Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van winterdip tot manisch depressief: alle depressies op een rij

22 mei 2017 · Leestijd 3 min

Ken jij iemand met een depressie, of heb je gehoord dat iemand die jij kent depressieve klachten heeft? Een groot probleem rondom het thema depressie is dat we er vaak zo weinig van weten. Wat kan het eigenlijk betekenen als iemand zegt dat hij of zij depressief is? Hier een klein overzichtje.

‘Gewone’ depressie – depressieve stoornis

Dit is de meest gangbare vorm van alle soorten depressies. Hier heb je last van als je voor langere tijd somber of neerslachtig bent. Een periode waarin depressieve symptomen zich voordoen, wordt een depressieve episode genoemd. Het kan bij één zo’n episode blijven, maar ook terugkeren.

Dysthyme stoornis

Deze stoornis is ‘milder’ dan een depressieve stoornis. Als je hier last van hebt, heb je minstens twee jaar een (lichte) depressieve stemming, waarin twee of meer van de depressieve symptomen voorkomen. Alhoewel de symptomen milder zijn wordt deze stoornis vaak als zwaarder ervaren. Het duurt vaak veel langer dan een ‘gewone’ depressie.

Winterdepressie – seizoensgebonden depressie

Als je alleen in het najaar, de winter of het vroege voorjaar last hebt van depressieve klachten spreek je van een seizoensgebonden depressie. Symptomen hiervan zijn: somber en neerslachtig zijn, terugtrekgedrag, veel slapen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, veel eten en een toename van het gewicht. Een lichtere variant heet winterblues. Er zijn dan wel klachten, maar geen somberheid of neerslachtigheid, daarom ben je dan niet ziek.

Manische depressie – bipolaire stoornis

Hierbij worden blije periodes afgewisseld met sombere. Tijdens de goede periodes voelt iemand zich extreem energiek en opgewekt. Er zijn hele hoge pieken en diepe dalen.

Postnatale depressie

Dit is het soort depressie dat kan voorkomen als een vrouw net een kind heeft gekregen. Het lijkt qua symptomen op een ‘gewone’ depressie, maar treedt pas op binnen vier maanden na de bevalling. De bekendste symptomen zijn het hebben van depressieve gevoelens en het niet kunnen genieten van de baby.

Psychotische depressie

Als je naast een depressie ook last hebt van hallucinaties of waangedachten wordt er gesproken van een psychotische depressie. De hallucinaties en wanen komen qua inhoud veel overeen met de depressie.

Geschrokken doordat je symptomen bij jezelf herkent? Check DEZE LINK als je met iemand wil chatten. Of ga naar www.gripopjedip.nl waar je kunt uitvinden of jouw dip ‘gewoon’ een dipje is of toch meer, zoals een depressie.

De omschrijving van de soorten depressies komt van depressie.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡