Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jottewawee m’kaddesh: dit is wat het populaire TikTok-geluid betekent

14 januari 2022 · Leestijd 3 min

“Al die vieze energie aan mijn spullen, bah”. Klinkt het herkenbaar? Kan kloppen, dit is het begin van een populair TikTok-geluid die je vast wel eens voorbij ziet komen. De stem die je hoort is van Karin Maria, een corona-activist die al filmend kreten schreeuwt tegen ministers. Maar wat betekenen haar uitspraken eigenlijk?

Geen toverspreuk

 “Jottewawee, jottewawee, m’kaddesh in tienvoud naar jou terug”, zegt Karin in een populaire video tegen twee agenten die haar spullen onderzoeken. Ook in de rest van haar video’s, waarin ze ministers achtervolgt, en op haar insta-pagina wemelt het van deze uitspraak.

Inmiddels gaat de zin spottend het hele internet over. Het klinkt misschien als een toverspreuk uit een Harry Potter-film, maar het heeft verbazingwekkend genoeg nogal een Bijbelse achtergrond. JHWH, of Jaweh, heb je vast wel eens gehoord, dit is de Hebreeuwse naam voor God. Ook JHVH, of Jod-Hee-Waw-Hee, staat in de Hebreeuwse bijbel voor de naam God. Voeg je hier het woord ‘m’kaddesh’ aantoe, dan krijg je vrij vertaald de zin: ‘De Heer maakt Heilig’. Waarom Karin de zin ‘in tienvoud naar jou terug’ heeft toegevoegd, weten we niet zeker. Het zou kunnen dat ze haar boodschap hiermee probeert aan te sterken.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat bedoelt Karin?

Je kan je afvragen wat deze zin met het coronabeleid te maken heeft, en waarom Karin dit regelmatig naar ministers schreeuwt. Zelf legt ze het uit door middel van wat bijbelteksten: “In Leviticus 20:8 en Ezechiël 37:28 staat dat de Heer heiligt. God maakt duidelijk dat alleen Hij, niet de wet, de mensen kan reinigen en hen heilig kan maken.” Dit wil ze graag aan de overheid laten merken.

Of dit een logische interpretatie is, vraagt onder meer spreker en presentator Jurjen ten Brinke zich af. “Kennelijk vindt Karin Maria dat zíj de juiste interpretatie heeft van ‘hoe God heiligt’ en dat zet zij nadrukkelijk af tegen de manier waarop de overheid ‘reinigt’. Waarom zou dat wat Karin zegt de juiste interpretatie zijn? In ieder geval trekt ze de Bijbelteksten – hup – uit hun context en past ze toe zoals het haar uit komt. En dat is tricky.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat moet jij hiermee?

Wat jij van het corona-beleid vindt is natuurlijk aan jou. Maar de manier waarop Karin Maria haar mening hierover uit is natuurlijk niet de bedoeling. Schreeuwen tegen ministers met een bijbeltekst in de hand is zeker niet iets wat wij supporten. Wat moet jij dan met dit TikTok-geluid? Weet vooral waar je naar kijkt (door dit artikel te lezen bijvoorbeeld, goed bezig!) en beslis vervolgens wat jij hiermee moet. Voelt het verkeerd om grapjes te maken rondom een Bijbeltekst, of om Karin Maria op deze manier aandacht te geven? Dan scroll je de volgende keer gewoon lekker verder.

Arnout (20) heeft long covid: ‘Ik slaap zo’n elf tot twaalf uur per nacht’

Lees ook over:

Arnout (20) heeft long covid: ‘Ik slaap zo’n elf tot twaalf uur per nacht’

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡