Ga naar submenu Ga naar zoekveld

TikTokker Merel (16) laat 80K volgers zien dat ze christen is: 'Ik durfde de hele dag niet op mijn telefoon te kijken'

14 april 2022 · Leestijd 4 min

Als je een video van Merel (16) tegenkomt op TikTok, word je gegarandeerd gelijk blij. Met een lach en een grapje deelt ze van alles over mode, make-up, fitchecks, vlogs en sinds kort ook TikToks met een christelijk sausje. Dat is soms best spannend als je 80K volgers hebt: “Ik probeer mensen te laten zien dat christen-zijn niet betekent dat je je broek met gaten moet weggooien.”

Merel is verpleegkundestudent, model, zit op korfbal én is contentcreator op TikTok. Kleding en make-up zijn een uitlaatklep in haar drukke leven: “Ik vind het superleuk om outfits te bedenken en felle kleurtjes te dragen, maar ik moet wel opletten dat ik niet te veel in de spiegel kijk en met mezelf bezig ben. Sinds een jaar ben ik meer bezig met het christelijk geloof. Daardoor besef ik steeds meer dat ik niet altijd zo gefocust hoef te zijn op mijn uiterlijk. Ik hoef bijvoorbeeld geen laag foundation op te smeren als ik puistjes heb. Ik weet dat ik mooi ben zoals ik ben.”

“Om daar elke dag weer van bewust te zijn, luister ik bijvoorbeeld naar christelijke worshipmuziek tijdens het make-uppen. Ook heb ik ooit in de kerk geleerd dat ik elke dag tegen mezelf mag zeggen dat ik goed ben zoals ik ben. Daardoor word ik herinnerd aan wat écht belangrijk is. Op TikTok krijg ik ook wel eens negatieve reacties op mijn kleren of bijvoorbeeld de moedervlek op mijn gezicht. In het begin deed dat wel wat met me, maar inmiddels niet meer. Er is maar één mening die voor mij telt: die van God.”

Ik voelde me een mislukte christen

Mislukt

“Pas sinds het begin van corona begon ik echt serieuzer bezig te zijn met het geloof. Ik voelde me een mislukte christen, omdat ik niet veel tijd nam voor God. Met de online lessen van mijn middelbare school was er elke ochtend een dagopening waarin een stukje uit de Bijbel werd gedeeld met uitleg. Omdat ik dyslexie heb en leraren uit een hele oude Bijbelvertaling lazen, besloot ik thuis de tekst nog eens rustig na te lezen. Dit werd een dagelijkse gewoonte en ik merkte dat ik op die manier elke dag aan God werd herinnerd. Nu ik meer tijd met God doorbreng, bid ik bijvoorbeeld ook meer als ik iets naars zie in het nieuws of als ik op de fiets zit.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Famous fitcheck

Ondertussen loopt het volgersaantal op Merels TikTok account ook aardig op. Omdat ze meer met God bezig is, besluit ze een fitcheck met de caption ‘On My Way naar de kerk’ te uploaden op haar account. “De eerste keer dat ik op TikTok liet zien dat ik christen ben, vond ik heel spannend. Tegenwoordig kun je best veel haatreacties verwachten als je online zegt dat je christen bent. Ik ken influencers die christelijk zijn, maar dit niet op sociale media durven te delen, omdat ze bang zijn ontvolgd te worden. Nadat ik de TikTok had geüpload, durfde ik de rest van de dag de app niet meer te openen. Pas toen ik een lief appje kreeg van een vriendin over de video besloot ik te gaan kijken, en wat denk je? De video was viraal gegaan!”

Er is vaak nog het beeld van christenen dat we saai zijn en ons alleen maar aan strenge regels moeten houden

Coole christen

“In de reacties was vooral veel verbazing te lezen. Mensen hadden niet verwacht dat ik christen ben en vroegen me om tips over christelijke muziek, de kerk en Bijbellezen. Ik DM nog dagelijks met mensen over het geloof en deel Bijbelteksten. Het blijft spannend om christelijke TikToks te delen, omdat ik bang ben uitgelachen te worden. Er is vaak nog het beeld van christenen dat we saai zijn en ons alleen maar aan strenge regels moeten houden. Ik ben gewoon lekker bezig met make-up en kleding, maar ik probeer ook op TikTok te laten zien dat er meer is. Dat christen-zijn niet betekent dat je je broek met gat erin moet weggooien.”

Jottewawee m’kaddesh: dit is wat het populaire TikTok-geluid betekent

Lees ook over:

Jottewawee m’kaddesh: dit is wat het populaire TikTok-geluid betekent

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡