Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NOS ziet wat wij allang wisten: Er zijn ontzettend veel gelovige Oranje-spelers!

19 juni 2024 · Leestijd 3 min

De NOS heeft een video gemaakt over een opvallend fenomeen: Heel veel Oranje-spelers zijn gelovig!✝️ Wij wisten dat al even, want ook twee jaar geleden spraken voetballers als Memphis Depay en Cody Gakpo zich al openlijk uit over hun christelijke geloof op het WK. NOS vroeg theoloog Mariecke van den Berg waar het door komt dat zoveel spelers gelovig zijn en zij geeft een interessant antwoord...

Kijk de video van NOS hier (2.11 minuten)

Met de vingers naar de hemel

De video trapt af (voetbal woordgrapje ⚽) met een verslaggever van de NOS die vertelt dat het opvallend is dat meer dan de helft van de Oranje-selectie openlijk religieus is. Zo wijst Cody Gakpo met z'n vinger naar de hemel als hij scoort, slaat Wout Weghorst regelmatig een kruisje en doet Memphis Depay zijn vingers in de oren om zich op God te richten en niet te luisteren naar wat de buitenwereld zegt.

'Dit is echt nieuw'

In totaal zijn volgens de NOS zeker 15 van de 26 spelers openlijk religieus. Theoloog Mariecke van den Berg legt in de video uit waarom: "Dit is echt nieuw. Dat het zoveel spelers zijn en dat ze er zo open over zijn. Ik denk dat het een soort cirkel is die zichzelf telkens doorzet. Ik denk dat als een aantal bepalende spelers er open over zijn, zoals Memphis Depay en Cody Gakpo, dat zij de weg banen voor anderen om er ook open over te zijn."

Migratie-achtergrond

Volgens Mariecke zijn ook veel Oranje-spelers open over hun geloof door hun achtergrond: "De meeste spelers die openlijk over hun geloof praten, hebben ouders met een migratie-achtergrond. De indruk die ik heb, door hoe ze erover spreken, is dat ze zich begeven in de evangelicale hoek van het christendom. En dat is de variant die daar sowieso heel openlijk over spreekt."

Gelovige voetballers hebben voordelen

"Er zijn best wat studies waaruit blijkt dat als je religieus bent als topsporter, dat dat op allerlei manieren kan helpen. Bijvoorbeeld dat je minder snel aan de doping gaat, of dat je beter om kan gaan met blessures omdat je meer leert volharden. Dus in die zin kan het geen kwaad voor het team als spelers zich op die manier daarmee bezig houden."

6x EK-sterren die geloven in God ⚽

Lees ook over:

6x EK-sterren die geloven in God ⚽

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡