallen boeken. Het grootste deel van die boeken had ik nog nooit aangeraakt, laat staan gelezen. Mijn lijf vulde zich met een beknellend gevoel: ik heb zo veel spullen, maar anderen hebben helemaal niets. Ik rende naar beneden en zei tegen mijn moeder: ‘Ik ga arme mensen helpen!’”

EcoBrixs_Oeganda_01

Een levensveranderende marathon

Andy woonde en studeerde in de buurt van Londen, maar heeft altijd al geweten dat hij daar niet zou blijven. “Ik houd van hardlopen en wilde de wereld gaan verkennen. Toen ik de mogelijkheid zag om mee te doen aan een marathon in Oeganda, aarzelde ik niet. Maar tijdens de derde editie van de marathon herkende ik de omgeving niet meer: overal langs de route lagen bergen plastic en het stonk vreselijk. Ik voelde een drang opkomen om hier iets aan te doen.”

In Oeganda is een tekort aan schoon drinkwater. Daarom wordt veel water gekocht in plastic flessen. Vuilniswagens en afvalverbrandingsplekken kent Oeganda niet; veel huishoudens hebben hun eigen ‘vuilnisbelt’ die aan het einde van de dag in de fik wordt gestoken.

Zes maanden, drie emigraties

“In de tijd dat ik begon met de marathons woonde ik samen met twee vrienden. We deelden dezelfde idealen en droomden allemaal van verhuizen naar het buitenland. Uiteindelijk zijn we binnen een halfjaar afzonderlijk van elkaar geëmigreerd naar verschillende landen. Vooral mijn goede vriend Simon Barson motiveert mij enorm: hij is iets slimmer dan ik en we hebben veel contact met elkaar. Mede dankzij hem is mijn organisatie steeds beter gaan lopen.”

Eco Brixs

Andy verhuisde naar Oeganda en begon met het verzamelen van plastic flessen. Dit liep snel uit de hand: steeds meer mensen uit de omgeving beschouwden Andy als inzamelpunt. Het balletje begon te rollen en langzaam maar zeker ontstond Eco Brixs. Een organisatie die van plastic afval mensen een compleet nieuw leven biedt. Zo krijgen mensen die plastic flessen inleveren bij de inzamelpunten een salaris. Vooral alleenstaande moeders hebben hier veel aan: zij kunnen door de zorg voor hun kinderen nauwelijks tijd vrij maken voor werk. Ook goed nieuws: dankzij het inzamelen zorgt Eco Brix voor een schoon en opgeruimd Oeganda. En als klap op de vuurpijl worden de ingezamelde flessen verwerkt tot plastic planken: zo creëren ze bouwmaterialen voor nieuwe woningen. Te gek toch?! In de video hieronder zie je hoe deze productie er in het echt uit ziet.

Tweehonderd jaar oude inspiratie

Andy vertelt kwetsbaar waarom hij zo ver van huis gaat voor dit project: “Als jongetje was ik een makkelijk doelwit voor pesters. Daardoor voelde ik op vroege leeftijd al de drang om onrecht tegen te gaan. Voor school moesten we een boekje lezen over William Wilberforce. Hij leidde een anti-slavernijbeweging en dit inspireert mij tot de dag van vandaag om te blijven strijden voor gelijke rechten. Mijn familie en vrienden wisten dat er een dag zou komen waarop ik zou vertrekken. Ze helpen me waar nodig en zijn mijn nummer één supporters; daar heb ik zo’n geluk mee! Ik heb moeten wennen aan het leven in Oeganda maar ik zou het voor geen goud willen missen. We zijn levens aan het veranderen met het team van Eco Brixs.”

Een boodschap voor JOU

“Het is fantastisch dat BEAM-volgers op de EO-Jongerendag gaan helpen om de wereld een stukje beter te maken. Ik kan me voorstellen dat je als jongere niet weet waar je moet beginnen, maar gooi gewoon al je ideeën de wereld in! Deel het met je omgeving: je vindt mensen die je willen helpen of die het enthousiasme met je delen, dit verbreedt je netwerk. En schrik niet, maar falen hoort erbij! Ik heb hiervoor een paar totaal mislukte ondernemingen gehad. En toch bleef ik doorgaan. Jezelf de kans geven om te falen is essentieel. Deel dus je ideeën, samen maken we de wereld beter!”

EO Metterdaad is vorig jaar bij Andy langs geweest. Metterdaad is een EO-programma dat aandacht vraagt voor mensen die leven in nood, armoede en onrecht wereldwijd. De fondsen die ze werven, besteden ze op een verantwoorde manier via de Stichting EO Metterdaad. Dit project wordt uitgevoerd door EO Metterdaad partner Tearfund. Tijdens de EO-Jongerendag 2023 in Rotterdam Ahoy gaan we samen met jullie geld inzamelen voor Eco Brixs. Zorg dat je 3 juni wat losgeld meeneemt of een telefoon hebt die een QR-code kan scannen, en help Andy om Oeganda op te ruimen!

EO-Jongerendag 2023

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡