Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nederland óf Turkije: Jorai juicht vanavond voor beide landen

6 juli 2024 · Leestijd 4 min

Al het hele EK kan Jorai dubbel juichen. Bij de wedstrijden van Nederland én die van Turkije. Hij heeft namelijk een Turkse vader en Nederlandse moeder. Dat zorgt vanavond wél voor een klein probleem: voor wie moet hij nu juichen? Nederland of toch Turkije?

“Dit is toch prachtig! De twee mooiste landen tegenover elkaar in de kwartfinale. Ik heb een luxepositie, ik win sowieso. Ik hoop gewoon op een mooie wedstrijd. Het is zo uniek dat beide landen zo vér zijn gekomen, dat is genieten! Ik ga met vrienden kijken op een groot scherm in de stad, dus ik moet wel uitkijken dat ik niet per ongeluk voor Turkije juich vanavond. Mijn vrienden kunnen dat wel hebben, maar ik weet niet of de rest van de Oranje-fans dat kunnen waarderen.”

Geen ruzie thuis

“Mijn Opa en Oma juichen vanavond sowieso voor Turkije. Die zijn zó trots op hun land. Mijn vader is denk ik een beetje neutraal. Tuurlijk zou hij het leuk vinden als Turkije wint, maar tegelijk houdt hij ook heel erg van Nederland. Wie er ook doorgaat, het wordt in ieder geval geen ruzie thuis.”

Dubbel gevoel

“Als Turkije wint weet ik nog niet zo goed wat ik ga doen. Het zal sowieso dubbel voelen. Veel Turken zullen de straat op gaan en de auto in stappen om te toeteren. Zelf denk ik niet dat ik dat ga doen. Ik wil graag bescheiden blijven. Ik ben hier geboren en heb alles te danken aan Nederland. Wel vind ik het fantastisch dat Turken zo trots zijn op Turkije. Daar kunnen Nederlanders ook wat van leren. Als ze uiteindelijk in de finale komen dan ga ik wél los.”

Toeteren

“Soms merk ik dat mensen die ‘trots’ van het Turkse volk niet zo goed begrijpen. Het toeteren en met vlaggen zwaaien komt, denk ik vooral door het verleden van Turkije. Door bijvoorbeeld conflicten met buurlanden is er een gevoel ontstaan dat je altijd je vaderland moet beschermen. We moeten samen sterk staan. In het Turkse volkslied komt dat ook heel erg terug. Turken zijn in Nederland natuurlijk in de minderheid, dus dit is dan een moment om te laten zien waar ze vandaan komen!”


Turkse mensen in Nederland

In Nederland wonen zo'n 400.000 mensen met een Turkse achtergrond. Turkije is een land met ongeveer 85 miljoen inwoners. Veel van de Turkse mensen in Nederland zijn kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen van arbeidsmigranten. Deze mensen werden tussen 1960 en 1972 naar Nederland gehaald om hier te werken. Ongeveer twee procent van het Turkse volk is christen. 

Geloof

“Veel spelers van Turkije zijn islamitisch. Ze delen daar niet per se heel veel over op social- media. Ik weet niet of er christelijke spelers zijn bij het Turkse elftal, maar ik denk ook niet dat ze daar heel open over zouden zijn. Ik vind het daarom juist heel mooi dat de spelers van het Nederlands elftal wel zó open over hun geloof zijn. Zelf ben ik ook christen en zie ik spelers als Gakpo, Memphis en Dumfries echt als voorbeelden. Het is écht bijzonder dat ze zo trots zijn op hun geloof. Tegelijk vind ik dat ook één van de mooiste dingen aan Nederland. Dat iedereen alle geloven accepteert en vaak zelfs waardeert.”


De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Turkije of Nederland?

“Als ik écht moet kiezen tussen Turkije en Nederland vanavond. Dan heb ik toch een hele lichte voorkeur voor… Nederland. Dit is het land waar ik geboren ben, hier ben ik geworden wie ik ben, ik heb te veel te danken aan Nederland om vanavond vol voor Turkije te zijn. Tegelijk zou ik ook héél blij zijn als Turkije doorgaat hoor. Ik hoop vooral dat deze wedstrijd juist verbroederd. Dat we wie er ook doorgaat blij mogen zijn voor elkaar."


NOS ziet wat wij allang wisten: Er zijn ontzettend veel gelovige Oranje-spelers!

Lees ook over:

NOS ziet wat wij allang wisten: Er zijn ontzettend veel gelovige Oranje-spelers!

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡